Pereli az EU a Google-t

Öt év nyomozás után úgy tűnik elég bizonyítékot talált az Európai Bizottság, hogy eljárást indítson az amerikai keresőóriás ellen az európai versenyszabályok megszegése miatt.

A Google-t a versenytársak nyomták fel a Bizottságnál, arra hivatkozva, hogy a cég piaci erőfölényét kihasználva tisztességtelen feltételeket diktál a konkurenciának. Európában szinte minden országban 10-ből 9 ember a Google-t használja keresőként.

A keresőcég az utóbbi években speciális szolgáltatásokat épített be a keresőjébe, amelyek egyes termék- vagy szolgáltatáskategóriákban részletesebb találatokat mutatnak, mint az egyszerű Google találati oldal.

Ha például repülőjegyet keresünk, akkor nem a repülőjegy kereső oldalakra mutató link fog megjelenni a találati lista tetején, hanem a Google saját repülőjegy-keresőjének találatai. Ugyanez igaz a csomó más szolgáltatásra, és hamarosan ugyanilyen kiemelt ajánlatokat láthatunk, ha bizonyos termékekre (pl. laptop, fényképező, kávéfőző) keresünk rá. A Google a saját termékeit teszi előre, illetve azokat a termékeket emeli ki, amelyek elhelyezéséért a versenytársak a legtöbbet fizették – melynek okán egy ideje rebesgetik, hogy retorziókkal kell szembenéznie a keresőóriásnak.

Az Európai Bizottság szerint ez ellenkezik a szabad verseny szabályaival, a Google ugyanis hatalmas piaci erőfölényt élvez az általános keresések terén, amit arra használ, hogy más területeken, így az elektronikus kereskedelemben, az online repülőjegy, vagy szállásfoglalások terén a saját termékeit, illetve szolgáltatásait részesítse előnyben. A Bizottság szerint tehát nem az a probléma, hogy a Google lényegében egyedül maradt a keresőpiacon, ugyanis ez a cég innovációinak és fejlesztéseinek köszönhető.

A Bizottság a Google saját fejlesztésű operációs rendszerével kapcsolat emellett külön vizsgálatokat kezdeményez a mai nappal. Az Android sikere nagyrészt annak köszönhető, hogy egy csomó készülékgyártó ingyenesen megkapta az operációs rendszert, így annak fejlesztésével nem kellett bajlódnia. Viszont úgy tűnik, hogy a Google cserébe azt is elvárta, hogy a gyártók a Google saját applikációit telepítsék a mobilokra, és kizárta, hogy a gyártók saját, vagy más által fejlesztett böngészőt, zenelejátszót, navigációs szoftvert, stb. telepítsenek. Ez a vizsgálat sokban hasonlít a Microsoft elleni perre, amely több mint egy milliárd eurós bírsággal végződött a redmondi szoftvercég számára.

Ma csak az derült ki, hogy az Európai Bizottság nem fogadja el a Google által tett ajánlatot a problémák rendezésére. A cég most lehetőséget kap, hogy betekintsen az EU által gyűjtött bizonyítékokba, és önként is rendezheti a helyzetet a következő 10 hétben. Ha viszont ezt nem teszi meg, akkor néhány hónapon belül a Bizottság saját hatáskörben döntést hozhat, amelyben megtilthatja a Google-nek a fent leírt gyakorlatokat és egyben a versenyszabályok megszegésével okozott károkért tetemes bírságot is kiszabhat a cégre. A bírság mértéke a szabálysértés súlyához és az érintett vállalat globális bevételeihez igazodik, a Google esetében simán meghaladhatja az egymilliárd eurót.
Forrás: hvg.hu

Főbb kulcsszavak: Pénzbulvár

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

Szakértőnk

dr.Tatár Attila, pénzügyi szakértő, befektetési tanácsadó
dr.Tatár Attila
közgazdász, tanácsadó
- Hírlevél
- V.I.P. Hírlevél

Akciós könyvek

Hogyan válhatok befektetővé? Ajándék e-könyv. Befektetési tanács, külföldi termékek.

Hozzászólások