Belső vizsgálat a NAV-nál

Az NGM egy hétvége alatt lefolytatta belső vizsgálatát a NAV-nál. Megállapították, hogy az intézmény a jogszabályoknak megfelelően járt el az adózók ellenőrzésénél, mindenfajta részrehajlás nélkül. Horváth András, a NAV munkatársa korábban arról beszélt: nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, ami fölött az adóhatóság szemet huny.

A nemzetgazdasági miniszter a múlt héten azonnali vizsgálatot rendelt el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkáját érintő nyilatkozattal kapcsolatban. A hétvégén lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy az intézmény a jogszabályoknak megfelelően járt el az adózók ellenőrzésénél, mindenfajta részrehajlás vagy indokolatlan előny biztosítása nélkül – írta a Nemzetgazdasági Minisztréium (NGM) hétfőn.

A nyilatkozattal ellentétben a NAV növelte az ellenőrzési vizsgálatok számát a legnagyobb adózók körében, így jelenleg évente átlagosan 1,6 vizsgálat jut egy adózóra. Az ellenőrzésre minden olyan esetben sor kerül, ahol vélelmezhető az adóelkerülés. A vizsgálatok 80 százaléka megállapítással zárul, a körbeszámlázásos ügyekben 1817 adóellenőrzés fejeződött be. A NAV összesen 83 milliárd forint adókülönbözetet állapított meg ezekben a vizsgálatokban.

A NAV kezdeményezni kívánta az ügyekben nyilatkozatot tevő személy felmentését, azonban erre Horváth András lemondása miatt már nem került sor. A NAV a nyilatkozatok miatt feljelentést tesz Horváth András ellen, tekintettel az intézmény működését érintő megalapozatlan, rágalmazó kijelentéseire.

Egy pénteki sajtótájékoztatón Horváth András, a NAV munkatársa arról beszélt: nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál.

Forrás: hvg.hu

One thought on “Belső vizsgálat a NAV-nál

 1. K József

  Szerintem erősen kétséges, hogy egy országos méretű, mindenre alaposan oda figyelő és átfogó vizsgálatot 2 nap alatt megnyugtató módon le lehessen folytatni!
  Véleményem szerint ez a “vizsgálat” csak porhintés volt!!
  ” Vakulj paraszt!”
  Maximum az történhetett, hogy lefutatták a számítógépen, volt-e adóellenőrzés az adott cégnél, vagy sem!
  De már a jelentésekbe mélyebben nem mentek bele, nem keresték az estleges jeleket, amik azt mutatták volna, nem volt korrekt az adott cég ellenőrzése!
  Nem hiszek az NGM tisztességes vizsgálatában!
  Házinyuszik vizsgálgattak!!!

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal