Mi történik a Toshibánál?

Várhatóan 500 milliárd jen (4,1 milliárd dollár) veszteséggel zárja az évet a japán Toshiba, ezért a cég irányítása a korábban bejelentett 3 ezer mellett további 7 ezer ember elbocsátásáról döntött.

  • A cég iszonyatos veszteségeket szenvedett el mostanában:
    A szeptember végéig tartó pénzügyi első hat hónapban 42,5 milliárd jen veszteséget könyveltek el, elsősorban a világszerte csökkenő tévé- és számítógép-eladások miatt.
  • A Japan Times cikke szerint a cég részvényei május óta 9,8 százalékot estek,
  • és 9 milliárd dollárral csökkent a cég piaci értéke, ami nagyjából azt jelenti, hogy most fele annyit ér a Toshiba, mint 8 hónappal ezelőtt.

Az új menedzsment átfogó reformokat tervez, hogy könyvelési botránya után újra nyereségessé tegye a vállalatot. A hétfőn bejelentett leépítés a cég külföldi érdekeltségeit is érinti. Ezer irodistától válnak meg, a többieket a háztartási berendezéseket, tévékészülékeket és számítógépeket gyártó ágazatokból küldik el.

A Toshiba július 20-án jelentette be, hogy könyvvizsgálók megállapítása szerint a cég 2008 és 2014 között 151,8 milliárd jennel (1,2 milliárd dollár) túlozta el nyereségét. Fény derült továbbá arra is, hogy a vállalatirányítás működésképtelen, mivel a felsőbb vezetők irreálisan magas elvárásokat támasztottak a beosztottaik felé, amelyeket azok nem mertek megkérdőjelezni.

A botrány miatt lemondott Tanaka Hiszao, a vállalat vezérigazgatója, feladatát Muromacsi Maszasi, az igazgatótanács elnöke vette át. Muromacsi Maszasi elmondása szerint nem kíván sokáig maradni mostani pozíciójában, célja az, hogy az átszervezze és növekedési pályára állítsa a vállalatot.
Forrás: index.hu

Főbb kulcsszavak: Pénzbulvár, Vállalat

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

Szakértőnk

dr.Tatár Attila, pénzügyi szakértő, befektetési tanácsadó
dr.Tatár Attila
közgazdász, tanácsadó
- Hírlevél
- V.I.P. Hírlevél

Akciós könyvek

Hogyan válhatok befektetővé? Ajándék e-könyv. Befektetési tanács, külföldi termékek.

Hozzászólások