Metatrader platform (MT4) használata

Jól haladunk az ismeretek megszerzésében, már elég sokat tudunk a pénzpiacokról, eldöntöttük, hogy online brókernél fogunk kereskedni tőzsdeindexekkel és devizapárokkal, ezt követően a számla megnyitása és a kereskedési felület megismerése következik.

Kiválasztottuk a brókert, regisztrálunk náluk és elindítjuk egy demo számla megnyitását. A demo számla paramétereit külön e-mailen is megkapjuk, ezt érdemes elmenteni.

Az MT4 telepítése

A bróker megadja a kereskedési felület letöltési helyét. Ezt a linkret megnyitva egy exe fájl letöltése indul el. A letöltés után futtassa ezt az exe fájlt. Amikor először futtatja a programot, elsőként középen a bejelentkezési ablakot fogja látni.

Alapvetően három adatra van szükségünk a demo (de később az éles) számla megnyitásához:
kell egy számlaszám (többnyire Azonosítónak hívják)
egy jelszó (Gyakori, hogy kereskedési és csak “betekintési” jelszót is megadnak, főleg éles számlánál. Ez utóbbi jelszót ismerőseinknek adhatjuk meg, akik így szintén be tudnak lépni a kereskedési felületünkre, de csak nézelődni tudnak, a kereskedésbe nem nyúlhatnak bele)
egy szerver név (Ez nagyon fontos, sokan nem figyelnek oda rá, hogy az e-mailben szereplő szervert kell a bejelentkezéskor kiválasztani, különben a bejelentkezés sikertelen lesz)

Általában a brókerek csak a demo számla regisztrációt követően teszik lehetővé a kereskedési felület letöltését. A letöltés nagyon egyszerű, egy becsomagolt programot töltünk le, ami aztán intézi a program letöltését. Első belépéskor automatikusan megjelenik a kereskedési felület, ahol meg kell adnunk a fenti belépési paramétereket és máris kezdhetünk kereskedni. :)

Itt szoktak a bajok kezdődni. Az, hogy tudjuk kezelni az MT4-et, még nem jelenti azt, hogy kereskedni is tudunk!!!!

A MetaTrader 4 (MT4) kereskedési platform használata

MetaTrader 4 egy elektronikus kereskedési platform, amely nagyon elterjedt az online devizakereskedők körében. A szoftvert az orosz MetaQuotes Software fejlesztette és adta ki 2005-ben. Korábbi változatai MetaTrader néven már 2005 előtt is léteztek, nagy népszerűségre a 3-as változat tett szert 2003-ban.

A szoftvert az online brókercégek szerzik be a gyártó cégtől, aztán saját ügyfeleiknek biztosítják az MT4 felületen keresztül történő kereskedést. A szoftver kliens- és szerveroldali elemeket is tartalmaz, a szerveroldali működtetés a brókercég feladata, a kliensoldali komponenst pedig a brókercég ügyfelei futtatják, így valós időben követhetik az árakat, grafikonokat, megbízásokat helyezhetnek el és kezelhetik saját számláikat, kötéseiket.

A kliens (ügyfél terminál) egy Microsoft Windows alapú alkalmazás, amely elsősorban azért vált népszerűvé, mert lehetővé tette a traderek számára, hogy saját kereskedőszkripteket és robotokat írjanak, amelyekkel automatizálhatják a kereskedést. 2010-ben a MetaQuotes kiadta a szoftver utódját, a MetaTrader 5-öt, azonban az új szoftver térnyerése eléggé lassú és jelenleg is a legtöbb online brókercég még mindig az MT4-et használja és ajánlja fel az ügyfeleinek kereskedésre.

A MetaTrader4 a legismertebb és nagyon közkedvelt platform, a legtöbb online brókler ezt használja. Van egy pár bróker, akik a saját kereskedési felületük létrehozására költöttek, de a többség rájött, hogy a Metatrader az ügyfélnek és neki is teljesen megfelel. Egyik nagy előnye, hogy magyar nyelven is lehet használni.

Az MT4 alkotóelemei
A teljes MetaTrader 4 csomag a következő elemeket tartalmazza:

Client Terminal (MetaTrader4 kliens terminál) – az ügyféloldali rész. A brókercégek ingyen biztosítják valós idejű kereskedés céljára. Demó számla segítségével is gyakorolható a kereskedés. A szoftver kezelőfelületén kereskedési műveletek végezhetőek, grafikonok hozhatók létre és valós idejű technikai analízis is lehetséges. A beépített C-szerű programnyelv lehetővé teszi, hogy a felhasználók kereskedési stratégiákat, indikátorokat és szignálokat programozzanak le. A szoftver 50 alapvető indikátort tartalmaz, melyek mindegyike egyénileg is  testreszabható. A szoftver Windows XP és újabb Window rendszereken fut, azonban Windows “emulációt” nyújtó szoftverek segítségével Mac OS és Linux operációs rendszereken is használható verziója is létezik.

Mobile (MetaTrader4 mobilváltozat) – a kereskedési számla mobileszközökön keresztül is használható. Korábban Windows Mobile 2003, majd 2016-tól már csak iOS és Android rendszereken érhető el.

Server (MetaTrader4 szerver) – a rendszer magja, a szerveroldali rész. Rendeltetése szerint a felhasználói kéréseket szolgálja ki, ezek alapján végezve kereskedelmi tevékenységet. A rendszer  árajánlatokat és híreket is küld, archívumokat rögzít és tart fenn. Nem rendelkezik különálló felhasználói felülettel.

Administrator (MetaTrader4 adminisztrátor) – célja, hogy a segítségével távolról vezérelhetőek legyenek a szerverbeállítások.

Manager (MetaTrader4 menedzser) – rendeltetése, hogy a kereskedési tevékenységeket és felhasználói fiókokat kezelje.

Data Center (Adatközpont) – Specializált proxy szerver, amely közvetítőként használható a szerveroldali és kliensoldali terminálok között. Csökkenti az árajánlatok kérése okozta terhelést a központi szerveren.

A felület különlegessége az “egy kattintásos kereskedés” (One-Click trading) megoldás amivel lehetőség nyílik a charton történő célár, veszteség-stop, limit megbízások azonnali mozgatására, egy kattintással történő zárására.  Az MT4 másik nagy előnye a közösségi FOREX kereskedés, amelynek keretében (szignál szolgáltatás különböző változatai) lehetővé válik más kereskedők demó vagy élő számláinak követése, esetleg a kereskedés más számára történő átengedése.

Az MT4 felület használatát könnyű megtanulni, mert a klasszikus Window programokra hasonlít: találunk egy menüsort (Fájl, Nézet, Beszúrás, Chartok, Eszközök, Ablak, Súgó) és alatta egy ikon sort – eldönthetjük, hogy melyik áll hozzánk közelebb, mind a kettő alkalmas a kereskedési felület használatára.

Több terméket is kihelyezhetünk az “Asztalra”, ezeket tudjuk alakzatokkal, indikátorokkal, scriptekkel “felszerelni”, egyedivé tenni és egy klikkel átlépni egyikből a másikba. A felület közepén (chart) mindig az aktuális (kiválasztott) termék látható, az adott utasítások, megbízások erre vonatkoznak.

Az új megbízás ikonon keresztül tudunk ügyletet nyitni, itt meg kell adnunk a terméket, az ügylet méretét és választhatunk függő vagy azonnali megbízás megadása között. Mind a két irányba nyithatunk pozíciót, vásárolhatunk is és eladhatunk tetszésünk és elemzésünk szerint.

A megnyitott ügyletet alul a Terminál ablakban láthatjuk és kezelhetjük az adott ügyletre kattintva.

Instrumentumok és termékek
A platform a tőkeáttételes kereskedésre fókuszál. Néhány brókercég határidős kontraktusok kezelését is lehetővé teszi, növelve ezzel a kereskedhető termékek körét, azonban a platformot nem részvénypiachoz vagy származtatott ügyletek kezelésére tervezték. Ugyanakkor a MetaTrader 5 már egyszerűbben alkalmazható részvények, indexek és nyersanyagok tőzsdei kereskedelmére.

PIACFIGYELŐ oldalon részletes leírást talál a programban lévő és kereskedhető termékekről, azok aktuális árairól, fontosabb kondícióiról, kereskedési feltélteleiről.

Baloldalon található a Tich chart (árváltozási grafikon), amelyet el is rejthet, más ablakokhoz hasonlóan.

Végrehajtási Kérelem

Előfordulhat olyan piacok esetében, ahol kisebb a forgalom, hogy nem tudjuk az “Azonnali Végrehatást választani”, ekkor jelenik meg a Végrehajtási Kérelem ablak. Ez a megbízástípus kisebb likviditású piacokon érhető el, mint például árutőzsdei cikkek, részvényindexek, részvények piacai. Az ilyen típusú megbízások működési mechanizmusának lényege az, hogy a befektetőnek árat kell kérnie az adott időpontban a konkrét eszközre, ami az alacsonyabb likviditásnak tudható be. Miután a befektető megkapja a pillanatnyi vételi és eladási árfolyamot, 5 másodperce marad arra, hogy döntsön, kéri-e az adott megbízást a felkínált szinteken. Ebben az esetben a Kérelem gombra kattintva teheti meg vásárlási vagy eladási megbízást.

Megbízások módosítása

Minden megbízás módosítható. E célból a Terminál ablakban az egérrel megjelöljük az adott utasítást és az egér jobb gombját megnyomjuk. Legördül egy menü, melyben megjelöljük a Megbízás módosítása vagy törlése parancsot. De itt adhatjuk meg, hány pip-re tegye a rendszer a jelenlegi árszinttől az S/T és T/P szinteket.

Pozíció zárás

A profit realizálásához a pozíciót zárnunk kell, ha úgy érezzük végére értünk az adott eszköz kereskedésének. Ezt a Terminál ablak segítségével tehetjük meg. Az egér jobb gombjának megnyomásával válasszuk ki a Megbízás Lezárása menüpontot. A Zárás gomb megnyomásával máris lezártuk a nyitott megbízást, így a megkeresett összeg azonnal jóváíródik a számlánkon.

A Navigátor ablak tartalmazza számláinkat, több számlánk is lehet egyszerre éles helyzetben. További részeit képezik az indikátorok és egyéb kereskedést segítő lehetőségek. Ebből az ablakból tudunk scripteket, robotokat telepíteni a megnyitott chartra.

A további ikonok ismertetésétől eltekintünk.

Alsó menüpontok (Terminál):

Kereskedés: A kereskedéseid nyomon követésére szolgál. Csak az aktuális, élő megbízások szerepelnek rajta.

Számlatörténet: Időrendi sorrendben archiválja az összes tranzakciót, amit lebonyolítottál. Elsőként a számlanyitás látható, időponttal és összeggel, majd a már lezárt megbízások adatai következnek. Ha az egér jobb gombjával kattintunk a számlatörténetben bárhová és kiválasztjuk a Mentés Részletes Jelentésként menüpontot, akkor elmenthetjük a számlatörténetet html formátumban.

Hírek: A piacokkal kapcsolatos aktuális bejelentések, hírek jelennek meg itt.

Figyelmeztetések: Különböző rendszer és kereskedési figyelmeztetések tekinthetők meg és állíthatók be itt. Az összes, működési környezetben futtatott fájl (beleértve a hang (wave) fájlokat is) és az e-mailként küldött üzenetek is használhatók figyelmeztetésként.

Levelesláda: A belső postaládát a cég munkatársai használják, hogy a felhasználóknak híreket, brókert érintő adatokat, eseményeket küldjenek az ügyfeleknek.

Napló: A naplójában láthatóak a kereskedést érintő fontosabb események, pl. robotok bekapcsolásának, kikapcsolásának időpontja, ügylet megnyitása, zárása, stb.

 

 

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal