Lelassul a Golf-áramlat

A huszadik század utolsó évtizedeiben korábban sohasem tapasztalt módon lelassult a Golf-áramlat.

A bolygó egyik legfontosabb meleg tengeráramlata az Egyenlítő térségéből indul, s jut el Nyugat-Európa partjaihoz. További lassulás esetén előfordulhat, hogy míg a világ többi részén emelkedik a hőmérséklet, errefelé hűvösebb évek következnek.

A Golf-áramlat a Mexikói-öbölben indul, elhalad a Floridai-szorosnál, az Amerikai Egyesült Államok és Új-Fundland keleti partjai mellett, majd átkel az óceánon. Egyik ága Európa északi része felé kanyarodik (ez az Észak-atlanti-áramlat), a déli pedig Nyugat-Afrika felé visszafordul (Kanári-áramlat). Az Észak-atlanti-áramlat jóval melegebbé teszi Nyugat-Európa éghajlatát, és különösen az észak-európai teleket, mint amilyenek nélküle lennének. Például januárban Norvégia tengerparti részei nagyjából 3 Celsius fokkal melegebbek, mint az azonos szélességi fokon fekvő észak-kanadai területek.

Stefan Rahmstorf, a Potsdami Klímakutató Intézet munkatársa és csapata a Nature Climate Change című szaklapban megjelent tanulmányában azt feltételezi, hogy a lassulás folytatódása károsan befolyásolhatja az Atlanti-óceán ökoszisztémáját, megváltoztathatja a halászati szokásokat, átírhatja a tengerszint-emelkedéssel kapcsolatos eddigi elképzeléseket – ez esetben New Yorkra és Bostonra kell első körben gondolni. Nem utolsósorban az időjárás is módosul az érintett térségekben. Az ok természetesen a globális klímaváltozás.
Forrás: hvg.hu

Ha többet szeretne megtudni a környezeti ártalmakról, az energia válságról, ökolábnyomról, akkor jöjjön el a Befektetői Iskola előadásaira.

Főbb kulcsszavak: Pénzbulvár

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

Szakértőnk

dr.Tatár Attila, pénzügyi szakértő, befektetési tanácsadó
dr.Tatár Attila
közgazdász, tanácsadó
- Hírlevél
- V.I.P. Hírlevél

Akciós könyvek

Hogyan válhatok befektetővé? Ajándék e-könyv. Befektetési tanács, külföldi termékek.

Hozzászólások