Régi bankjegyek beváltása – ne késlekedj!

5 milliárd eurónyi régi bankjegy és érme végleg elértéktelenedett, de 10 milliárd eurónyi további készpénzt szintén az elértéktelendés fenyeget az euróövezetben. Az euró előtti bankjegyek és érmék átváltási határideje már 5 országban lejárt. A probléma itthon sem ismeretlen, hiszen nem kell ahhoz feltétlenül devizanemet váltani, hogy lecseréljük a készpénzünket.

Az euróövezetben 15 milliárd eurónyi régi bankjegyet és érmét nem váltottak eddig át ma használható pénzre, és 5 milliárd eurónyi ilyen pénz esetében többé már nem is tehetik meg ezt.

Ha nem lépnek, akkor a németek buknak ezen a legtöbbet (6500 millió eurónyi német márka) de a franciák kb. 1700 milliónyi frankja és a spanyolok körülbelül 1500 millió eurónyi pesetája sem kicsi veszteség. (Lásd lenti ábra). Eddig Franciaországban, Olaszországban, Görögországban és Finnországban járt le a készpénz átváltási határideje.

Az MNB 2014 óta folyamatosan újabb, biztonságosabb (és kicsit más színű) bankjegyeket vezet be, a régieket viszont általában csak 1-2 évig lehet még a boltokban használni, majd az MNB még 20 évig váltja be ezeket azonos címletű új készpénzre a lakossági pénztárában díjmentesen és mennyiségi korlátozás nélkül. (Erről bővebben itt tájékozódhat).
Forrás: portfolio.hu

Főbb kulcsszavak: családi pénzügyek, Pénzbulvár, Zsebpénz

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

Szakértőnk

dr.Tatár Attila, pénzügyi szakértő, befektetési tanácsadó
dr.Tatár Attila
közgazdász, tanácsadó
- Hírlevél
- V.I.P. Hírlevél

Akciós könyvek

Hogyan válhatok befektetővé? Ajándék e-könyv. Befektetési tanács, külföldi termékek.

Hozzászólások