Itt az EHO. Nyissak TBSZ számlát?

Fontos kérdéssel keresnek meg egyre többen már meglévő ügyfeleim és érdeklődők is: érdemes az augusztusban bevezetésre kerülő EHO miatt nyitni még most egy TBSZ (Tartós Befektetési Számla) számlát? Lássuk az érveket mellette és ellene….

A kormány augusztus 1-től életbe lépő legújabb intézkedés csomagjának értelmében a meglévő 16%-os kamatadó mellé 6%-os egészségügyi hozzájárulást (eho) is fizetnünk kell!


Nyissak TBSZ számlát?

Elég komoly kampányba kezdett mindenki, aki csak él és mozog a befektetési piacon: bank, biztosító, tanácsadó. Mindenki igyekszik az EHO bevezetést ügyfél szerzésre használni.

A megoldás látszólag egyszerű, nyitni kell még 2013. augusztus 1. előtt egy TBSZ vagy NYESZ számlát! Hiszen a rendelkezés bevezetése előtt megnyitott tartós befektetési számlák mentesülnek az eho-fizetési kötelezettség alól!

Az augusztus 1. előtt, minimum 25 ezer forint elhelyezése mellett megnyitott számlára a feltöltési időszak (2013. december 31-ig) alatt szabadon fizethet be további összegeket és vásárolhat befektetési termékeket.

Olyan egyértelműnek látszik, hogy előnyös a számlanyitás – én mégis azt mondom, hogy érdemes egy kicsit gondolkozni. A fontos kérdés ugyanis nem az, hogy megnyissuk-e a TBSZ számlát, hanem az, hogy milyen terméket fogunk a számlára megvenni????

További részletek a TBSZ számláról.

Milyen termék vásárolható TBSZ számlára?

Itt kezdődnek a gondok. Aki csak a szokott banki termékekben gondolkozik, annak teljesen természetes, hogy szinte bármilyen termék – ami banknál, biztosítónál vásárolható, az TBSZ-re tehető: betét, befektetési jegy, kötvény, állampapír, jelzáloglevél, részvény

Egy ilyen banki TBSZ portfólió összeállításakor a gondok ott kezdődnek, hogy

  • Ha állampapírt, betétet, banki kötvényt veszek, akkor a bruttó hozamom kb. évi 3-5% lesz a következő években. (ez kb nettó 1,5-3%)
  • Ezért jellemző a befektetési alap választása. Ezekkel később foglalkozzunk kicsit részletesebben.
  • Nem ismerjük a költségeket: alapkezelési díj, számlavezetés, utalás, pénzfelvétel, stb.
  • A TBSZ nyitás előnye 3 év alatt 6% kamatadó mentesség és 6% EHO mentesség. Marad a 10% kamatadó, 5 év esetén kamatadó mentesség. Ez az előny a hozamok ismeretében nem is olyan nagy, ha a nettó elvihető összeget nézem, akkor 3 év után átlag nettó (bankból kivett) hozam évi 2-3%. Talán a KSH inflációt fedezi….

Vegyünk befektetési alapot?

A bankok nem eröltették meg magukat és nem jöttek ki az elmúlt időszak változásait látva új termékekkel. A betét lejáratakor TBSZ-t és befektetési alapot ajánlanak az ügyfélnek.

A befektetési alappal az alábbi gondjaim vannak:

  • Itt a múltbéli hozamok magasak, ebből ma már nem szabad kiindulni!
  • A kötvény alapoknál hozam csökkenés várható. (Tavalyi év sikertermékei voltak…)
  • Nem ismert, de a hozamból lejön a vagyonkezelési díj (évi 2-6%) (Mi már az ezzel csökkentett hozamot látjuk.)
  • Az alapkezelő mozgástere általában nagy: lehet 80% állampapír és hasonló részvény kitettség is a legtöbb vegyes alapban. Tehát tervezhetetlen a kockázat és a hozam is.

Tehát a banki ügyintézéshez és termékkörhöz szokott ügyfelek TBSZ számlát nyitnak, alapot vesznek és reménykednek. Leszoknak a rövid futamidőről és 3-5 éves befektetési ciklusban kezdenek gondolkozni (ez egyébként nem baj, ennek örülök.)

Befektetési portfólió, tanácsadás, befektetési arany. Külföldi termék, megtakarítási számla.Mi az én ajánlatom?

Nézze meg az általam összeállított befektetési minta portfóliót, amelyben külföldi termékek találhatóak. Itt fix, tervezhető hozam van, magas a biztonságos termékek aránya és a hozam is magas.

Nem olyan nagy előny a TBSZ számla, lépjen ki a korlátok közül és válasszon külföldi termékeket! Külföldön nincs EHO, adót többnyire a kinti feltételek szerint kell fizetni vagy nincs adó.

Szívesen segítek egy megfelelő portfólió összeállításában, keressen meg:

dr.Tatár Attila

 

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal