Kin múlik a népesség fogyása?

Népszaporulati témában főleg nőkről szóló statisztikákat olvashatunk, így ha kimondatlanul is, őket okoljuk a népességfogyásért. Holott statisztikák szerint a párok 50%-ánál, újabb szülészorvosi tapasztalatok szerint a párok 60%-ánál a férfi megtermékenyítő képességével van baj.

Jó tendenciát mutat a terhességmegszakítások tartós csökkenése, míg 1990-ben 90 ezer terhességmegszakítás volt hazánkban, mára ez a szám a harmadára csökkent. Ezzel szemben elkeserítő adat, hogy a 25 éves gyermektelen nők aránya az 1990-es értékről a 2,5-szeresére emelkedett, a 30 évesek aránya pedig háromszorosára.

2001 és 2013 között Magyarországon 25,1 évről 27,7 évre emelkedett az anyák első gyermekvállalásának életkora. Az Európai Unióban 2013-ban a világra jött gyermekeknek több mint a fele (55%) 30 éves vagy annál idősebb anyától született.

Manapság nem ritka, hogy az első gyermek vállalása 35 éves kor utánra tolódik, amely még párkapcsolatban élőknél is ugyancsak rontja a testvérvállalás esélyét – mondta Prof. Dr. Ősapay György, a népszaporulat kérdésével, meddőségi problémák elemzésével, korrigálási lehetőségeivel foglalkozó szakember, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.

A férfiaknak is ketyeg a biológiai órájuk. A gyermekvállalás náluk is későbbre tolódott. Az édesapák átlagos életkora az összes gyermekükre számítva több, mint 5 évvel emelkedett a rendszerváltás óta. Az átlagos életkoruk 1990-ben 28.6 év volt, 2013-ra 34.0 év lett. 

A népszaporulat csökkenésében a csökkenő gyermekvállalás mellett jelentős szerepet játszik a meddőség (nehezen kialakuló vagy akár elmaradó fogamzás) mind gyakoribb előfordulása. Szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy a gyermekáldás késlekedéséért a meddőnek tűnő párok 60%-ánál a férfi megtermékenyítő képességével van baj. Az elmúlt 80 év során a férfiak spermiumszáma világszerte drasztikusan romlott, 30-40 évente feleződött. Ezért nem mindegy, hogy a férfiak mikor válnak apává, idősödéssel nemcsak a megtermékenyítőképesség gyengül, de a spermiumok oxidatív gyökök általi sérülése a babák veleszületett betegségeinek a rizikóját növeli.

Amerikai statisztikai adatok szerint a 20 év alatti fiatal férfiaknak gyengébb a spermaképe (spermiumszám, mozgékonyság, alak) a korábbi, hasonló korú generáció adataihoz képest. Ezzel szemben az egészségtudatos 30 feletti férfiaknál az elmúlt években a spermaminőségben 3-4%-os javulást mutatnak az adatok.

Főbb kulcsszavak: Pénzbulvár

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

Szakértőnk

dr.Tatár Attila, pénzügyi szakértő, befektetési tanácsadó
dr.Tatár Attila
közgazdász, tanácsadó
- Hírlevél
- V.I.P. Hírlevél

Akciós könyvek

Hogyan válhatok befektetővé? Ajándék e-könyv. Befektetési tanács, külföldi termékek.

Hozzászólások