Nyugdíjválság várható az USA-ban

Egy újabb, Detroit-féle csődtől tartanak az USA-ban, ahol az állami nyugdíjrendszer hiánya egy év alatt 434 milliárd dollárral nőtt meg. Ez azt jelenti, hogy az amerikai nyugdíjrendszerből 3,85 ezer milliárd dollárnyi tőke hiányzik ahhoz, hogy teljesíteni tudják a mostani és leendő nyugdíjasok felé vállalt kifizetéseket – írja a Financial Times.

Újfajta válság készülődik az USA-ban, most a nyugdíjrendszer okoz egyre nagyobb problémákat a tengerentúlon. Az állami nyugdíjalapok hiánya ugyanis elérte a 3,85 ezer milliárd dollárt, ami egy év leforgása alatt 434 milliárddal nőtt.  A probléma főként Chicagónak, Fort Worthnek, Philadelphiának és Dallasnak okoz nehézségeket, a szakértők tartanak egy újabb, Detroit-szerű csődtől is. Chicagóban például a nyugdíj fizetési kötelezettségből származó hiány akkora, mint a város 19 évnyi adóbevétele összesen.

A nagyobb nyugdíjhiányok már több amerikai várost is csődbe vittek, ilyen volt például Detroit is. De ott van a napokban csődöt jelentett Puerto Rico is példaként, ahol az egyik ok szintén a nyugdíj fizetési kötelezettségben keletkezett hatalmas hiány volt.

A stanfordi kutatás, amely a 2015 júniusát megelőző 12 hónapban vizsgálta az állami nyugdíjalapok fenntarthatóságát, megállapította, hogy a vizsgálatba bevont 649 nyugdíjprogramért felelős egyik városnak vagy államnak sincs kiegyensúlyozott nyugdíjrendszere. Ahhoz, hogy megállítsák a nyugdíj fizetési kötelezettségben keletkezett hiányt, már a 2015-ös pénzügyi évben 167 milliárd dollárt kellett volna betolniuk a rendszerbe az ezeket a programokat működtető városoknak és államoknak.

A nyugdíjalapok és nyugdíjprogramok problémája főként az alacsony hozamoknak köszönhető, az elmúlt években több alap is kénytelen volt visszavágni az ígért hozamszintet, amit a jelenlegi befektetési lehetőségekkel nem tudtak volna teljesíteni. Ettől még az amerikai állami nyugdíjprogramok átlagban továbbra is 7% körüli hozamszintek mellett kalkulálják a jövőbeni fizetési kötelezettségeiket, miközben a 2015 júniusával bezáruló évben átlagosan még 3%-ot elérő hozamot sem tudtak elérni.

Forrás: portfolio.hu

Az itthoni helyzet sem nevezhető rózsásnak, ha érdekli egy kedvező nyugdíjbiztosítás, akkor keressen meg >>>

Főbb kulcsszavak: Befektetési tanácsadás, családi pénzügyek, Nyugdíj megtakarítás

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

Szakértőnk

dr.Tatár Attila, pénzügyi szakértő, befektetési tanácsadó
dr.Tatár Attila
közgazdász, tanácsadó
- Hírlevél
- V.I.P. Hírlevél

Akciós könyvek

Hogyan válhatok befektetővé? Ajándék e-könyv. Befektetési tanács, külföldi termékek.

Hozzászólások