Eladó a különleges beton alapanyaga

Egymilliárd forintos kikiáltási árral meghirdették a felszámolás alatt álló Hun Mining betonalapanyagát.

A rudabányai bányákból kibányászott és a korábban kitermelt meddőhányókból másodlagosan kinyert olyan – Barit mix I. nevű – alapanyagról van szó, amelyből a társaság a saját receptúrájával különleges, sugárvédő betont kívánt előállítani. Múlt évi, rendkívüli tőzsdei tájékoztatása szerint e betonféleséget használhatja az atomenergia-ipar az új blokkok építésekor, az onkológiai és radiológiai ipar, de a sugárvédő termék bevethető atomhulladék-tárolók építésekor és az atomerőművek végleges leállítása utáni munkák során. A felszámoló Dr. Hetényi Géza és Tsa Kft. által közzétett nyilvános pályázati felhívás szerint 250 ezer tonna Barit mix I. vár gazdára.

Már januárban ismertek voltak a Hun Mining azon problémái, amelyek később a társaság felszámolásának elindításához vezettek. Akkori tőzsdei bejelentése szerint a Hun Mining hiába rendelkezett hárommillió tonna szupernehéz, radioaktív sugárzásnak ellenálló beton öt országba való eladására érvényes szerződéssel és további egymillióra előszerződéssel, mert a megállapodásokat rendre át kellett ütemeznie „az USA–EU által kierőszakolt embargó miatt”.

A cég közleménye szerint problémásnak ígérkezett az elszállítás is, mert a MÁV 450 millió forintot kért a társaságtól az érintett Rudabánya–Kazincbarcika-vonal korszerűsítéséhez, ez ugyanis nem szerepel a vasúttársaság idei költségvetésében.

A társaság felszámolása februárban indult. Augusztusban a Magyar Nemzeti Bank 84 millió forint bírsággal sújtotta tájékoztatási kötelezettségeinek megsértéséért, felügyeleti határozatok végrehajtásának elmulasztásáért és a piac befolyásolásáért. Bűncselekmények gyanúja miatt büntetőeljárást is kezdeményezett. Piacbefolyásolásnak minősültek egyes, a kibocsátó által közzétett megalapozatlan, félrevezető, illetve hamis információk. Ilyenek volt egy dán cégcsoportnak a Hun Miningban történő befektetési szándékára, ritkaföldfémek rudabányai meddőhányókból való kinyerésére és feldolgozására irányuló projekt befektetői és banki finanszírozására, illetve mintegy 3 millió tonna Baritmix-I alapanyag és egy bányatársaság 50 százalékos üzletrészének értékesítésére vonatkozó megalapozatlan, félrevezető, illetve hamis közzétételek.

Szerző: VG.hu

Főbb kulcsszavak: Pénzbulvár

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

Szakértőnk

dr.Tatár Attila, pénzügyi szakértő, befektetési tanácsadó
dr.Tatár Attila
közgazdász, tanácsadó
- Hírlevél
- V.I.P. Hírlevél

Akciós könyvek

Hogyan válhatok befektetővé? Ajándék e-könyv. Befektetési tanács, külföldi termékek.

Hozzászólások