Mire jó a hitelcsere?

A K&H felmérése szerint az emberek többsége nem igazán tájékozódik az aktuális pénzügyi kérdésekről.

Pedig megéri kalkulálni és 2-3 évente összehasonlítani a lehetőségeket, ugyanis tavaly például átlagosan évi 360 ezer forintot spóroltak azok az ügyfelek, akik a K&H törlesztéscsökkentő hitelre cserélték meglévő jelzáloghitelüket. A fogyasztói hitelek elszámolása illetve forintosítása során pedig 3 hónapig költségek nélkül cserélhetik le hitelüket az érintettek. A megkérdezettek nem hisznek az internetes fórumokon vitatkozóknak vagy a rokonoknak, a leghitelesebb információforrásnak a banki ügyintézőt tartják.

A pénzintézet a forintosítással kapcsolatban mérte fel a 20-65 éves városi lakosok pénzügyek iránti érdeklődését, tájékozottságát. A megkérdezettek többsége nem kíséri folyamatosan figyelemmel a hitelkamatok alakulását, de a többség állítása szerint azért az sem igaz, hogy teljesen közömbösek lennének a téma iránt. Arra a kérdésre, hogy az emberek honnan tájékozódnak a hitelekkel kapcsolatban, a válaszadók döntő többsége, 69 százaléka a banki ügyintézőt nevezte meg legjellemzőbb forrásként. Második helyen a bankok, pénzintézetek honlapját jelölték meg (38 százalék), harmadik helyen pedig a pénzügyi tanácsadót (31 százalék). Egy ember több forrást is megjelölhetett.

Arra a kérdésre viszont, hogy mely forrás az, akinek, aminek a véleményében az emberek a legjobban bíznak, ha a pénzügyeikről van szó, már egész más sorrend született: a banki ügyintéző (55 százalék) és a pénzügyi tanácsadó (14 százalék) után jelölték csak meg a rokonokat, ismerősöket (13 százalék) a válaszadók.

A Bank által megkérdezetteknek csak 40%-a tudott spontán módon választ adni arra a kérdésre, hogy egyáltalán mire jó a hitelcsere. Akik tudják, azok 50%-a szerint az emberek akkor élnének ezzel a lehetőséggel, ha azzal jelentősen csökkenne a havi törlesztőrészletük. Legfőbb visszatartó erőnek (43%) pedig azt tartják, hogy nem hiszik, jobban is járhatnak a hitelcsere révén.

„Felmérésünk szerint még sokat kell a bankoknak azért tenni, hogy a lakosság megértse, nem elég a hitel felvételekor az adott ügyfél számára legkedvezőbbet kiválasztani, hanem ahogy a lakást, úgy a hitelt is „karban kell tartani”, 2-3 évente felülvizsgálni, nem lehet-e vajon kedvezőbbre, takarékosabbra cserélni” – mondta dr. Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

A K&H 2014-ben mintegy 4 milliárd forintnyi hitelt váltott ki. A tavalyi adatok egyértelműen azt mutatták, hogy például a hitelüket a K&H törlesztéscsökkentő hitelre cserélők jól jártak: átlagosan évi 360 ezer forintot takarítottak meg az ügyfelek azonos futamidő mellett.

Főbb kulcsszavak: Hitel termék Cimkék: , ,
Egy hozzászólás: “Mire jó a hitelcsere?
  1. P Mária szerint:

    Én elsősorban a banki oldalakon tájékozódtam, utána az ügyintézőknél. Sajnos azt nem említették a fentiekben, hogy ez a kedvező hitelkiváltás, saját hitelesekre nem vonatkozik, ugyanúgy a 180 Ft-on történő végtörlesztésnél sem válthattuk ki a hitelünket. A szerződés szerint a bank jogosult lett volna a hitelt forintosítani, ha az árfolyamváltozás miatt az ingatlan fedezeti értéke(ezt nem tudni mennyi lehet) nem nyújt megfelelő fedezetet a banknak, vagyis az átszámított tartozás meghaladja a fedezeti érték 70%-át, de mégsem forintosíthattam 180 Ft-on. Úgy tűnik ez a pillanat most jött el, de csak azért, mert kötelező. Pedig nem volt más a helyzet akkor sem.
    Igaz, más bank sem fogadja be a kisebb jövedelemmel rendelkező hiteleseket, most mikor már nincs is jövedelmem, választásom sincs. Tájékozódhatunk, ahány helyen csak tudunk, de csak rajtuk múlik, hogy jól járhatunk vagy nem!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

Szakértőnk

dr.Tatár Attila, pénzügyi szakértő, befektetési tanácsadó
dr.Tatár Attila
közgazdász, tanácsadó
- Hírlevél
- V.I.P. Hírlevél

Akciós könyvek

Hogyan válhatok befektetővé? Ajándék e-könyv. Befektetési tanács, külföldi termékek.

Hozzászólások