Hogyan alakul a tabletek forgalma?

Megállíthatatlannak tűnik a zuhanás a táblagépek piacán, a harmadik negyedévben is kemény időszakot éltek át a gyártók: világszerte 43 millió tabletet adtak el – derül ki az IDC adataiból –, ez 14,7 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.

A gyártók nehézségeit jól érzékelteti, hogy az elmúlt egy évben folyamatos volt a visszaesés, igaz, éves összevetésben utoljára az első negyedévben mért hasonlót a piackutató cég. A képet némileg árnyalja, hogy az előző három hónappal összevetve a harmadik negyedév közel 10 százalékos erősödést hozott, emögött azonban több egyszeri tényező áll. Egyrészt a kereskedők elkezdték feltölteni készleteiket az év végi rohamra készülve, másrészt az Amazon júliusi akciója jelentősen megdobta a forgalmat.

A gyártók rangsorát továbbra is az Apple vezeti, az amerikai társaság 9,3 millió iPadet adott el a július–szeptemberi időszakban, 6,2 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Lényegesen nagyobb visszaesés volt a Samsungnál: a dél-koreai vállalat tabletforgalma éves összevetésben több mint 19 százalékkal zuhant. Az IDC elemzése szerint a cég táblagépeinek értékesítésére a harmadik negyedévben még nem volt érezhető hatással a Galaxy Note 7 okostelefonja körüli, augusztus elején kezdődött botrány.

Az idei év eddigi legnagyobb meglepetését az Amazon okozta a tabletek piacán: az online áruház egy éve még nem szerepelt az öt legnagyobb gyártó között, a rendkívül olcsó Fire készülékeknek köszönhetően azonban idén már beverekedte magát az elitbe. A harmadik negyedévben pedig egészen megdöbbentő eredményt értek el: közel négyszeresére növelték forgalmukat, és 3,1 millió táblagépet adtak el. Ebben meghatározó szerepet játszott, hogy július elején egy jelentős akció keretében 30 százalékkal csökkentették a készülékek árát.
Forrás: vg.hu

Főbb kulcsszavak: Pénzbulvár

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

Szakértőnk

dr.Tatár Attila, pénzügyi szakértő, befektetési tanácsadó
dr.Tatár Attila
közgazdász, tanácsadó
- Hírlevél
- V.I.P. Hírlevél

Akciós könyvek

Hogyan válhatok befektetővé? Ajándék e-könyv. Befektetési tanács, külföldi termékek.

Hozzászólások