Európai lakáspiac – körkép

Írország, Magyarország és Málta vezeti a lakásépítési toplistát Európában, ahol az élbolyba tartozó országok mindegyikében szédületes mértékben megugrott egyetlen év alatt az új építési engedélyek száma.

Hozzávetőlegesen 15-20 ezer új lakás megjelenésével számol 2018 végéig friss előrejelzésében az Ingatlan.com. Balogh László, a szakportál vezető gazdasági szakértője rámutatott, hogy a tavalyi rendkívüli növekedés előfeltétele volt nálunk is a 2015-ös alacsony bázisadat. A repülőrajt tartalmazta a majdani keresletnövekedés pozitív hatásait is: az idén már 31 százalékkal többen kerestek új lakást, és 76 százalékkal ugrott meg az új építésű projektekről szóló hirdetések száma, de a kiadott építési engedélyeké még nagyobb volumenben, pontosan 232,5 százalékkal lett több.

Bár a növekedés szédületes, Euró­pában nem teljesen szokatlan. Az írek 300 százalékos rekordjától ugyan elmarad – bár a tavalyi második negyedévben még a magyar adat volt a legnagyobb, és a portugál a második. Málta 176 százaléka mögött a lettek 145 százalékos növekedése nem sokkal marad el, miközben a horvátoknál is szárnyal a lakáspiac, ott éves átlagban 77 százalékos volt az ugrás.

Eközben folyamatosan növekednek az átlagárak is Budapesten: egy 60 négyzetméteres új lakást január elején átlagosan már csaknem 34 millió forintért lehetett megvásárolni. Az aktuálisan elérhető kínálat szerint ebben a lakásméretben még kilenc olyan magyar város volt, ahol az átlagár meghaladta a 20 millió forintot.
Forrás: vg.hu

Főbb kulcsszavak: családi pénzügyek, Lakástámogatás (CSOK), Pénzügyi képzés, üzleti terv készítés

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

Szakértőnk

dr.Tatár Attila, pénzügyi szakértő, befektetési tanácsadó
dr.Tatár Attila
közgazdász, tanácsadó
- Hírlevél
- V.I.P. Hírlevél

Akciós könyvek

Hogyan válhatok befektetővé? Ajándék e-könyv. Befektetési tanács, külföldi termékek.

Hozzászólások