Melyik gazdasági egyetemre jó járni?

Idén is a slágerszakok közé kerültek a gazdaságtudományi alapképzések, különösen igaz ez a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing, a turizmus-vendéglátás, a pénzügy-számvitel és a nemzetközi gazdálkodás szakokra. A BKF a legnépszerűbb magánintézmény, a Corvinuson gondot jelent a kapacitáskorlát, a BGF-eseket pedig már diploma előtt elkapkodják.

Este nyolckor teszik közzé az idei felsőoktatási ponthatárokat: a fiatalok tízezreinek jövőjét döntően befolyásoló számok az okostelefonokon használható applikációkon kívül a www.felvi.hu és a www.oktatas.hu oldalon is elérhetők lesznek. A hivatalos és ingyenes ponthatárváró rendezvény, a Pont Ott Parti házigazdája idén a Nemzeti Közszolgálati Egyetem lesz, amely 14 órától nyitja meg kapuit az Orczy parkban.

A gazdaságtudományi alapképzési szakok az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a legnépszerűbbek közé kerültek, különösen igaz ez a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing, a turizmus-vendéglátás, a pénzügy-számvitel és a nemzetközi gazdálkodás szakokra. Az alapképzések minimális ponthatárait immáron harmadik éve előre meghatározzák központilag, ezek szakonként eltérően, de 428 és 465 pont között mozognak.

A diplomások pályakövetési rendszere adatainak felhasználásával készített statisztikák azt mutatják, a  Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) hallgatóinak közel felének már az abszolutórium megszerzésekor teljes munkaidős állása van. A legutóbbi, 2013-ban végzett felmérés szerint pedig míg a valamennyi képzési területre számított átlagos jövedelem nem érte el a 195 ezer forintot, a gazdaságtudományi területen a frissen diplomázottak bruttó havi összjövedelme átlagosan csaknem 209 ezer forint volt. A BGF-en végzettek esetében pedig meghaladta a 245 ezer forintot.

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán (BKF) 12 százalékkal, 5518-ra nőtt a felvételizők száma tavalyhoz képest, ezzel továbbra is ez a legnépszerűbb magánintézmény. A főiskolán a legtöbb diák a turizmus és vendéglátás szakra jár majd, a toplista második helyére a kereskedelem és marketing került. Tartja magát harmadik helyen a kommunikáció és médiatudomány, de felzárkózóban van a gazdálkodási és menedzsment, valamint az emberi erőforrások szak is. Utóbbinak az erősödése országos tendencia.

Idén is rengetegen jelentkeztek a Budapesti Corvinus Egyetemre (BCE). A business szakok 2015-ben is népszerűbbek, mint a közgazdaság-tudományiak, és szerencsére a pénzügy-számvitel szaktól kezdve a gazdálkodás és menedzsmentig évről évre minden területen az előzőeknél több hallgatót tudtunk felvenni – mondta a Világgazdaságnak Rostoványi Zsolt, a BCE rektora.

A kapacitáskorlátok azonban gondot jelentenek: az intézménybe ugyanis jóval többen jelentkeznek, mint ahány diákot fel tudnának venni. A turizmus-vendéglátás szak esetében például tavaly, mivel a Corvinus Egyetem nem kapott lehetőséget a keretszám emelésére, a bekerülési pontszám magasabb volt, mint a központilag, államilag meghatározott ponthatár. „Ez a szak idén is rendkívül népszerű volt, ahová magas pontszámmal rendelkező hallgatók jelentkeztek” – tette hozzá a rektor. Szerinte az intézményben végzett hallgatók elhelyezkedési esélyei kiválóak, a Corvinus-diploma presztízse nagy – ezt mutatják a piaci felmérések is.
Forrás: vg.hu

Főbb kulcsszavak: Pénzbulvár

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

Szakértőnk

dr.Tatár Attila, pénzügyi szakértő, befektetési tanácsadó
dr.Tatár Attila
közgazdász, tanácsadó
- Hírlevél
- V.I.P. Hírlevél

Akciós könyvek

Hogyan válhatok befektetővé? Ajándék e-könyv. Befektetési tanács, külföldi termékek.

Hozzászólások