Internet szabályozás elleni tüntetés az USA-ban

Az internetadó elleni budapesti tüntetés adott ihletet azoknak az amerikai szervezeteknek, amelyek tiltakozásokat szerveznek az internet-hozzáféréssel kapcsolatos új szabályozás ellen. Washingtonban mobiljaik fényével világítanak rá az ügy mögött szerintük meghúzódó korrupcióra.

A washingtoni Fehér Ház előtt lesz a központi rendezvénye az USA számos városát érintő tüntetéssorozatnak, amelyen civil szervezetek fejezik ki nemtetszésüket az internetszolgáltatás tervezet szervezeti átalakítása ellen – jelentette a computerworld.com. Az internetadó elleni magyarországi megmozdulásokon látottakon felbuzdulva a demonstrálók fejük fölé tartott mobiljaik, táblagépeik és laptopjaik képernyőjének fényével világítanak rá a szövetségi kormányt fertőző korrupcióra, amely szerintük az ügy mögött meghúzódhat.

A felháborodást az a hír váltotta ki, amely szerint az USA kommunikációs hivatala (FCC) egy “hibrid” javaslatot terjeszt elő az internet-hozzáférés biztosításának semlegességével kapcsolatban. Az utóbbit az Egyesült Államokban korábban az Open Internet Order szabályozta, amely megtiltotta a széles sávú távközlési hozzáférést biztosító cégeknek, hogy válogassanak a tartalomszolgáltatók között, egyeseknek lehetővé tegyék hálózatuk használatát, míg másoknak nem. Ez volt a netsemlegesség szabálya.

Az év elején azonban egy perben az egyik amerikai bíróság felülírta ezt a szabályozást, azaz lehetővé tette, hogy a nagy hálózatokkal rendelkező cégek, jellemzően a távközlési óriások előnyben részesítsék saját tartalomszolgáltató részlegeiket vagy leányvállalataikat a független vállalkozásokkal szemben.

A Wall Street Journal értesülése szerint az FCC erre reagálva találta ki hibrid szabályozását, amelyben a szélessávú hálózatokat – hasonlóan a telefonhálózatokhoz – közüzemeknek nyilvánítanák ugyan, és működtetésüket az FCC ellenőrzése alá vonnák, ám ennek ellenére nem tiltanák meg a hálózatok üzemeltetőinek, hogy speciális megállapodásokat kössenek egyes tartalomszolgáltatókkal.

Igen a semlegességre

Ez az, ami mögött a civil szervezetek korrupciót sejtenek, hiszen így az állami szabályozás előnyben részesítené telefoncégek tartalomszolgáltatóit a független vállalkozásokkal szemben. Vajon miért? – teszik fel a költői kérdést. Követelésük egyszerű: jöjjön létre a szélessávú hálózatok új, teljesen semleges szabályozása.

Az FCC azt állítja, hogy még nem döntött véglegesen az ügyben, és kész minden javaslatot áttekinteni. Ugyanakkor ha enged a tüntetőknek, akkor számíthat arra, hogy a nagy telefoncégek a bíróságon támadják meg az új szabályozást. Úgy vélik ugyanis, hogy a teljes netsemlegesség követelménye technikailag teljesíthetetlen, ezért jogilag kiszolgáltatott helyzetbe hozná őket a tartalomszolgáltatókkal szemben.
Forrás: napi.hu

Főbb kulcsszavak: Pénzbulvár

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

Szakértőnk

dr.Tatár Attila, pénzügyi szakértő, befektetési tanácsadó
dr.Tatár Attila
közgazdász, tanácsadó
- Hírlevél
- V.I.P. Hírlevél

Akciós könyvek

Hogyan válhatok befektetővé? Ajándék e-könyv. Befektetési tanács, külföldi termékek.

Hozzászólások