Devizahitel perek állása

Eddig tizenegy közérdekű hitelperben hozott döntést a Fővárosi Törvényszék, a bíróság egy eset kivételével legalább részben igazat adott a pénzintézeteket beperlő jegybanknak – írta a Napi Gazdaság.

Lassan végére jut a Fővárosi Törvényszék azok közérdekű pereknek, amelyeket az MNB indított egyes pénzügyi intézmények forint- és más hitelszerződései miatt.

A jegybank azt igyekezett a bíróság előtt igazolni, hogy több hitelintézet 2010 novembere után tisztességtelen pontokat szerepeltetett általános szerződési feltételei között, így érvénytelennek tekintendők bizonyos egyoldalú kamat-, díj- és költségemelések. Emiatt – az érvelés szerint – az érintett ügyfeleknek pénz járna vissza.

A bíróság eddig 11 ügyben hozta meg határozatát. Négy esetben az MNB pernyertességével zárult az elsőfokú eljárás, hat alkalommal részben adott helyt az ítélkező fórum a jegybank keresetének, egy perben pedig az érintett pénzügyi intézmény álláspontját fogadta el a bíróság. Az ügyek némelyike a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik, eddig hat fellebbezés érkezett. A CIB Lízing és a Magyar Cetelem Bank pere már szerepel is a tábla július eleji napirendjén.

Négy eset már jogerőssé vált. Azok ügyekben is döntően a jegybank érvelését fogadta el a bíróság, amikor az ítélkező fórum végül részleges pernyertességről határozott. Az eljárások révén akár ügyfelek százezrei juthatnak hozzá különböző összegekhez – írta a lap.

Főbb kulcsszavak: Hitel termék

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

Szakértőnk

dr.Tatár Attila, pénzügyi szakértő, befektetési tanácsadó
dr.Tatár Attila
közgazdász, tanácsadó
- Hírlevél
- V.I.P. Hírlevél

Akciós könyvek

Hogyan válhatok befektetővé? Ajándék e-könyv. Befektetési tanács, külföldi termékek.

Hozzászólások