Google: a németek tudni akarják

A németek vizsgálják a Google európai monopolhelyzetét, és szeretnének részletesen belelátni keresőrendszerének algoritmusába, tudni akarják hogyan rangsorolja a keresett weboldalakat a keresőóriás.

A Financial Times-nak adott interjúban a német igazságügyi miniszter, Heiko Maas kijelentette: a Google-nak világossá és átláthatóvá kell tenni keresőrendszerét, tudni szeretnék hogy milyen módszerrel rangsorolja az adatokat. A miniszter véleménye szerint ha egy keresőrendszer ilyen jelentős hatással van a gazdasági fejlődésre, annak részleteit ismerniük kell. Kifejtette: míg az Egyesült Államokban csak 68 százalékos a Google piaci részesedése a keresők között, addig Európában ez a szám 90 százalék, ezért a fogyasztókra és a versenytársakra gyakorolt hatás megkérdőjelezhetetlen, így biztosnak kell lenniük benne, hogy ezzel az erővel nem él vissza a vállalat.

A Google keresési algoritmusa, a Page Rank rendszer a cég “titkos receptje”, mely segítségével dominálja a piacot. Az elmúlt évek során több kritika is érte a keresőóriást, hogy rendszerével a konkurens cégeket korlátozza. A Google szerint az algoritmus nyilvánossá tétele a kéretlen tartalmak tömeges terjedését hozná el, és a vállalat ezzel ingyen átadná üzleti titkait a konkurenciának.

Németország élen jár Európában a Google monopolhelyzetének és erejének csökkentésében, helyi kormánytagok és cégvezetők is régóta küzdenek azért, hogy Google európai tevékenységét szabályozzák. Berlin azt szeretné, ha a tengeren túli adatközlést erősen szabályoznák Európában, és ezáltal az amerikai cégeknek kötelező lenne bizonyos adatokat szolgáltatni az európai hatóságoknak.
Forrás: napigazdasag.hu

Főbb kulcsszavak: Pénzbulvár

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

Szakértőnk

dr.Tatár Attila, pénzügyi szakértő, befektetési tanácsadó
dr.Tatár Attila
közgazdász, tanácsadó
- Hírlevél
- V.I.P. Hírlevél

Akciós könyvek

Hogyan válhatok befektetővé? Ajándék e-könyv. Befektetési tanács, külföldi termékek.

Hozzászólások