Ebola: a félelem gyorsabban terjed

A megfertőződéstől való félelem sokkal gyorsabban terjed a világon, mint maga a vírus – közölték. Az embereket arról kell tájékoztatni, hogyan kerülhetik el a túlzott óvatosságot, ami jelentős gazdasági károkhoz vezet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az ebolajárvány “a modern kor legsúlyosabb és legégetőbb egészségügyi szükséghelyzetét teremtette”, de a miatta keletkező gazdasági károk csökkenthetők, ha megfelelően tájékoztatják az embereket arról, hogyan kerülhetik el a túlzott óvatosságot.

Bármilyen járvány gazdasági kárának 90 százalékát az okozza, hogy a lakosság a megfertőződés elkerülése érdekében ésszerűtlen és összehangolatlan erőfeszítéseket tesz – hangsúlyozta a Világbank adatait idézve Margaret Chan, a WHO főigazgatója abban a közleményében, amelyet hétfőn Manilában egy regionális egészségügyi konferencián olvastak fel.

A világszervezet alkalmazottjai “nagyon jól tudják, hogy a megfertőződéstől való félelem sokkal gyorsabban terjed a világon, mint maga a vírus. A szemünk láttára mennek tönkre a világon nemzetgazdaságok és társadalmak, de az emberek megfelelő tájékoztatása jó védelmi eszköz lehet a kormányok kezében a gazdasági összeomlás elkerülésére” – tette hozzá Chan a közleményben.

A főigazgató nem hozott fel példákat arra, milyen intézkedéseket hozhatnak az egyes kormányok, de dicsérte a Fülöp-szigetek hatóságait, azért, hogy a múlt héten rendeztek egy ebolakonferenciát, amelyen részt vettek mind a kormányzat, mind a magánszektor egészségügyi vezetői. Elhangzott az a figyelmeztetés, hogy a délkelet-ázsiai ország sok külföldön dolgozó állampolgára miatt fokozottan ki van téve a járvány veszélyének.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szeptemberben arra kérte a nemzetközi járatokat közlekedtető légi- és hajózási társaságokat, hogy ne függesszék fel járataikat az ebola által sújtott országokba, mert ezzel akadályozzák a szóban forgó országoknak nyújtandó humanitárius és egészségügyi segély célba juttatását.

A WHO szerint az év elején Nyugat-Afrikában kitört járványban már több mint 8300-an kapták el a kórt, s több mint 4 ezren haltak bele.

Érdekes infografikát készített a Gizmodo/Sploid a National Public Radio (NPR) oldalán megjelentösszefoglalóból. Az ábra néhány jól ismert betegség fertőzési erejét szemlélteti, és az ebola is ezek között van.

A megfertőződéstől való félelem sokkal gyorsabban terjed a világon, mint maga a vírus – közölték. Az embereket arról kell tájékoztatni, hogyan kerülhetik el a túlzott óvatosságot, ami jelentős gazdasági károkhoz vezet.

Forrás: hvg.hu

Főbb kulcsszavak: Pénzbulvár

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

Szakértőnk

dr.Tatár Attila, pénzügyi szakértő, befektetési tanácsadó
dr.Tatár Attila
közgazdász, tanácsadó
- Hírlevél
- V.I.P. Hírlevél

Akciós könyvek

Hogyan válhatok befektetővé? Ajándék e-könyv. Befektetési tanács, külföldi termékek.

Hozzászólások