Mennyi az örökösödési illeték?

A haláladóként emlegetett örökösödési illeték eltörlése 2008-ban az akkor ellenzékben levő MDF javaslatára történt. Ezzel a módosítással az egyenes ági örökösök 20 millió forint alatti értékű ingatlanok öröklése esetén teljes mértékben mentesültek az öröklési illeték alól – 2010-ben ez az értékhatár is megszűnt. A jogszabály úgy fogalmaz, hogy mentes az illeték alól az örökhagyó egyenesági rokona (ideértve az örökbefogadáson alapuló rokoni kapcsolatot is) által megszerzett örökrész. Az örökhagyó házastársa, mostoha- és nevelt gyermeke, mostoha- és nevelőszülője esetében viszont továbbra is él a 20 milliós limit, ami alatt illetékmentes az ingatlan öröklése.

Minden egyéb esetben az öröklési illeték terén jelenleg az alábbi táblázat az irányadó:

Öröklési illeték (%)
Általános mérték Lakástulajdon         illetéke
Házastárs, mostoha és nevelt gyermek terhére 0−18 millió Ft között 11 0−18 millió Ft között 2,5
18−35 millió Ft között 15 18−35 millió Ft között 6
35 millió Ft felett 21 35 millió Ft felett 11
Örökhagyó testvére terhére 0−18 millió Ft között 15 0−18 millió Ft között 6
18−35 millió Ft között 21 18−35 millió Ft között 8
35 millió Ft felett 30 35 millió Ft felett 15
Minden más örökös terhére 0−18 millió Ft között 21 0−18 millió Ft között 8
18−35 millió Ft között 30 18−35 millió Ft között 12
35 millió Ft felett 40 35 millió Ft felett 21
Forrás: NAV

Januártól ismét illeték változás

Az illetéktörvény módosítása 2013.január elsejével ismét jelentős változásokat hoz egyebek mellett az illeték-kulcsrendszer átalakulásával, és az illetékmentességi rendszer kiszélesedésével. (Minél távolabbi rokon valaki, annál magasabb jelenleg az illetékkulcs.) Az öröklési és ajándékozási illetéknemekben alkalmazott 18-18 db adókulcs helyett két illetékkulcs bevezetése várható. A kormány javaslatának elfogadása esetén az általános illetékmérték 18 százalék, míg a lakásszerzésekhez kapcsolódó kedvezményes mérték 9 százalék lenne. (Ezek a mértékek kerültek elfogadásra.)

Ezáltal az öröklési, illetve ajándékozási illeték kiszabásakor már sem a szerzett vagyon, sem a rokonsági kapcsolat nem bír relevanciával, ugyanakkor az egyenes ági rokonok közötti ingyenes vagyonszerzések továbbra is illetékmentesek maradnak. A kormány javaslata szerint az egyenes ági rokonok valamennyi vagyonszerzése – annak (ingyenes, visszterhes) jellegétől és értékétől függetlenül – mentesülne a vagyonszerzési illetékek alól.

A jelenlegi helyzettel összehasonlítva az özvegyek (vagyis az örökhagyó házastársa) jól járnak, hiszen a kormány rájuk is kiterjesztené az egyenes ági rokonokat megillető értékhatár nélküli illetékmentességi szabályozást. Szintén a házastársak számára kedvező fejlemény, hogy az ajándékozás terén is az egyenesági rokonokkal kerülnek egy csoportba, azaz e téren is vonatkozik majd rájuk az illetékmentesség.

Forrás: napi.hu

 

Főbb kulcsszavak: Pénzügyek Cimkék: , ,
8 Hozzászólás: “Mennyi az örökösödési illeték?
 1. R Zsolné szerint:

  Az a kérdésem h anyukàm galàla utàn örökültün fél hàzat a testvéreméjkel és h jell e utànna illetéket fizetnünk?
  A màsik meg az lenne h mennyi a becsüs dija jeg miért kell?
  Köszönöm.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Mindenki!

   Sajnos további hozzászólásokra nem áll módomban válaszolni. Nem vagyok ügyvéd, jogi kérdésekben nem szeretnék állást foglalni.
   Bocsánat, de gazdálkodnom kell az időmmel.

 2. CS FERENC szerint:

  Tisztelt dr Tatár Attila !

  Édesapám 2012 évben halt meg , az lenne a kérdésem , hogy mennyi közjegyzői díj? az ingatlant 16 0000000.-ra értékelték . Ketten vagyunk testvérek , és hogy az özvegynek is kell e fizetni vagy csak nekünk gyerekeknek ?
  Segítségét köszönöm Cs Ferenc

 3. P Nikolett szerint:

  Tisztelt Cím!

  Édesapánk 2000-ben hunyt el. Hárman vagyunk testvérek. Egy családi házban örököltünk tulajdonrészt. Idősebb Öcsém(24) és Én(26), már befizettük 7 éve édesapánk után az örökösödési illetéket. Most a legkisebb Öcsémnek(20) küldte ki a NAV, hogy adó tartozása van. Kiderítettük, hogy az örökösödési illetéket kellene befizetnie. A kérdésem az, hogy mivel Ő 2010-ben lett nagykorú rá vonatkozik az illetékfizetés vagy pedig mivel 2008-ban ez el lett törölve már Ő is mentesül az illetékfizetés alól? Visszamenőleges hatályú a törlés vagy nem? Köszönöm a válaszát. Üdv, P Nikolett

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Nikolett!

   Szerintem az illeték kötelezettség időpontja számít. Be kell menni a NAV-hoz és megbeszélni velük. Elvileg méltányossági kérelmet, részletfizetést is lehetne intézni.

 4. Cs Zoltánné szerint:

  Özvegy vagyok, a férjem halála után az53m2-es panel lakásom fele a fiam nevén van, a másik fele az én nevemen. Még halálom előtt szeretném, ha az én nevemen lévő fél lakás is átkerülne a fiam nevére. Mi a teendőm ezzel kapcsolatban, ajándékozzam neki és az mennyibe kerülne? Van egy lányom is, akinek még a férjem életében vettünk egy lakást, igy ő lemondott a lakásunk neki járó részéről a fiam javára, igy lett a fele a fiamé, a fele padig az enyém. Köszönettel venném a válaszukat ezzel kapcsolatban. Üdvözlettel: Cs Zoltánné

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>