A diákok és a valóság megismerése

Miközben az átlag nettó bér 159 ezer forint Magyarországon, átlagosan mintegy 235 ezer forintos nettó fizetést tartanak elfogadhatónak pályájuk kezdetén a 16-18 éves diákok, a minimum igényük nettó 158 ezer forint elrugaszkodva a valós munkaerőpiaci lehetőségektől – derült ki a Provident Pénzügyi Zrt. megbízásából készült legfrissebb kutatásból.

A több mint ezer középiskolás diák megkérdezésével végzett reprezentatív kutatás szerint a középiskolás diákok 51 százalékánál elvárás a magas fizetés, már az első munkahelynél nettó 375 ezer forintot tartanak megnyerőnek. A gimnáziumban tanulók még ennél is magasabb, 400 ezer forintot ítélnek kedvezőnek.

A beszámoló szerint a diákok vállalkozási kedve is nőtt, csaknem 80 százalékuk valamilyen vezető pozícióban képzeli el magát a jövőben, a tavalyi évhez képest 20 százalékkal 67 százalékra nőtt a vállalkozni vágyók aránya. A szakközépiskolások 73 százaléka indítana saját céget, megítélésük szerint a vállalkozók többet keresnek és rugalmasabb a munkaidejük, közel 40 százalékuk számára ez a két legfontosabb motiváció.
Forrás: hvg.hu

BankWeb.hu kiegészítése:

Ha belegondolok, akkor a diákok ismeretei meglepően helyesek és reálisak azzal kapcsolatosan, hogy milyen jövedelemből lehet jobb színvonalon megélni – mindössze azt mérik fel rosszul, hogy a valóságban milyen béreket fizetnek ki, mennyire alulfizetettek az emberek.

A külföldi munkavégzési lehetőségek szintén felfelé módosítják a diákok elvárásait. Ha nem kapják meg azt, ami egy “normális életvitelt” feltételezve szükséges jövedelem, akkor egy jó szakmában dolgozva teljesen reális elképzelés külföldre menni. Idehaza pedig kénytelenek lesznek a cégek emelni a béreket.

Főbb kulcsszavak: Pénzbulvár

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

Szakértőnk

dr.Tatár Attila, pénzügyi szakértő, befektetési tanácsadó
dr.Tatár Attila
közgazdász, tanácsadó
- Hírlevél
- V.I.P. Hírlevél

Akciós könyvek

Hogyan válhatok befektetővé? Ajándék e-könyv. Befektetési tanács, külföldi termékek.

Hozzászólások