Mit mutat a Big Mac index?

Itt az új Big Mac-index: az alulértékelt forint miatt Magyarország az aránylag olcsó országok közé tartozik továbbra is.

Az Economist legújabb Big Mac-indexe szerint Magyarországon mostanában 3,17 dollárnak megfelelő 860 forintért lehet kapni a gyorséttermi szendvicset, ami a kiindulópontnak számító USA-ban 4,79 dollárba kerül – írta a Napi.hu.

A forint dollárhoz viszonyított alulértékeltsége a 2012 elején tapasztalt csaknem 38 százalékról fokozatosan a 15-20 százalékos sávba csökkent, majd a tavalyi év közepi felmérés 21,4 százalékos alulértékeltséget jelzett. A friss adatot 271,39 forintos dollárárfolyammal számolta ki az Economist.

A lista végén található – azaz a legalulértékeltebb valutával rendelkező – országok közül Indiában átszámítva 1,89 dollárba (116 rúpia) került az “egyenszendvics”, míg a háborús helyzettel, szankciókkal és devizaválsággal sújtott Oroszországban 1,36 dollárba (89 rubel), Ukrajnában pedig 1,2 dollárba (19 hrivnya).

Jelenleg a legdrágább országnak dollárban számítva – a múlt heti elszállás nyomán – Svájc számít, a menedékdevizás alpesi országban a Big Mac ára a napokban 7,54 dollárnak felel meg, azaz a frank felülértékeltsége 57,5 százalékos.

Forrás: fn.hir24.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal