Mennyibe kerül a hitel?

Jelentős eltérések láthatóak a lakáshitel-piacon elérhető ajánlatok között. Február elején a legolcsóbb 5 vagy 10 évig fix törlesztésű – 20 évre felvett – 10 milliós lakáshiteleket alig több mint 3 százalékos teljes hiteldíjmutatóval (thm) lehet igényelni, míg a legdrágábbaknál 7 százalék felett volt a thm – áll a BankRáció.hu elemzésében.

A portál 16 bank ajánlatát vette figyelembe. A fenti különbségek pénzben kifejezve még látványosabbak. A vizsgált hitelek közül a legkedvezőbb teljes díja 3,5 millió forintra rúghat, a legdrágábbaké pedig megközelítette a 7 millió forintot – már ha a futamidő végéig nem változnak a kamatfeltételek. A hitel díján felül persze a hitelösszeget, más néven tőketartozást is vissza kell fizetni.
Ebben az összehasonlításban a legolcsóbb lakáshiteleknél a havi törlesztőrészlet alig több mint 58 ezer forintot, míg a legdrágábbaknál több mint 73 ezer forint. Ezek a törlesztőrészletek 5 vagy 10 évig rögzítettek, tehát abban az esetben is ennyi lesz a kiadás, ha közben változna a kamatkörnyezet, ami 5-10 éves időtávon nem elképzelhetetlen.

Bár az 5-15 évig fix törlesztőrészletet biztosító lakáshitelek drágábbak az úgynevezett változó kamatozású lakáshiteleknél, a hitelfelvevők körében népszerűbbek, vagyis a hiteligénylők a kiszámíthatóságot preferálják. A következő 1-2 évben piacra kerülő új építésű lakások megjelenése nyomán kialakuló versenyhelyzet mérsékelheti az 5-15 évig fix törlesztőrészletet garantáló hitelek árát.
Lakáshitel-felvétel előtt érdemes alaposan mérlegelni: csak akkor érdemes belevágni, ha az adott futamidő során biztosan tudja fizetni az adott háztartás a törlesztést.

Főbb kulcsszavak: Hitel termék, Lakástámogatás (CSOK)
Egy hozzászólás: “Mennyibe kerül a hitel?
  1. Ms Ferenc szerint:

    Ha nem tudja vissza fűzetni a kor jön a végrehajtó és az nem kérdez sémit. Letiltja 2x-szer mert én most füzetem kétszer pedig ki füzetem a bank nak. Várt három évet és most tiltja a rokkantnyugdíjas és a füzetesemből és tudja hogy nem tudok semmit tenni mert meg szűnt a bank. És a Pestre írtam a banknak figyelembe se vettet 30 nap elmúlt.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

Szakértőnk

dr.Tatár Attila, pénzügyi szakértő, befektetési tanácsadó
dr.Tatár Attila
közgazdász, tanácsadó
- Hírlevél
- V.I.P. Hírlevél

Akciós könyvek

Hogyan válhatok befektetővé? Ajándék e-könyv. Befektetési tanács, külföldi termékek.

Hozzászólások