Február 3: CSOK módosuló szabályok

Az új otthonteremtési csomag végleges verzióját a február 3-án megjelenő két új kormányrendeletben foglalják egységbe. Az egyik a használt lakásokra, a másik az új lakásokra vonatkozó építési, támogatási, jogosultsági szabályokat tartalmazza – mondta a mai Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az új otthonteremtési csomag elsődlegesen családpolitikai, másodlagosan gazdaságnövekedési célokat szolgál, nem pedig szociálpolitikaiakat – hangsúlyozta Lázár. Emiatt a 30 milliós korlát értelmét veszíti, eltörlik, a korábbi ingatlan eladásából származó vételár felhasználásának kötelezettségével együtt.

Mérlegelték, hol lehessen csokból új lakást, házat építeni, ennek eredményeként változni fog az összkomfort fogalma. Vezetékes víz helyett az iható víz meglétét, csatorna helyett az eddig is elfogadott módszereket is elfogadják majd. Lázár szerint mindez azért nem jelent problémát, mert a települések 90 százalékában van vezetékes ivóvíz, a csatornázottság 75 százalékos, és fejlesztések is folyamatban vannak.

Külterületi tanyákhoz, zártkerti ingatlanok építéséhez is felvehető lesz a 10+10 milliós csok – mondta a miniszter. A tetőtér és emeletráépítésekkel kapcsolatos támogatásról még tárgyalnak, de a kabinet kész támogatni a nagyvárosi tetőtér beépítéseket.

A kormány szerint a közmunkásoknak reálisan használt lakás vásárlására, vagy felújításra van lehetősége. Három gyereknél 2 millió forintnál nagyobb összeget lehet erre igényelni, de nem zárkóznak el az összeg felülvizsgálatától. Pintér Sándor belügyminiszter arra kapott mandátumot, vizsgálja meg, hogyan lehet a csokhoz előírt kétéves munkaviszonyt a közmunkásoknál jól értelmezni. A közfoglalkoztattak ugyanis 11 havi munka után egy havi szünetet kell, hogy tartsanak, de már évek óta benne lehetnek a rendszerben, összességében bőven teljesítve a szükséges két évet.

Forrás: napi.hu

Főbb kulcsszavak: családi pénzügyek, Lakástámogatás (CSOK)

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

Szakértőnk

dr.Tatár Attila, pénzügyi szakértő, befektetési tanácsadó
dr.Tatár Attila
közgazdász, tanácsadó
- Hírlevél
- V.I.P. Hírlevél

Akciós könyvek

Hogyan válhatok befektetővé? Ajándék e-könyv. Befektetési tanács, külföldi termékek.

Hozzászólások