Pénzt kérhetnek a híroldalak a keresőktől

Az Európai Bizottság legújabb javaslata szerint az európai híroldalaknak jogot kellene adni arra, hogy díjakat követelhessenek a Facebookról, a Google-től és más keresőmotoroktól, ha azok megjelenítik a cikkeiket – írja a Guardian.

A lépéssel a tartalomgyártók kiszolgáltatottságán enyhítenének az európai szabályozók. A híroldalak “exkluzív jogot” kapnának arra, hogy a tartalmukat más is átvegye, vagyis például a Google Newsnak meg kellene egyeznie a híroldalakkal, hogy a cikkeket milyen feltételek mellett jeleníthet meg. Az előterjesztés szerint a szabályra azért lenne szükség, mert a Google, Facebook és társaik jelenleg aránytalanul erős alkupozícióban vannak a médiacégekhez képest.

A javaslat gyenge pontja az lehet, ha rosszul vezetik be a szabályokat, akkor sérülhet a sajtószabadság. Másrészt korábban Spanyolországban és Németországban is próbálkoztak hasonlóval, de mindkét esetben a kiadók sínylették meg a lépést: a spanyoloknál a Google megszüntette a Google Newst, a németeknél pedig sokan inkább felhagytak a díjak beszedésével, mert hatalmasat csökkent az olvasottságuk.

Forrás: index.hu

Főbb kulcsszavak: Pénzbulvár

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

Szakértőnk

dr.Tatár Attila, pénzügyi szakértő, befektetési tanácsadó
dr.Tatár Attila
közgazdász, tanácsadó
- Hírlevél
- V.I.P. Hírlevél

Akciós könyvek

Hogyan válhatok befektetővé? Ajándék e-könyv. Befektetési tanács, külföldi termékek.

Hozzászólások