Megoldatlanok a nemfizető hitelügyek

Több mint hatvanezer jelzáloghiteles család otthona kerülhet veszélybe hamarosan, ha nem tudnak megegyezni a bankjukkal – írja szerdai számában a Világgazdaság az MNB-től kapott információk alapján.

A jegybank a lapot úgy tájékoztatta, hogy 2016 végéig 72 ezer adóst kerestek meg a hitelintézetek, közülük azonban csupán négyezerrel sikerült megegyezniük. A nem együttműködő adósoknál – ha a hitelező úgy dönt – elindulhat a fedezetérvényesítés, de az is jellemző megoldás, hogy a bank eladja a bedőlt hiteleket egy követeléskezelőnek.

Akikkel sikerült megállapodni, azok háromnegyede megtarthatta ingatlanát, a megállapodások közel fele a hitel átalakításával zárult, az adósok csaknem ötödét pedig a Nemzeti Eszközkezelő programjába léptették be. Ők azonban a kisebbséget képviselik, sokkal jellemzőbb, hogy valamilyen körülmény miatt nem születik egyezség. Sokakkal egyáltalán nem sikerült felvenni a kapcsolatot, vagy nem tudnak akkora törlesztőt kifizetni, amit a bank szeretne. Másoknál előfordul, hogy elmarad a szükséges dokumentumok benyújtása, és olyan is akad, ahol több kezes van, akik egymással nem bírnak kiegyezni.

A jegybank nem titkolt elvárása a bankokkal szemben, hogy építsék le a mérlegüket évek óta mérgező nem teljesítő lakossági jelzáloghitel-portfóliójukat. A hitelintézetek fokozatosan haladnak ezen az úton, tavaly a 90 napon túl késedelmes lakás- és szabad felhasználású jelzáloghitelek harmadától megszabadultak: ennek keretében egyre több hitelt adnak át követeléskezelőknek, és egyre gyakrabban kerül sor végrehajtásra is, vagyis családok kerülnek utcára. A pénzügyi intézmények tavaly az utolsó negyedévben 464 lakóingatlan kényszer értékesítését kezdeményezték, az év egészében pedig 1093-szor indítottak ilyen eljárást, négyszer több alkalommal, mint 2015-ben.
Forrás: index.hu

Főbb kulcsszavak: bank panasz, Hitel termék

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

Szakértőnk

dr.Tatár Attila, pénzügyi szakértő, befektetési tanácsadó
dr.Tatár Attila
közgazdász, tanácsadó
- Hírlevél
- V.I.P. Hírlevél

Akciós könyvek

Hogyan válhatok befektetővé? Ajándék e-könyv. Befektetési tanács, külföldi termékek.