Hol marad az infláció?

Évek óta keményen dolgozik az infláció “beindításán” az Európai Központi Bank és egyelőre az eredmény elmarad. Pedig a tartós gazdasági élénküléshez szükséges lenne a 2%-os inflációs cél elérése.

Az EU régió gazdasági mutatói – bár országonként eltérő mértékben,- némi javulást mutatnak, a munkanélküliségi ráta évek óta nem volt ilyen kedvező, a beszerzési menedzserindex pedig 6 éves csúcsára ért. A szakértők egyelőre nem találják a magyarázatát annak, hogy az infláció emelkedése az adott helyzetben hol késik?

A napokban megjelenő inflációs adat várhatóan csupán 1,5 százalék lesz, miközben a maginfláció egy százalékra lassul. Nehéz megérteni, hogy a nulla körüli kamat és a pénznyomtatás mellett sem sikerül elérni a 2 %-os inflációs célt.

Vélhetően a gazdasági helyzet javulása egyelőre nem elég erőteljes és a béremelések sem indultak meg. Szakértők csak a jövő év elején várnak változást ezen a téren, ugyanis az év végén járnak le olyan kollektív szerződések a munkaadók és a munkavállalók között, amelyek a következő hónapokra szabályozzák a bérek változását.

A kérdés az, hogy az ECB monetáris tanácsa változtat-e a bank stratégiáján? Többen úgy gondolják, hogy lassan tehetnek egy kis lépést a rendkívül laza monetáris politika szigorítása felé. Ha így lesz, akkor még mindig ott a következő kérdés, hogy mire terjed ki ez a jelzés értékű apró lépés? Csak egy utalás lesz vagy valamilyen érdemi intézkedésre is sor kerül?
Mindenesetre az euró/dollár árfolyam alakulására azonnali hatással lesz minden intézkedés. Az árfolyam jelenleg egyértelműen az euró lendület megtorpanását jelzi, az 1,12-es ellenállás egyelőre megfogta az emelkedést.Az 1,114-es támasz is elesni látszik és akkor egy ideig ismét a dollár lesz a nyerő….

Szeretne kereskedni a DAX indexel vagy a devizapiacokon? Jöjjön el a tanfolyamunkra és tanulja meg.

Főbb kulcsszavak: családi pénzügyek, Pénzügyi képzés, tőzsdei kereskedés, Tőzsdetanfolyam, Zsebpénz Cimkék: , ,

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

Szakértőnk

dr.Tatár Attila, pénzügyi szakértő, befektetési tanácsadó
dr.Tatár Attila
közgazdász, tanácsadó
- Hírlevél
- V.I.P. Hírlevél

Akciós könyvek

Hogyan válhatok befektetővé? Ajándék e-könyv. Befektetési tanács, külföldi termékek.

Hozzászólások