Nem védett a Nespresso kapszula

Érvénytelennek nyilvánította a Nespresso kávéfőző gépek kapszulakezelő mechanizmusának szabadalmát a német szövetségi szabadalmi bíróság (Bundespatentgericht) Münchenben.

A szabadalmat a svájci Ethical Coffee Company támadta meg több más vállalat képviseletében. A vállalat kifogása szerint a Nespresso gépek kapszulaperforáló mechanizmusa nem teszi lehetővé az általa készített kapszulák megfelelő kezelését.

A konkurenseit szabadalomsértési perekkel sorozatosan megtámadó Nespresso tavaly szeptemberben a francia versenyhatóság nyomására megkönnyítette kávéfőző gépeivel kompatibilis kapszulák gyártását mások számára is.

Jon Cox, a Kepler Cheuvreux piackutató cég elemzője szerint az akadályok elhárulása az utángyártott kapszulák forgalmának rohamos növekedéséhez vezetett. Egyes ilyen kávékapszulák alig feleannyiba kerülnek, mint az eredetiek. Az eladott kapszulákból már minden ötödik másolat a cég felmérése szerint.

A másolatok terjedése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Nespresso forgalmának növekedési üteme lassult: tavaly 10 százalékra csökkent a korábbi évek 20-30 százalékos üteméről.

Az Euromonitor International piackutató cég 13 milliárd dollárra becsüli az egyadagos kávékapszulák kiskereskedelmi forgalmát 15 százalékos éves növekedési ütemmel, miközben a kávépiac 7 százalékkal bővül.

A Nespresso a svájci Nestlé élelmiszeripari konszern egyik legsikeresebb márkája. A márka tavaly elemzői becslések szerint több mint négymilliárd svájci frank (3,73 milliárd euró) értékesítési árbevételre tett szert.
Forrás: napi.hu

Főbb kulcsszavak: Pénzbulvár

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

Szakértőnk

dr.Tatár Attila, pénzügyi szakértő, befektetési tanácsadó
dr.Tatár Attila
közgazdász, tanácsadó
- Hírlevél
- V.I.P. Hírlevél

Akciós könyvek

Hogyan válhatok befektetővé? Ajándék e-könyv. Befektetési tanács, külföldi termékek.

Hozzászólások