A szépség atlasza: a női szépség ezer arca

Természetesség, őszinteség, élő hagyományok: ezt keresi a világ különböző szegleteiben Mihaela Noroc, a román fotós, aki A szépség atlasza című sorozatában gyönyörű nőket mutat meg természetes közegükben: buddhista templomban, üzbegisztáni piacon, amazóniai dzsungelben vagy épp a Harlem közepén, a kosárpalánk mellett. Portréin változik a bőrszín, a ruha, a társadalmi státusz: Noroc szerint a trendek abba az irányba hatnak, hogy mindenki egyformán nézzen ki, pedig éppen az tesz gyönyörűvé bennünket, hogy különbözőek vagyunk.

Mihaela Noroc még mindig csak 30 éves és tényleg szerencsésnek is érzi magát. A szépség atlasza (Atlas of Beauty) nevű projektjével a világot járja és gyönyörű nőkről készített portrékkal igyekszik megmutatni, milyen sokszínű a szépség.

Noroc először 2013 augusztusában vette a nyakába a világot. Az út első felét, Romániától egészen Japánig szárazföldön és vízen utazva tette meg. Az első utazás 2014 augusztusáig tartott, ezalatt összesen 37 országban fordult meg.

A szépség atlasza projekt ötlete akkor jutott eszébe, amikor Etiópiában járt a férjével. Az fogta meg, hogyan őrzik az etióp nők a hagyományaikat, hogyan maradnak kívül a modern világon. Noroc szerint a szépség a sokféleségben, a világ ezerarcú tarkaságában rejlik: ezt szeretné átadni a képeivel.

“Minden egyes nap, amikor tévét nézünk, a háború, a konfliktus, a félelem atlaszát látjuk. Szerintem a világnak jobban szüksége van most a szépség atlaszára, mint valaha, hogy megmutassa: a sokféleségnek kellene összekötnie bennünket, és az elfogadás kéne uralkodjon” – írta a fotós.

„Minden egyes nap, amikor tévét nézünk, a háború, a konfliktus, a félelem atlaszát látjuk. Szerintem a világnak nagyobb szüksége van most a szépség atlaszára, mint valaha, hogy megmutassa: a sokféleségnek kellene összekötnie bennünket, és az elfogadásnak kellene uralkodnia” – írta a fotós.

Noroc 18 évesen fedezte fel magának a fotózást. Művészeti egyetemre járt, divat területen szerzett tapasztalatot. Unalmasnak talált hétköznapi állását az első nagy utazás előtt, 2013-ban adta fel.

Szerinte a szépség azt jelenti, hogy az ember ragaszkodik a gyökereihez, életben tartja a kultúrát, amelybe beleszületett, természetes, őszinte és autentikus, mint ez a fiatal perui nő.
Szerinte a szépség azt jelenti, hogy az ember ragaszkodik a gyökereihez, életben tartja a kultúrát, amelybe beleszületett, természetes, őszinte és autentikus.

Noroc azt mondja: amikor lefotóz egy nőt, próbálja elérni, hogy különlegesnek, büszkének, egyedinek érezze magát. Öt nyelven elboldogul, ami sokat segít, de egyes országokban a testbeszédre kell hagyatkoznia.

Noroc először 2013 augusztusában vette a nyakába a világot. Az út első felét, Romániától egészen Japánig szárazföldön és vízen utazva tette meg. Az első utazás 2014 augusztusáig tartott, ezalatt összesen 37 országban fordult meg. Ekkor épp a Balti-tengeren járt.

A fotós szerint a globális trendek abba az irányba hatnak, hogy mindenki egyformán nézzen ki és viselkedjen, és talán ötven év múlva már így is lesz. Abban reménykedik, hogy ha ez be is következik, A szépség atlasza megőrzi, milyenek voltak a kultúrák és tradíciók.

Második utazásra már nem futotta volna, ha nem talál támogatókat, pedig úgy érezte, A szépség atlasza még korántsem teljes, még legalább egy évre van szüksége a befejezéshez, és minden kontinensre (az Antarktiszt kivéve) el kellene mennie. Az Indiegogo oldalra részletesen költségvetéstervet készített. Úgy számolt: 27 ezer dollárból tudná a projekt egyéves hosszabbítását fedezni. A 27 ezres cél hamar összejött, már 38 ezer dollár felett jár.

vagy egy buddhista templomban Mianmarban.

Amikor Noroc először útnak indult, pénze nem volt sok, csak annyi, amennyit évek munkájával maga össze tudott kuporgatni. Második utazásra már nem futotta volna, ha nem talál támogatókat; pedig úgy érezte, A szépség atlasza még korántsem teljes, még legalább egy évre van szüksége a befejezéshez, és minden kontinensre (az Antarktiszt kivéve) el kellene mennie. Az Indiegogo-oldalra részletesen költségvetéstervet készített. Úgy számolt: 27 ezer dollárból tudná a projekt egyéves hosszabbítását fedezni. A 27 ezres cél hamar összejött, már 38 ezer dollár felett jár.

Egyébként viszont hiába változik a ruha, változnak a bőr- és hajszínek, a tónusok, A szépség atlaszában szereplő nők mind karcsúk, a hajuk hosszú és dús, a bőrük közel hibátlan, az arcuk szimmetrikus, a szemük jobbára nagy, az orruk kicsi – mondják, akiknek fenntartásaik vannak a projekttel szemben.

Szerintem döntse el mindenki maga….

Forrás: index.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal