Egyre több a hitelkiváltás

Egyes bankoknál megugrott a hitelt kiváltó ügyfelek száma. Az új hitellel sokat meg lehet takarítani, de az adósok csak egy része tud élni a lehetőséggel.

A K&H hitelfelvevői között növekszik azok száma, akik meglévő hiteleiket kedvezőbb kondíciójú megoldásra váltva lettek a bank ügyfelei – közölte a hitelintézet. Az eddig megkötött szerződések alapján a bankot váltó adósok átlagosan évi 150 000 forinttal törlesztenek kevesebbet, mint korábban. „Ügyfeleink eddig átlagosan 8 millió forintos hiteleket váltottak ki kedvezőbb havi törlesztőrészlettel bíró konstrukcióra, ez az átlagos lakáshiteleknél mintegy 2 millió forinttal magasabb hitelösszeg” – mondta Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

A K&H ügyfelek a törlesztéscsökkentés mellett hiteleik hátralévő futamidejének lerövidítésére is keresik a megoldásokat, összességében jelenleg közel 300 millió forintnyi hitelkiváltási kérelem vár bírálatra a banknál.

A lapunk által megkérdezett hitelintézetek közül az UniCreditnél és az FHB-nál is tapasztalták a hitelkiváltási igények fokozódását, máshol viszont – például a Budapest Banknál, az Ersténél, a CIB-nél és a Raiffeisennél – nem láttak élénkülést. Ennek egyik oka az Erste szakértői szerint az, hogy pénzügyi szempontból a devizahiteleket nem feltétlenül éri meg az ügyfeleknek kiváltani. A Raiffeisen szerint két fő probléma látszik a piacon: a fedezeti ingatlan értéke lecsökkent, vagy a jövedelem nem megfelelő. Szintén gondot okozhat, hogy az esetleges árfolyamveszteség realizálását az ügyfél nem tudja vállalni. A Budapest Bank szerint az ügyfeleket a hitelkiváltás költsége és az ügyintézéshez szükséges időráfordítás késztetheti megfontolásra, az FHB szerint pedig a tájékozatlanság is gátolja az ügyleket elterjedését.

A forinthiteleket mindenképpen megérheti most olcsóbbra cserélni. Februárban egy átlagos új forint lakáshitel kamata már csak 7,23 százalékos volt, a kölcsönök THM-je pedig 7,92 százalékosra süllyedt. A meglévő forinthitelek kamata az újaknál lényegesen magasabb, átlagosan 9,34 százalékos volt. A több mint 210 bázispontnyi különbség a meglévő és új forint lakáshitelek között minden egymillió forint után 21,1 ezer forintnyi kedvezményt jelent évente a kamatokból.

Forrás: vg.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal