Hová rakják a biztosítók a pénzünket?

A magyar háztartásoknak közel 1800 milliárd forintnyi vagyona hever életbiztosításban, ennek 56%-át végső soron magyar állampapírba fektették be a biztosítók – derült ki az MNB friss kiadványából.

Az Európai Unió tagállamaiban átlagosan a tartalékok egyharmadát tartják állampapírban a biztosítók, Magyarországon tehát csaknem duplája a kiszámítható pénzáramlást nyújtó, likvidebb értékpapíroknak számító hazai állampapírok részaránya. Ebben a befektetési jegyen keresztül tartott állampapír-állomány is benne van.

A második legnagyobb arányt az egyéb kötvények képviselik, ezek elsősorban hazai és külföldi nagybankok, vállalatok által kibocsátott kötvények. Különösen a befektetési egységhez kötött, unit-linked életbiztosítások esetében magas a részvények aránya is, és az utóbbi időszakban az életbiztosítások mögött álló befektetések esetében is nőtt az ingatlanpiac jelentősége.

A nem unit-linked életbiztosítások esetében hagyományosan nagy, csaknem 90% a magyar állampapírok aránya, ugyanakkor ezeknél is találunk kockázatosabb befektetéseket is. A fenti számokat a Magyar Nemzeti Bank ezen a héten megjelent “Biztosítási, pénztári és tőkepiaci kockázati jelentés” című kiadványából vettük.

Forrás: portfolio.hu

BankWeb kiegészítés:

Az dicséretes, hogy a biztosítók nem kockáztatják a pénzünket és jellemzően állampapírban tartják azt.  Véleményem szerint azonban saját magunk is tudjuk megfelelően kezelni a tartalékainkat, nem kell sok pénzt tartani a biztosítóknál, hiszen itt csak költségek rakódnak rá: vegyük meg azt az állampapírt magunk és biztosítást csak minimális, indokolt mértékben kössünk, a unit linked termékeket pedig felejtsük el.

Főbb kulcsszavak: Befektetési tanácsadás, családi pénzügyek, Nyugdíj megtakarítás, Pénzügyi képzés, Zsebpénz

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

Szakértőnk

dr.Tatár Attila, pénzügyi szakértő, befektetési tanácsadó
dr.Tatár Attila
közgazdász, tanácsadó
- Hírlevél
- V.I.P. Hírlevél

Akciós könyvek

Hogyan válhatok befektetővé? Ajándék e-könyv. Befektetési tanács, külföldi termékek.

Hozzászólások