Pénzmosás: mi a gyanús?

Összesen 8786 bejelentés érkezett pénzmosás gyanús ügyletekről tavaly a különböző szolgáltatóktól a Nemzeti Adó- és Vámhivatalon (NAV) belül működő Pénzmosás Elleni Információs Irodához.

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről szóló törvény (Pmt.) hatálya alá tartozó szolgáltatók tavaly 8786, napi átlagban 24 pénzmosás gyanús esetet jelentettek a Pénzmosás Elleni Információs Irodának (Financial Intellgence Unit – FIU) – írta a Világgazdaság.

A bejelentések döntő része (6969) továbbra is bankoktól származott – azok közül is kiemelkedik egy, amely 2513-at küldött az FIU felé, ám az éves jelentés nem nevezi meg a pénzintézetet. A bankokat az egyéb pénzügyi szolgáltatók (680), a pénzváltók (352), a biztosítók (275), valamint a takarékszövetkezetek (261) bejelentései követték.

A Pénzmosás Elleni Információs Iroda megnevezett néhány olyan jellemzőt, amelyek segíthetnek felismerni a pénzmosás gyanús eseteket.

  • A legszembetűnőbbek azok a tranzakciók, amikor egy gazdasági társaság számláján jóváírt összegeket azonnal vagy rövid időn belül továbbutalják.
  • Szintén gyanús, ha a cégek vezető tisztségviselői vagy tulajdonosai rendszeresen jelentős összegeket vesznek fel készpénzben a társaság számlájáról, amelyet folyamatosan alacsonyan tartanak.
  • Hasonlóak a jelentős összegű pénzváltások is.
  • Gyanús lehet az is, ha egy befektetési egységhez kötött életbiztosítási szerződést a megkötését követően a szerződő racionális ok nélkül gyorsan részlegesen vagy teljesen visszavásárol.
Főbb kulcsszavak: Pénzbulvár, Pénzügyek, Pénzügyi képzés, Vállalat, Zsebpénz

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

Szakértőnk

dr.Tatár Attila, pénzügyi szakértő, befektetési tanácsadó
dr.Tatár Attila
közgazdász, tanácsadó
- Hírlevél
- V.I.P. Hírlevél

Akciós könyvek

Hogyan válhatok befektetővé? Ajándék e-könyv. Befektetési tanács, külföldi termékek.

Hozzászólások