A CSOK és a hitelfedezet számítása

A MNB által előírt adósságfék szabályok kapcsán érdemes tisztázni, hogy a Családok Otthonteremtési Kedvezményének (CSOK) összegét figyelembe kell-e venni a kölcsönösszeg részeként a hitelfedezeti korlátok számításánál. Mivel az otthonteremtési kedvezmény vissza nem térítendő állami támogatás, ezért nem növeli a hitel nagyságát. Így tehát az adósságfék szabályok nem akadályozzák a CSOK igénybevételét.

A 2015. július 1-től elérhető a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK), amelynek célja, hogy támogassa a gyermekes családok otthonteremtését. Mivel az otthonteremtési kedvezmény igénybe vétele hitelintézeten keresztül történik, ezért fontos tisztázni, hogy az otthonteremtési kedvezmény összegét is figyelembe kell-e venni a kölcsönösszeg részeként az MNB által 2015 januárjától kötelezően előírt hitelfedezeti korlátok számításánál. A jövedelemarányos törlesztő részlet és a hitelfedezeti arányok szabályozásáról szóló 32/2014. (IX.10.) MNB rendelet szerint az ingatlanra alapított jelzálogjog fedezete mellett nyújtott forinthiteleknél a hitel elbíráláskori értéke nem haladhatja meg az ingatlan forgalmi értékének 80%-át.

Mivel az otthonteremtési kedvezmény vissza nem térítendő állami támogatás, ezért nem növeli a hitel nagyságát. A családok otthonteremtési kedvezményének összege tehát az MNB rendelet alapján nem számít bele a hitelösszegbe, és így nem is kell azt figyelembe venni a hitelfedezeti korlát kiszámításánál. Az egyes hitelintézetek azonban alkalmazhatnak ennél szigorúbb előírásokat is.

Az adósságfék szabályozás kapcsán szintén érdemes tisztázni azt is, hogy milyen jövedelmek vehetők figyelembe a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatóban (JTM). A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató esetében csak igazolt (pl.: NAV által igazolt, adózott) jövedelem kerülhet beszámításra. Ezek alapján tehát minden adózott jövedelem – amennyiben az MNB rendeletben rögzített kritériumoknak megfelelően igazolható – beszámítható a jövedelembe a JTM korlát számításánál.

Főbb kulcsszavak: Hitel termék, Lakástámogatás (CSOK)

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

Szakértőnk

dr.Tatár Attila, pénzügyi szakértő, befektetési tanácsadó
dr.Tatár Attila
közgazdász, tanácsadó
- Hírlevél
- V.I.P. Hírlevél

Akciós könyvek

Hogyan válhatok befektetővé? Ajándék e-könyv. Befektetési tanács, külföldi termékek.

Hozzászólások