A QE programok várható kivezetése

Hamarosan megkezdheti a válságkezelés során a piacokra öntött likviditás lecsapolását az amerikai FED. A QE programok pedig nagy “támaszt” jelentettek a pénzpiacoknak, köztük a tőzsdének is.

Még az idei évben megkezdheti a jegybank az eszközvásárlási program miatt megduzzadt mérlegének leépítését – derült ki a Fed tegnap közzétett jegyzőkönyvéből.

Meglepetést okozott a jegyzőkönyv, hiszen a piaci szereplők csak jövőre várták ezt a lépést. Pár napja William Dudley, a New York-i Fed elnöke már jelezte, hogy első körben a lejáró értékpapírokat nem fogják megújítani – mint ahogyan eddig a fokozatosság érdekében tették.

Eladási hullám alakult ki a jegyzőkönyv megjelenése után. A gazdasági kilátásokban nem látszanak jelentős változások, így a piaci szereplők a FED lépés következményeitől kissé megijedtek.

Annak ellenére, hogy a kivezetés megkezdése szigorításnak számít, a dollár mégis gyengült, amely azzal lehet összefüggésben, hogy a befektetők kissé lazább kamatemelési pályát várnak. Továbbra is a júniusi Fed ülésre várják legtöbben a következő FED kamatemelést (60% az esélye), inkább a távolabbi jövő kamatszintjei lettek kissé bizonytalanabbak.

Jövőre rengeteg bizonytalanság árnyalja a képet, a növekedés biztosítása érdekében szerkezeti átalakításokra is szükség lesz, de a FED egyelőre nem növeli az inflációs célszintet. Várakozásaik nem változtak, az idei várható éves GDP-növekedés szerintük 2,1 %, a munkanélküliség az év végén 4,5 % lesz.

Főbb kulcsszavak: Forex automata, tőzsdei kereskedés Cimkék: , , ,

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

Szakértőnk

dr.Tatár Attila, pénzügyi szakértő, befektetési tanácsadó
dr.Tatár Attila
közgazdász, tanácsadó
- Hírlevél
- V.I.P. Hírlevél

Akciós könyvek

Hogyan válhatok befektetővé? Ajándék e-könyv. Befektetési tanács, külföldi termékek.

Hozzászólások