Bérlakás program Szlovákiában

Kiterjedt – évi másfélezer új lakás megépítését célzó – bérlakás-építési támogatást vezet be a szlovák kormány – jelentette be Robert Fico szlovák kormányfő.

Elsődlegesen a munkavállalási lehetőségekkel rendelkező régiókban számolnak a támogatással. A bérlakás-építési támogatásra annak első szakaszában – az idei évre – 30 millió eurót (több mint 9 milliárd forint) különített el a szlovák kormány, a támogatás éves keretösszegét a márciusi parlamenti választások után összeálló új kabinet is megtartja majd.

A támogatást a bérlakás-építési programot indító önkormányzatok igényelhetik, úgy, hogy a lakások kivitelezési költségeinek felét közvetlen állami támogatásként kapják meg, a fennmaradó összeget pedig kamatmentes hitelre vehetik fel, az állami Lakásfejlesztési Alaptól (SFRB).

A támogatás legfeljebb kétszobás, 60 négyzetméteres “startlakások” megépítésére szolgál. A bérlakásokat csak azok a 35 évnél fiatalabbak vehetik majd bérbe – legfeljebb három plusz három évre -, akiknek havi bevétele nem haladja meg a létminimum négy és félszeresét.

A bérlakás-építési támogatás bevezetését az annak kivitelezéséért felelős építésügyi tárca állásfoglalása szerint az is indokolja, hogy Szlovákiában igen alacsony – jelenleg 3 százalékot kitevő – a bérlakások aránya, amelyek iránt a kínálatnál nagyobb érdeklődés mutatkozik.

Bár Szlovákiában éves szinten mintegy 25 ezer fiatal pár köt házasságot, csak 16,5 ezer új lakás épül évente és ezek jelentős része – bevételeik szintje miatt – elérhetetlen a fiatalok számára. Szlovákiában a 20 és 34 év közötti fiatalok több mint hatvan százaléka még mindig szüleivel egy háztartásban él.
Forrás: napi.hu

Főbb kulcsszavak: családi pénzügyek, Lakástámogatás (CSOK), Támogatás, Zsebpénz Cimkék: , , ,

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

Szakértőnk

dr.Tatár Attila, pénzügyi szakértő, befektetési tanácsadó
dr.Tatár Attila
közgazdász, tanácsadó
- Hírlevél
- V.I.P. Hírlevél

Akciós könyvek

Hogyan válhatok befektetővé? Ajándék e-könyv. Befektetési tanács, külföldi termékek.

Hozzászólások