Meghalt a fogászati implantológia atyja

2014. demeber 20-án, 85 éves korában meghalt Per Ingvar Branemark professzor, a fogászati implantológia atyja – tájékoztatott Dr. Czinkóczky Béla szájsebész, az elrontott és speciális implantációk szakértője, a professzor egyik magyarországi tanítványa.

A svéd Per-Ingvar Branemark professzor 1965-ben végezte el a világ első sikeres fogbeültetését, elterjedtebb nevén implantációt. A felfedezés új korszakot nyitott az orvostudományban.

Per-Ingvar Branemark professzor azt ismerte fel, hogy a titánalapú fémeknek különös tulajdonsága van: képesek összenőni az emberi csonttal. Így a beültetett titán implantátumnak köszönhetően nem kell az ép, egészséges fogakat lecsiszolni ahhoz, hogy fogpótlásokat lehessen készíteni. Az másik legnagyobb előnye, hogy betartva a szájhigiéniás szabályokat, a beültetett foggyökér, és az erre épített fog akár egy életen át kitart.

Természetesen az implantáció az elmúlt évtizedekben hatalmas fejlődésen ment keresztül: az orvosok munkáját ma már számítógépek, speciális műszerek, anyagok és protokollok segítik. A fogászati implantátum-beültetés ma már rutineljárás és szinte teljesen fájdalommentes.

2011-ben Magyarország volt az EU soros elnöke, és ebben az évben Budapest adott otthont az Európai Feltalálói Díj (European Inventor Award) átadási ceremóniájának, ahol Branemark Professzor életműdíjat kapott. Azomban az akkor már betegeskedő professzor személyesen sajnos nem tudott eljönni, a díjat felesége vette át.

Főbb kulcsszavak: Pénzbulvár

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

Szakértőnk

dr.Tatár Attila, pénzügyi szakértő, befektetési tanácsadó
dr.Tatár Attila
közgazdász, tanácsadó
- Hírlevél
- V.I.P. Hírlevél

Akciós könyvek

Hogyan válhatok befektetővé? Ajándék e-könyv. Befektetési tanács, külföldi termékek.

Hozzászólások