Gyorsan nő az egyérintéses kártyafizetések száma

Megtriplázódott az egyérintéses vásárlások értéke Európában az előző év azonos időszakához képest a MasterCard legfrissebb adatai szerint. 2015 második negyedévében az európaiak közel 70 százalékkal többször választották a kasszánál a gyors és kényelmes fizetés lehetőségét, mint tavaly ilyenkor. Minden második egyérintéses tranzakció élelmiszerboltban történik, 15 százalékuk pedig éttermekben és bárokban.

okostelefon-fizetesLátva az egyérintéses fizetés rohamos terjedését, a MasterCard a mai napon bejelentette, hogy 2017-től már a magasabb összegű – az eurózónán belül 25 euró (7750 Ft) feletti – vásárlások esetén is PIN kód megadásával lehetővé teszi az egyérintéses fizetést bármilyen arra alkalmas eszközzel, a kontinens bármely egyérintéses POS-terminálján.  Magyarországon ez nem újdonság, hiszen itt az 5000 Ft-os limitösszeget meghaladó értékű vásárlás esetén is tudunk egyérintéssel fizetni a PIN megadásával.

A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint 2015 első negyedévében közel kétszer annyi egyérintéses fizetésre alkalmas bankkártya volt forgalomban, mint az előző év azonos időszakában. Ennek eredményeképpen a hazai kibocsátású fizetési kártyáknak már több mint 44 százaléka – 3,9 millió darab – egyérintéses. Az idei év első negyedében a magyar vásárlók minden korábbinál nagyobb összeget, több mint 70 milliárd forintot fizettek érintőkártyával, ami összesen csaknem 20,5 millió fizetési tranzakciónak felel meg. Ma már országszerte 49 ezer bankkártya-elfogadó terminálnál vásárolhatunk érintőkártyával többek közt bevásárlóközpontokban, éttermekben és bárokban, élelmiszer- és egyéb boltokban, benzinkutakon és jegyautomatáknál.

Az elfogadóhelyek listája Európa-szerte folyamatosan bővül: az elmúlt negyedévben a MasterCard olyan kereskedőkkel kötött megállapodást, mint például Ausztriában az Ikea, Németországban a MediaMarkt, Fehéroroszországban a McDonald’s, Romániában az Electric Castle fesztivál, legutóbb pedig a kijevi metró váltott egyérintéses rendszerre. Londonban hatalmas sikernek örvend az érintőkártyás fizetés bevezetése a tömegközlekedésben: kevesebb, mint egy év alatt több mint 100 millióan utaztak ilyen módon, ami azt jelenti, hogy az Egyesült Királyságban minden tizedik egyérintéses tranzakció a londoni tömegközlekedési vállalat, a Transport of London (TfL) hálózatán keresztül történik. Ezzel az eredménnyel a TfL a világ egyik legnagyobb kereskedője, amely egyérintéses fizetést tesz elérhetővé.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal