Szocpol változások

A szocpol mindig is közkedvelt támogatási lehetőség volt. Most ismét igényelhető támogatás használt lakás vásárlásához, de sok más kedvező változást is hoz a kormányrendelet 2015. júliusától.  

Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK)

Ismét lehet vissza nem térítendő támogatást igényelni használt lakás vásárlásához vagy bővítéséhez, ráadásul ugyanannyi támogatás jár ezekhez az ingatlanokhoz is, mint az új építésűekhez. A használt lakásoknál fontos elvárás, hogy legalább komfortos legyen az ingatlan, vagy bővítés esetén érje el a komfortos minősítést. A rendelet figyelembe veszi az ország területeinek eltérő ingatlan árait (maximált vételár), az energetikai besorolást, a gyermekek számát és elég sok feltételt tartalmaz, így nem könnyű minden apró részletre odafigyelni.

Nézzük, hogy mennyi lehet a támogatás maximális mértéke gyermekszám és a lakás alapterülete szerinti megosztásban:

Hasznos alapterületnek számít a lakás fűthető helyiségei alapterületének összege, ide nem értve az erkély, a loggia, a terasz, a tornác, a tároló helyiség, a gépjárműtároló és a pinceszinti helyiség alapterületét.

Tehát a támogatás összege a gyermekszámtól, a lakás hasznos alapterületétől és az energetikai minősítésétől függ.  A csok legkisebb összege félmillió forint, a maximuma a legjobb minősítésű lakásoknál akár 3,25 millió forint is lehet. (Az ingatlan energiabesorolásától függően a fenti táblázatban szereplő alapösszeget 1,1-1,2-1,3-szoros szorzóval lehet növelni.)

A lakás m2 ára tehát nem haladhatja meg

 • új lakás vásárlása, valamint építés esetén a 300 000 Ft-ot (alacsony energiafogyasztású ingatlan esetén a 350 000 Ft-ot)
 • használt lakás vásárlása esetén a 350 000 Ft-ot.

Milyen értékű használt lakást tudok megvenni?

Használt lakás vásárlásakor a maximális vételár is meg van határozva az alábbi táblázat szerint:

A támogatás megelőlegezése – gyermekvállalás

Amennyiben meglévő gyermekek után igényeljük a támogatást, nincs életkori korlát. Ha viszont jövőben születendő gyermek(ek)re szeretnénk kérni, akkor

 • házastársi kapcsolat szükséges, valamint
 • a házastársak egyike sem töltheti be a támogatás igénylésének időpontjában a 40. életévét.

Egy vagy két gyermek születését lehet vállalni, függetlenül a meglévő gyermekek számától. Előbbi 4, utóbbi 8 év alatt teljesítendő. A teljesítés határidejét az adásvételi szerződés dátumától, illetve építésnél a használatbavételi engedély dátumától kell számítani.

További részletek a CSOK lakástámogatásról

A lakásépítési támogatásról szóló Kormányrendeletet itt találja.

 

423 thoughts on “Szocpol változások

 1. T zsofia

  Erdeklodnek hogy van 3 gyermekunk es elettarsi kapcsolatban vagyunk a parommal de nem bejegyzett.paeom lenne az aki igenyelne a csokot hasznalt lakasvasarlasra neki van munkaviszonya.en kapom a gyest es csaladit nem tudom hogy atkell adjam neki ahhoz hogy igenyelni tudja ha azt akarjuk hogy en kimaradjak ebbola dologbol mivel en baros vagyok.

  • T zsofia

   Azaz az adonal van tartozasom es nem tudom hogy igy hogy nem vagyunk bejegyzett elettarsi viszonyban de mivel en kapom utannuk a tamogatast igy gondolom kepbe lennek.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Zsófia,

   A dolog nem lesz egyszerű, mert a gyermekek nevelését teljes mértékben át kell adnia, hogy a párja tudjon CSOK-ot igényelni. De a legjobb, ha egy bankban megbeszélni a pontos részleteket egy ügyintézővel…

 2. G Izabella

  Tisztelt dr. Tatár Attila!
  Szeretnénk bővítésre felvenni a Csok-ot. 2004-ben építettük családi házunkat, melyhez 3 gyermekre igénybe vettük a szocpolt és az államilag támogatott lakáshitelt. 2012-ben 4. gyermekünk született, a lakáshitel csökkentésére igénybevettük az utólagos szocpolt rá is. Kérdésem az lenne, hogy igénybe vehető-e bővitésre esetleg lakáshitel (2024-ig fizetjük még) csökkentésére az új Csok? A gyerekek (17, 15, 14, 4 évesek).
  Segítségét előre is köszönöm.
  G. Izabella

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Izabella,

   Ha már minden gyermekre igényelt támogatást korábban, akkor biztosan nem fog menni. Egyébként sem használható hiteltörlesztésre, mint korábban a szocpol.

 3. Edina

  Tisztelt Dr. Tatár Attila!

  Új építésű családi házra szeretnénk a 10+10 milliós csok támogatást igénybe venni. Azt szeretném kérdezni, hogy mi történik akkor, ha 10 éven belül mégis költöznénk? Van erre lehetőség, illetve mik a feltételei? Vissza kell fizetni a támogatást vagy esetleg tovább vihető akár használt ingatlanra is? Válaszát előre is köszönöm!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Edina,

   Vissza lehet fizetni a támogatást, de letétbe is helyezhető, majd átvihető az új ingatlanra. A lényeg, hogy mindig legyen fedezete a támogatás visszafizetésének….

 4. capo

  Tegnap szembesülnöm kellett vele hogy a CSOK megint csak egy jól promózott nesze semmi fogd meg jól.Egy 8 éves és egy 33.hétben lévő gyermekem van.A 4 éve vásárolt vadi új házunk bővítésére szerettük volna igénybe venni.Miután “utólag jogosan”nem nagyon bíztam az állam által adható támogatásban ezért fundamentát is indítottam 1-1,5 éve.Szüljenek a magyar anyák fogy a magyar ezt mi támogatjuk!!!!Nos mindjárt elmondom hogy támogatják.Leszögezem hogy már az elején közöltük hogy fundamentánk is van,azt mondták az nem baj.Jó magam 41 a feleségem 37 éves szemptemberben megfogant a baba ugye amíg nincs 24.hétben addig szóba sem állnak velünk tehát vártunk.Addig megterveztettem engedélyeztettem mivel a CSOK-hoz ez kell amúgy eszembe nem lett volna.Ez már 100.000.-ft terv,25.000.-ft illeték,tulajdoni lap stb ügyintézés 30.000.-ft.Plusz mindenhez szabadságot kivenni amit mint tudjuk milyen jó szemmel néznek a munkahelyeken.3 hónap tortúra engedély terv szomszédok stb.Mire beadhattuk.A nem gyenge mennyiségű többi papírral OEP igazolás 6000.-ft NAV 6000ft mindenhol időpont parkolás 10000 szabadság ki és ideg.Nyomtetványok erkölcsi bizonyítvány nem részletezem.Utána várakozás a CSOK szakértőre mert amíg ő nem jön addig 1 szöget nem lehet beverni.Itt már 1 hónapos csúszás a kivitelező már vissza akarja mondani mondván 100 helyre kell mennie.Már kb 30.hétben vagyunk természetesen mindenről számla kell mert a CSOK arra fizet.Majd miután már majdnem kész tegnap megtudtam hogy elutasítják mert a fundamentám áthidaló kölcsön!!!!MI VAN?????????????ÉS AKKOR MI VAN EZ IS AZT BIZONYÍTJA HOGY SZÜKSÉGEM VAN A TÁMOGATÁSRA NEM VAGYOK KIBÉLELVE HÚSZEZRESEKKEL!!!!!!Összegezve úgy támogatják a MAGYAR ANYÁKAT hogy közepe szintű depressziója lett a magzat csak a szülei rezgései által átadott ideget nyelte és összesen kb 700.000.-ft-al MEGKÁROSÍTOTTAK.( ÜGYINTÉZÉSI DÍJAK,ENGEDÉLY,TERV,TULAJDONI LAPOK,ÉRTÉKBECSLŐK,ANYAG ÉS MUNKADÍJ ÁFA,) EZEK UTÁN NE CSODÁLKOZZANAK HA A FEKETE GAZDASÁGOT FOGOM TÁMOGATNI ÉS NEM LESZNEK MEGSZAVAZVA 2018-BAN ÉS REMÉLEM MEGDÖGLIK AZ ÖSSZES TETŰ AKI EZEKET A JOGSZABÁLYOKAT HOZTA VALAMI NAGYON FÁJDALMAS BETEGSÉGBEN. Csak zárójelben jegyzem megy hogy ezeknek a szigorú feltételeknek hogy a p….ba felelet meg az a rakás cigány aki megkapta a szocpolt???Na ennyit erről.

 5. K Emese

  Tisztelt dr. Tatár Attila!

  2006-ban vásároltunk újépítésű lakást, melyhez felvettük 2 gyerekre a szocpolt. Sajnos a 8 év alatt csak 1 gyermekünk született, így a meg nem született gyermek után járó megelőlegező kölcsön át lett alakítva lakáshitellé. Jelenleg úgy néz ki, hogy ismét anyai örömök elé nézek. Több ismerősömtől hallottuk, hogy annak ellenére, hogy a szocpol lejár (esetünkben 2016. október) de utána születik gyermek és a házaspár közül az egyik még nem töltötte be a 40. életévét (én 37 férjem 36), akkor jár a kedvezmény. Kérdésem ezzel kapcsoltban az lenne, hogy ez valóban így van? Amennyiben igen, akkor a meglévő lakáshitelünkből levonásra kerül a 2. gyerek utána járó támogatás és csak a kamatot kell fizetnünk?

  Válaszát előre is köszönöm.

  Üdvözlettel:
  K Emese

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Emese,

   Talán a hitel csökkentésére tudnak támogatást lehívni, egyeztessenek a bankkal.

 6. R Istvánné

  Kedves Attila!
  Jogosultak vagyunk 3 gyermek után a csokra, használt lakást vennénk, a vevőnk is megvan a már meglévő ingatlanunkra. Viszont neki sos lenne a költözés. A kérdésem az lenne, hogy amikor megírjuk a mi házunk adásvételijét, azon a napon akár megírhatom a venni kívánt ingatlan szerződését is? Vagy meg kell várni amig a már meglévő lekerül a nevünkről?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Asszonyom,

   Meg kell várni, hogy a földhivatali nyilvántartásban is megjelenjen az adásvétel. Szóval ez nem megy gyorsan. Leginkább albérletbe kellene költözni.

 7. Csaba

  Tisztelt Dr. Tatár Attila!

  A 10 milliós CSOK-ról szeretnék érdeklődni. Az én esetem 2007 januárjában indult. Akkor vettünk fel lakáshitelt és megelőlegező SZOCPOL-t 2 gyerekre. Azonban házasságunk válással végződött melyből nem született gyermek. Én lemondtam a házról, exfeleségem pedig átvállalta a hitelt és a megelőlegező SZOCPOL is a nevére került 2009.09. hónapban. Ekkor a SZOCPOL hitellé lett alakítva. Ő vállalta annak visszafizetését is (erről közjegyzői okirat is született). Röviden én ekkor hivatalosan kikerültem a hitelkötelemből. Azóta én újra megnősültem és született 1 gyermekünk (még további kettőt szeretnénk). Azt szeretném megkérdezni, hogy új ház vásárlása esetén jogosultak vagyunk a 10 millió vissza nem térítendő támogatásra?

  Válaszát előre köszönöm!
  Csaba

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Csaba,

   Szerintem igen, de kérdezze meg a bankot is.

 8. SZ SZILVIA

  Szeretném megkérdezni,hogy használt lakás
  szigetelésére mlyen támogatás van.
  Élettársi viszony egy gyermek.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Szilvia,

   Csak szigetelésre nem vehető fel a támogatás. Építkezés, bővítés során ilyen munka elfogadható, de önmagában szigetelésre nem adják.

 9. H Klaudia!!

  Szeretnék érdeklődni,hogy a páromnak van egy lakástulajdona,hogy ha felszeretnénk venni a csok 10 millios támogatást,új ház épitésére,így meg e kapnánk,ha már van lakástulajdona!??

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Klaudia,

   Módosultak a szabályok, már nem gond a meglévő lakás.

 10. attila

  Üdvözlöm!
  Szeretnék érdeklödni hogy van egy gyermekünk és szeretnék lakást vásárolni ugy hogy 2 gyeremekre bevállalásal és uj lakás épitésü lakásra menyi összeget adnak ki amiböl lehet egy lakást venni ami ujj épitésü és menyi idös háznak kell lennie

 11. G-P-Mariann

  Kedves Attila!

  2012. januárban adtam el lakásomat és új lakást szeretnék aminek átadására 2017. márciusában kerülne sor. Érdekelne, ha a csokot igénybe szeretném venni 2017. márciusában lejár-e az 5 éves vételár beszámítás vagy az évet veszik figyelembe és 2018tól nem kell beszámítani.
  Válaszát köszönöm!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Mariann,

   Tudtommal az új lakásba fel kell használnia ez esetben is a régi vételárát.

 12. Jónás

  Tisztelt dr.Tatár Attila,

  Fiatal házasok vagyunk 27 és 32 évesek. Mindketten dolgozunk, jelenleg egy kisfiút nevelünk és vállalnánk a jövőben még két gyermeket. Építkezni szeretnénk aminek a költségvetése kb: 20 millió forint lenne, saját telekkel rendelkezünk, önerővel viszont nem, sajnos.
  A kérdésem az lenne, hogy igényt tartanánk a 10 milliós CSOK-ra és a bankok ebben az esetben önerőnek vagy megelőlegező hitelnek veszik az igényünket? Tud e esetleg olyan bankról ahol önerőként kapnánk meg a 10 milliós CSOK-összeget?

  Előre is köszönettel,

  Jónás

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Jónás,

   Nem fog menni önerő nélkül.

 13. Azt szeretném megkérdezni hogy igénybe vehető e a CSOK, ha új építési lakást szeretnénk vásárolni de a lakás a részlegesen közművesített( a villany, gáz, víz teljesen közművesítve a szennyvíz aknával megoldva), és így az a 256/2011 Korm rendelet szerint “csupán” komfortosnak számít.
  Válaszát előre is köszönöm.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Henriett,

   Tudtommal elég a komfortos besorolás…

 14. Sz Szabolcs

  Tisztelt Dr.Tatár Attila!

  2005-ben új ház építésére államilag támogatott forint hitelt igényeltem,plusz egy gyermek után kihasználtam a szocpol lehetőséget.2011-ben született még egy fiam.
  Őreá nem igényeltem még semmit.
  A kérdésem a következő:Én elmúltam 40 éves,de az élettársam (gyermekeim édesanyja és adóstársam is egyben)még nem.Igényelhetek e ( vagy az élettársam)a második gyermek után CS.O.K.-t hiteltörlesztés céljából?

  Válaszát várva,köszönettel:Sz Szabolcs

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Szabolcs,

   Sajnos tudtommal már hiteltörlesztésre nem használható a támogatás.

 15. Tisztelt Dr. Tatár Attila!

  CSOK-ot szeretnék igényelni, de kicsit zavaros nekem a jogszabályi megfogalmazás és ebben kérném a segítségét!
  A lényeg, hogy 5 éven belül ugyan eladtam lakást, de vásároltam is belőle másikat, majd azt is eladtam és ismét vásároltam belőle egyet. Most azzal riogatnak, hogy csak az eladás számít, tehát az senkit nem érdekel, hogy vettem is belőle és nemhogy nem csökkenthetem (vagy az én esetemben kinulláznám, mert többért vásároltam mindig) az eladási árat, hanem összeadódik és azt kell önerőként letenni. Köszönöm segítségét!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Szabolcs,

   Igen, sajnos így van: az adásvételeknél fennmaradó többletet most a vásárláskor önerőként be kell tennie.

 16. Anett

  Tisztelt Dr.Tatár Attila
  Az lenne a kérdésem…Házat szeretnénk venni ,már ki is néztük 2,4m ft-ba kerül.Van két gyermekünk.Felvehető-e a CSOK így (nem vagyunk összeházasodva).Melyik pénzintézetnél érdeklődjek?
  Köszönöm válaszát

 17. Gábor

  Tisztelt Dr.Tatár Attila!

  Kérdésem, hogy igénbe vehetjuk a 10 milliós CSOK-ot, ugy hogy a következő feltételekkel:
  – jelenleg családi házat építünk, szervezett kivitelezéssel
  – a készültségi fok kb 60%
  – 2015. decemberében irtuk alá a hitel szerződést és a CSOK igénylést 3 gyerek után
  – a bank már folyositotta az első részösszeget.

  Üdv,
  Gábor

 18. B Andrea

  Tisztelt dr. Tatàr Attila.
  Férjemmel 2009-ben hitelre vettünk házat. Azóta született egy gyermekünk,és szívesen vállanánk még két gyermeket,felhasználva a 10+10 milliós csok-ot. Jól gondolom hogy abban az esetleg tudjuk ezt igénybe venni,ha eladjuk a házunkat és kifizetjük a hitelünket?
  Köszönettel.:B. Andrea

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Andrea,

   Igen. A hiteltörlesztést követően megmaradó pénzt az új ingatlanba kell beforgatni és a kérelem beadásakor már nem lehet a nevükön a ház.

 19. B Mihály

  Tisztelt Dr. Tatár Attila!

  2007-ben vettem a feleségemmel 1/2-1/2 arányban egy panellakást, abban az időben fel volt függesztve a szocpol támogatás. Egy három, illetve egy négy éves gyermekünk van. Tervezzük, hogy egy nagyobb kertesházba költözünk. Az lenne a kérdésem, hogy igénybe vehetjük-e az új ingatlan vásárlásakor a CSOK-ot? Remélem érthetően írtam le a kérdésemet!

  Boldog újévet kívánunk!

  üdvözlettel:

  B Mihály

  • dr.Tatár Attila

   Kedves B Mihály,

   A lakást el kell adni, a csok igénylés beadásakor már nem lehet a nevükön. Vásárlásba be kell forgatni. Szerintem működhet, de egyeztessen a bankjával.

 20. S Edina

  Tisztelt Dr.Tatár Attila! Férjemmel a napokban indítottuk el a válást, és ezzel szinte egyidőben eladjuk a lakást. Másik használt lakást szeretnék venni, és ehhez a CSOK-ot megigényelni, de a bankban arról tájékoztattak, hogy csak a válásról szóló hivatalos végzés után igényelhetem, vagy addig házastársként kérhetjük, de a férjem nevén van ingatlan, tehát ez sem járható út. Valóban nem igényelhetem addig, amíg nincs a válásról papírunk? A válás elindítása nem elegendő az igényléshez, mert ez így legalább fél év, én viszont meg szeretném venni a másik lakást, amire a napokban szerződünk.

  Köszönettel, S.Edina

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Edina,

   Sajnos a bank helyesen tájékoztatta.

 21. Ibolya

  Tisztelt Tatár Attila!

  A kizáró tényezők között szerepel, hogy nem lehet önkormányzati bérlakása sem az igénylőnek. Nekünk önkormányzati bérlakásunk van, de nem örökbérleti jogú, hanem határozott idejű szerződésünk van.
  Ez is kizáró ok? Lényegében a mi lakhatásunk csak határozott ideig van megoldva, mert ez nem olyan, mint akinek örök bérleti joga van.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Ibolya,

   Sajnos nem tudom, hogy a határozott bérletet elfogadják-e a bankok, meg kell kérdezni – több helyen is.
   Meddig tart a bérlet? Más ha ez egy év és más ha 20….
   Persze a csok feltételeit kell nézni és annak megfelelni, és ez más, mint a jogos vagy nem jogos a dolog című kérdés….

   • Ibolya

    Kedves dr. Tatár Attila!
    Tavaly írtunk alá 5 éves határozott idejű önkomrányzati bérleti szerződést. Természetesen amint megkapom a hitelt és kiköltözhetek, azonnal vissza is adnám a lakást, megadva másoknak is a lehetőséget, hogy pályázhassanak. A bankok azt mondták, hogy mindegy, hogy határozott vagy határozatlan idejű. Pedig azért jogilag nagyon nem mindegy. Szerintük nem igényelhetem, költözzek addig albérletbe. Csak hogy elég nehéz olyan albérletet találni, ahova 3-4 hónapra költöznék be, illetve ha találnék is, elég sokat kellene érte fizetni, és elmegy az 1 millió fele és még költöztem is kétszer. Már írtam a Nemzetgazdasági Minisztériumnak is, hogy milyen megoldás lehetne. Nem tudtak mit mondani. Én most majdnem 80 000 Ft bérleti díjat fizetek + rezsi, ami pont felér egy törlesztőrészlettel. Szívesebben törleszteném a saját lakásomat, mint hogy hónapról hónapra dobjam ki ezt az összeget az ablakon. Úgy érzem, hogy amennyire örültem annak, hogy évekkel ezelőtt (6 éve egy 24 nm-ben kezdtünk) sikerült egy önkormányzati lakásra szert tenni, most annyira nem örülök, hogy van. Miért nem elég egy lemondó nyilatkozat? Szankcionálhatnák azt, hogy ha esetleg mégsem adom le. Sok családot, ráadásul kisgyermekes családot megkímélnének igen sok plusz költségtől és kellemetlenségtől, ha legalább ebben kicsit együttműködőbbek lennének. De azért nem adom fel, próbálom keresni a megoldást, mert az az 1 millió Ft, ami nekünk járna, igen fontos lenne az önerőnkhöz. Ha esetleg lenne valami javaslata, hogy kihez fordulhatnék még, vagy esetleg önnek lenne valami áthidaló megoldása, azt nagyon megköszönném. Minden plusz információ számít!
    Köszönettel:
    Ibolya

    • dr.Tatár Attila

     Kedves Ibolya,

     Sajnos új szempont nem jut az eszembe, valamelyik alternatívát választani kell. Tökéletes megoldás nem mindig adatik meg….

 22. András

  Kedves Attila!

  Eladtuk régi ingatlanunkat, mely árából törlesztettük egy szabad-felhasználású hitelünket. A maradék összegből és hitelből szeretném venni egy új házat. Igénybe vehetem ebben az esetben a CSOK-t?

  Válaszát elpre is köszönöm!

  András

  • dr.Tatár Attila

   Kedves András,

   Igen, de azért egyeztessen időben a bankkal, mert sok feltételnek kell megfelelnie.

   • Sz Beáta

    Kedves Attila!
    5 éven belül értékesített ingatlanból befolyt vételárát NEM LEHET a szabad felhasználású hitel összegével csökkenteni. Ezt a különbözetet sajnos kp-ből kell megoldani. Amennyiben van Andrásnak pont ekkora összege zsebben, akkor visszapótolja és igényelheti a CSOK-ot, egyéb esetben nem fogja megkapni.

 23. Magdolna

  Tisztelt dr.Tatár Attila!
  Kérdésem a következő: első gyermekünk orvosi műhiba miatt pár naposan meghalt, azóta született egy kislányunk. Igénybe vehetem-e két gyermek után a CSOk-ot ?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Magdolna,

   Szerintem igen, de menjen be a papírokkal a bankba.

   • Magdolna

    Nincs erre jogszabály? Vagy hol találom a jogi hátterét? Mert a bankokat (papír ide-vagy oda) ismerve úgy elhajtanak, mint a baglyot.

    • Juci

     Üdvözlöm! Érdeklődnék sikerült e ez ügyben vmit megtudni, mert nekem is van egy élő és egy halott gyermekem

     • dr.Tatár Attila

      Kedves Juci,

      Nem tudom, hogy mire gondol, de a halott gyermeket akkor “fogadják el” és nem kell visszafizetni a támogatást, ha volt megelőlegezési megállapodás és annak keretében nem született meg.

 24. Edit

  Kérdésem az az lenne, Hogy CSOK támogatást szeretnénk felvenni de hitelfelvétel nélkül. Milyen egyébb költségekre számíthatunk még? Az energetikai besorolásunk az F. Hasznos alapterület pedig 82 nm

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Edit,

   Nem kötelező a hitel, lehet csak csok-ot is kérni. De ezt is bankban kell ügyintézni, szóval menjen be egy nagybankba.

 25. Szilvia

  Tisztelt Dr. Tatár Attila!

  Ha olyan ingatlant vásárolnánk, melyben a tulajdonosok kikapcsoltatták az áramot, gázt, vizet, igénybevehető a CSOK (csatlakozási pontok megvannak az épületen, csak nem használták több éve)?
  Olyan tájékoztatást adtak továbbá egy pénzintézetnél, hogy ha a CSOK mellé hitelt is szeretnénk felvenni, abban az esetben kizárólag az épület értékét vennék figyelembe, a telek, melléképületek értékét nem. Hallott Ön már ilyenről?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Szilvia,

   Ha műszakilag megoldott a közmű ellátottság, akkor szerintem a kikapcsolás nem lehet gond.
   Ez nem így van, a telek és minden épület értékét figyelembe szokták venni.

 26. Attila

  Tisztelt Dr.Tatár Attila!

  A megvásárolni kívánt ingatlan vételárát az eladott ingatlanom összegéből plusz fundamenta lakáshitelből és CSOK- ból kívánom kifizetni.
  Mivel a fundamentánál nem lehet a CSOK támogatást igényelni ezért olyan pénzintézethez kell fordulnom ahol le tudom adni a CSOK igényléshez szükséges dokumentumokat-igazolásokat.
  A kérdésem az lenne ,hogy az adásvételi szerződésben konkrétan meg kell-e nevezni azt a pénzintézetet ahol ezt kívánom lebonyolítani ,vagy elég csak azt leírni,hogy: “folyósító”
  A gyors választ előre is köszönöm!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Attila,

   Bankja válogatja. A legtöbb helyen rögzített szöveg van, ezt kell beleírni a szerződésbe. Érdemes előre megkeresni a bankot vagy módosítani kell majd a szerződést.

 27. Sz Zsanett

  Szép jó napot!
  A következő kérdésem lenne: egy hónapja házasodtunk össze a férjemmel, az ő nevén van egy régi családi ház, amiben most élünk. Szeretnénk beköltözni városba, ki is néztük a számunkra ideális ingatlant. Ha még az új szerződés megkötése előtt eladjuk a jelenlegit, csak akkor lehetséges igénybe venni az új támogatást? Több helyen is olvastam erről, de egyértelmű választ nem találtam, mert az volt írva, h “kizáró tényező LEHET meglévő ingatlan, tehát akkor nem minden esetben? Egy vagy két gyermekre is lehet kérni megelőlegező támogatást? (Mindketten 28 évesek vagyunk)
  Köszönöm előre is a válaszát!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Zsanett,

   Sajnos a kérelem beadásakor már nem lehet lakóingatlan a nevükön. Igen, kettőt vállalhatnak.

 28. Tisztelt Dr. Tatár Attila!
  2006. decemberében vettünk használt ingatlant az egyik bankon keresztül hitelre, melyhez a Fiatalok Otthonteremtési Támogatását is igénybe vettük két gyermekre. Idén, 2015. 01. 19-én született egy harmadik gyermekünk, akire a fél szocpolt szintén igénybe kívánjuk venni. Minden feltételnek megfelelünk, viszont a bank szerint 400.000,-Ft-ot írnak majd jóvá, szerintünk viszont 700.000,-Ft jár, mivel a régi szabályok vonatkoznak ránk. Szeretném ki kérni az Ön véleményét, hogy tulajdonképpen kinek van igaza, és ha nekünk, akkor hogyan tudnánk a bankot meggyőzni (pl. jogszabályra való hivatkozás, vagy ilyesmi)?
  Várom válaszát, melyet előre is köszönök!
  K Mária

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Mária,

   Olyan a hitelszerződésük, hogy hitel törlesztésre fordítható a támogatás? Mert ez esetben a régi szabályok alkalmazandóak, egyébként ha másik lakást vesznek és ahhoz igényelnek támogatást, akkor már csak csok van.
   Írásos panaszt kell beadni a bankba, majd a Felügyelethez.

 29. Sári

  Jó napot. Az lenne a kérdésem, hogy az megelőlegező CSOK-nál 4 év van a gyermek megszületéséig.De ha nem sikerül akkor vissza kell fizetni a pénzt? Vagy orvosi igazolás kell arról, hogy nem sikerül?
  Választ előre is köszönöm.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Sári,

   A megelőlegezett támogatás egy kölcsön, ami támogatássá alakul a baba születésekor. Ha nem születik meg és nincs orvosi papír, akkor marad kölcsön és a futamidő alatt havi részletekben kell visszafizetni.

 30. Judit

  Üdvözlöm,

  segítségét kérném. 4 éve vagyunk házasok. Útban az első baba. Mindketten 35 évesek vagyunk. Nem tervezünk több babát. Nekem egy 35 nm panellakásom van, a férjemnek egy 80 nm háza. Az Ő házban élünk, egyik ingatlan sem közös tulajdon, a férjem háza az amit szeretnénk bővíteni a babaszobával. Jár -e nekünk lakásbővítésre szocpol? Kizáró ok, hogy mindketten rendelkezünk ingatlannal? Tulajdonrészt kell kapjak az Ő ingatlanából ahhoz hogy igényelhessük a szocpolt? Mennyi a minimális %? Én ezért a házért nem dolgoztam meg, nem illet meg utána semmi, nem is szerettem volna részt kapni belőle, de a bővítés szükséges. Mindkettő ingatlanon hitel van. A bővítés kalkulált összege 1,5 millió forint. Mennyit kaphatunk? Előre is köszönöm a segítségét! Judit

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Judit,

   Nem könnyű a kérdés, de szerintem igényelhetik bővítésre a szocpolt. Korhatár nincs, a bővítés részleteit egyeztessék a bankkal, mert nagyon összetett. Mikor születik a baba?

   • Judit

    Kedves Attila,

    köszönöm válaszát, a baba januárban születik, tudom, hogy csak a 24. betöltött hét után “veszik” babának :)7
    Remélem igaza lesz, mert a szülők segítenek amit tudnak, de a CSOK-kal, biztosan kivitelezhető lenne az építkezés/bővítés.

 31. Antal

  Kedves Attila!
  Én életetársi kapcsolatban voltam most külön vagyunk 1 hónapja nem adtuk még be gyerekelhelyezési kérelmet egyikünk sem én nekem van házam neki nincs most a szüleinél van . Két gyerekünk van és egy aki úton van 5 hónapos az élettársam ki igényelheti meg a szocpolt ő vagy én vagy gyerek elhelyezés szükséges hozzá ? Vagy mivel ő az anya és ő úgy gondolja akkor nem is szükségem az én bele egyezésem?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Antal,

   A bank a gyerekek elhelyezéséről fog kérni valami megállapodást, szülői beleegyezést.A hölgy ennek birtokában aztán egyedül igényelhet.

   • Tímea

    Nekem olyan problémàm van.meg szeretném igényelni a csokot vagyis párommal együtt,nem vagyunk házasok sem bejegyzett élettársak.2013ban született meg a 2gyermekem amikor intéztem a szükséges papirokat stb a családipótlékhoz be jegyeztettek mint egyedülállo azzal a címszóval hogy mivel nem vagyunk egy lakcímre bejelentve,viszont együtt éltünk/élünk mai napig és neveljük a gyerekeket.na most mivel mèg mindig egyedül álloként vagyok bejelentve igy hogyan tudná a párom megigényelni a csokot?vagy van erre valami lehetőség? Mert mivel én még gyesen vagyok igy nem tudom megigényelni. Köszönöm előre is válaszát.

    • dr.Tatár Attila

     Kedves Tímea,

     Menjen be a bankba és kérdezze meg, hogy milyen módon lehet az élettársi kapcsolatot igazolni és milyen más feltételek vannak. Aztán hajrá…

 32. judit

  Jo napot! Érdeklödnék,hogy negy meg levo gyerek mellett hasznalt hazra is be lehet valalni meg egy gyereket?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Judit,

   Igen, még egy vállalható, ha 40 év alatti házasok.

 33. Gy Ibolya

  Tisztelt Dr Tatár Attila!
  Egy 53 m2es házrészben lakunk,ezt már kinőttük,mivel már 3 gyerek van.Ha ezt sikerül eladni és másikat vennénk megkaphatnánk a szocpolt?
  Előre is köszönöm a választ!
  Tisztelettel Gy Ibolya.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Ibolya,

   Igen, ez működhet, de sok apró részletre kell odafigyelni.

 34. Edit

  Tisztelt Dr. Tatár Attila,

  A szocpol kérelmezésénél olyan problémába ütköztünk, hogy a férjem nem magyar állampolgár (azerbajdzsáni) és tőle is kérték a nyilatkozatot, hogy saját országában van-e ingatlantulajdona. Minden esetben kell egy ilyen nyilatkozat, még akkor is, ha a ház az én tulajdonomban lesz?

  Köszönettel:
  Edit

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Edit,

   Sajnos a támogatásnak szigorú feltételei vannak, ezen a bank nem változtathat.A “baj” az, hogy házasok, így nem egyedüli igénylő és ekkor a férjet is vizsgálni kell.

 35. Zoltán

  Az lenne a kérdésem hogy mi igénybe vettük használt lakás vásárlásra 2007 ben a fél szocpolt most kaphatunk e lakás bővitésre támogatást.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Zoltán,

   Egy gyermekre csak egyszer lehet. Ha nem született új baba, akkor nem.

 36. F Henrik

  Tisztelt Dr Tatár Attila

  Az alábbi ügyben szeretném segítségét,véleményét kérni!
  Párom 2004-ben vásárolt,akkori férjével egy társasházi ingatlant,melyre jelzáloghitelt,és megelőlegező hitelt vettek fel!
  2006-ban párom elvált,azóta velem él élettársként!Az ingatlannak ő az egyedüli tulajdonosa!
  Ekkor a megelőlegező hitelt kölcsönné alakították,amit azóta is fizetünk!
  2008-ban született közös gyermekünk,aki után akkor megkaptuk a szocpolt!
  A kérdésem az lenne,hogy mivel párom ismét várandós van e arra lehetőség,hogy szülés után igényeljünk valamilyen támogatást,amit a tőke csökkentésére fordítanánk?
  A legfontosabb kérdésem az lenne hogy lehet e a hitel felvételekor érvényben levő feltételekkel igényelni?
  Ezt azért kérdezem,mert azóta én elmúltam 40 éves, és a párom nevére került egy ingatlan,és ha jól tudom a mostani igényléskor ezek kizáró okok!
  Ezért lenne fontos a hitel felvételkori feltétel,mert akkor még ezek nem voltak!

  Várom megtisztelő válaszát!

  Köszönettel!
  Henrik

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Henrik,

   Szerintem utólagos támogatás nem vehető fel.

 37. Tisztelt Dr.Tatár Attila!
  A következő kérdéssel fordulnék Önhöz CSOK -ügyben.
  2004 januárjában 2 gyermekre igénybe vettük a lakásépitési kedvezményt ami 1.600.000ft volt.Épitkezésre használtuk fel.De 2 évvel ezelőtt elváltunk és a kisebbik lányomat én nevelem,albérletben lakunk az ingatlanból semmi nem volt a nevemen a volt férjem azota sem tud kifizetni,a házat Ő használja a másik gyermekkel közösen laknak benne.Kérdésem bár a kisebbik lányra is felvettük akkoriban a szocpolt,de mivel a támogatás azon a házon maradt én jogosult vagyok e valamilyen formában a CSOK támogatásra?Lakásvásárlás előtt állunk Fundamenta azonnali áthidaló kölcsönnel szeretnénk megvenni,amihez megvan a szerződés és ahhoz igényelni a CSOK-ot.Mit javasol?Köszönöm előre is a segítségét!Üdvözlettel :Mónika

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Mónika,

   Sajnos nem, mert minden gyermekre csak egyszer vehető fel lakástámogatás.

 38. Bernadett

  Tisztelt dr.Tatár Attilla!
  Azzal a kérdéssel fordulok önhöz,hogy a gyám hivatal állttal vásároltam 3 éve 1 egy házat ami a nevemen van.Ezáltal a csok”lehetőségét igénybe vehetem???
  Tisztelettel:Bernadett!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Bernadett,

   Már megvette a házat és kifizette. Így a csok már nem vehető igénybe utólag.

 39. D Erzsébet

  Üdvözlöm!
  Nevem Erzsó. Érdeklődnék, hogy esetemben igényelhető-e a régi nevén Félszocpol? Egyedülálló közalkalmazottként nevelem két gyerekemet, 38 éves vagyok és 3 éve hitelre vettem családi házat, melyet már bővíteni nem szeretnék. A meglévő hittelembe jóvá írják-e azt a támogatást, amit én még 3 éve nem tudtam igényelni, hisz akkor nem volt ilyen lehetőség, csak új lakás vásárlására. Kicsit elkeserítő, hogy vannak olyan emberek, akik újból nem tudnak semmiféle támogatáshoz jutni!
  Köszönöm válaszát!

 40. K Attiláné

  Tisztelt dr. Tatár Attila!
  Én a lehetőségeink után szeretnék érdeklődni és hogy hova kell és érdemes fordulnunk? Előre is köszönöm válaszát.
  Én 32 éves vagyok, férjem 41 éves. 3 kiskorú gyermekünk van, közel jövőben szeretnénk még egy gyermeket. Férjemnek állandó, bejelentett munkaviszony van, több éve. Nekem is több éves bejelentett munkaviszonyom van, de jelenleg még Gyes-en vagyok, középső tartósan beteg (ételallergiás) gyermekünkkel. Ősszel saját, vidéken lévő családi házat szeretnénk vásárolni, melynek vásárlási értéke, 7 millió forint. CSOK és hitel segítséggel lenne rá lehetőségünk. Önerővel sajnos nem tudunk rendelkezni. Lenne e bármilyen lehetőségünk, hogy a több éves albérleti panel életből kiszakadjunk?
  Köszönjük a segítséget!
  Üdv.: K.-né Timi

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Kné Timi,

   Életkornak nincs jelentősége esetükben.
   Sajnos egy 20-30%-os önerőre mindenképpen szükség lesz….

 41. B Szilvia

  Kedves Attila!

  10 éve elváltam, 3 kiskorú gyermekemet egyedül nevelem. Van egy házam, melyre hitelt vettem fel. Munkahelyem van. Szeretném eladni az ingatlanom és nagyobb házat esetleg lakást vásárolni “CSOK” segítséggel.
  Kérdésem az lenne, hogy ha már egyszer felvettük a SZOCPOL támogatást (12 év) a 3 gyerekre, de azóta elváltam és a ház a volt férjem tulajdonában maradt, újra élhetek e a CSOK adta lehetőséggel vagy sem?
  Köszönöm válaszát!
  Tisztelettel, Szilvia

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Szilvia,

   Egy gyerekre csak egyszer vehető fel sajnos. Ha már igénybe vette a lakástámogatást, akkor ismét nem kérheti.

 42. v rózsa

  jo estétt TSZTELT DR TATÁR ATILLA van eg gondom sajnos a férjem 47 éves én meg 38 leszek és van 3 gyermekünk és a férjem nevén van a lakás tulajdoni része az enyémen meg a haszon élvezeti része és szeretnénk vagy ház bővitésre vagy használt lakás vásárlásra kérni a szocpolt de lehetséges e az hogy egyedül áloként igényelném? ha el válnák a férjemtől és le mondanák a haszon élvezeti jogomrol hogy kitudjam e használni a szocpolt ? nagyon fontos volna előre is kőszőnőm Rózsa!!!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Rózsa,

   Meglévő gyerekek esetén nem számít a szülői korhatár.Eladhatják a meglévőt és vehetnek nagyobbat (lebonyolítani nem egyszerű). Én a válást nem szoktam javasolni. Sok buktató, hosszú idő és nincs garancia a támogatásra….

 43. Mária

  Kedves Attila,szeretnék érdeklödni,hogy a csókot lehet e igényelni kültéri használt lakásvásárlásra?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Mária,

   Tudtommal kültéri ingatlanra nem adják a támogatást, de kérdezze meg az FHB-t.

 44. V Attila

  Tisztelt Dr Tatár Attila.V.Attila vagyok. Szeretném igénybe venni az új csok-ot használt ház vásárlására, egy meglévő gyermek után.Sajnos van a nevemen 2 örökölt ingatlan ami 2015 októberében lesz a nevemen már három éve. Az egyikben 1/4  a másikban 1/2 részben vagyok tulajdonos. Mind a 2 ingatlanon van haszonélvezeti jog az egyik bátyám javára.Az 1/4 es ingatlanban ott lakik a másik bátyám,ide én is bevagyok jelentkezve lakcímmel,de 11 éve  albérletben lakunk.Az 1/2 es ingatlanban senki nem lakik,és ha rajtam múlna lebontanám mert nagyon rossz állapotú ház.A kérdésem az lenne hogy igy, megkaphatom e a csok-ot használt lakás vásárlására? A bank elfogadja e  minimális  önerőként?A ház 60 négyzetméter 2 szoba konyha fürdő kamra  folyosó.Tégla építésű  ikerház  egyike.Az eladási ára 2200000 forint.Sajnos más önerő nincs!Munkahely az van.Úgy tudom a csok elegendő a 20%.os önerőnek.Sajnos 43 évesen  ez lenne az utolsó esélyem egy saját  házra. Kérem mielőbbi válaszát!Előre is köszönöm.   Tisztelettel  V Attila

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Attila,

   Tudtommal az örökölt ingatlanok nem jelentenek akadályt.
   A 20% önerő sajnos csok nélkül kell. Menjen be egy bankba megismerni a részleteket.

  • Köszönöm válaszát.

 45. CsFerenc

  Tisztelt Dr.Tatár Attila
  Lakás építésnél megelőlegezett “CSOK” -ot szeretnénk igénybe venni később születő gyermekre. Viszont az én tulajdonomban van egy üres építési telek 50% -a (4éve) és válás miatt meg fogom kapni a másik 50%-ot is.
  A kérdésem az lenne hogy ez kizáró ok vagy már ez is lakóingatlannak számít?
  A másik kérdés – az építkezés megkezdődik – akár be is fejeződik és később döntünk úgy hogy valamilyen formában igénybe vesszük a CSOK-ot – ( nem vagyunk még házasak) – a kérelem beadásánál kell hogy házasak legyünk vagy már az építkezés megkezdésénél ( a tulajdon megszerzésénél) annak kell lenni ha később akarjuk majd igényelni….
  köszönettel
  CSFerenc

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Ferenc,

   Ha van lakástulajdona, akkor már nem kap támogatást egy új ház építéséhez. A telek nem gond, sőt önerőnek számít. Beszéljék meg egy bankfiókban a részleteket, mert az engedélyek kikérésének időpontja sem mindegy. Tény, hogy a kérelem beadásakor házasoknak és 40 év alattinak kell lenniük.

 46. V. Krisztina

  Tisztelt Dr.Tatár Attila

  44 éves vagyok, a férjem 36 két kiskorú gyermekemmel hitelmentes családi házban élünk, mely az én tulajdonomat képezi A kérdésem az lenne hogy mely esetben (esetekben) tudnánk CSOK-ot megkapni!
  Elöre is köszönöm

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Krisztina,
   Csak akkor, ha eladják a házat és nagyobbat vesznek. A régi vételárát beszámítva, a vásárláskor lakástulajdonnal nem rendelkezve. Szóval nem egyszerű, de megoldható.

 47. Mariann

  Tisztelt Dr.Tatár Attila!

  Abban az esetben is igényelhető a szocpol, ha már van egy lakásunk közösen a férjemmel, de a jövőben szeretnénk családi házat venni. Természetesen a meglévő lakásunkat eladnánk és ezt az összeget is a házba forgatnánk. Már van 1 gyermekünk, akivel jelenleg itthon vagyok GYED-en, a férjemnek 2011 óta állandó határozatlan idejű munkaviszonya van. Második babát tervezünk.

  Köszönettel,
  Mariann

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Mariann,

   Ha 40 év alattiak, akkor vállalhatnak még egy gyereket.Nem gond a lakás, ha az igényléskor már nem lesz a nevükön-

 48. E. Zoltán

  Tisztelt Dr.Tatár Attila!
  Élettársammal 3 közös kisgyermeket nevelünk, a párom GYES-en van, én megbízási szerződéssel dolgozom. Alkalmi munkákból is folyik be pénz, de ezek többször kisebb összegek. Használt házat szeretnénk venni, aminek 8M Ft a vételára és 1M Ft önerőnk lenne hozzá. A CSOK számításaink szerint 2M Ft esetünkben (90nm feletti a ház), a maradék 5M Ft banki hitel lenne. Találhatunk -e rá bankot, ha a megvásárolt házra terhelnénk a jelzálogot? Sajnos egyéb igazolható jövedelemmel nem rendelkezünk. Jelenleg 4 éve albérletben lakunk és annak havi díja helyett vállalnánk a banki törlesztőt.
  Köszönettel: Zoltán

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Zoltán,

   Szerintem nem fog működni a dolog, de egyeztessen egy bankkal.

 49. zs gabriella

  Tisztelt dr.Tatár Attila !Egyedül álló anyaként nevelek három gyermeket. A legidősebb 18 éves tanulmányait abba hagyta.Jelenleg munkahellyel nem rendelkezem.Igy igénybe vehetem-e használt ház vásárlásra a támogatás? A ház külterületen van

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Gabriella,

   A felnőtt gyermekre már nem igényelheti, de a munkaviszony hiánya is gond. Szóval nem fog menni…

 50. Balázs

  Tisztelt dr.Tatár Attila !
  1 éve vetünk fel hitelt használt lakásra. Van 1 gyermekünk tavaly született. Szocpolt belelehet építeni a hitelbe vagy csak az új hitelesek kapják meg?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Balázs,

   Korábban volt utólagos szocpol, kérdezze meg a bankot, hogy a szerződésére ez vonatkozik-e.
   Alapvetően a csok-hoz kell egy lakáscél is a gyerekek mellett.

 51. Marcella

  Tisztelt Dr. Tatár Attila!

  Érdeklődni szeretnék, hogy abban az esetben ha szinte párhuzamosan történik a volt ingatlanom eladása, és egy nagyobb, használt ingatlan megvétele, a vételárnál akkor is a megadott táblázat érvényes, vagy lehet esetleg a két lakás különbözeti árát is nézni?
  Példa: az eladott ingatlan 18M Ft, a vásárolt ingatlan 30M Ft. A vásárolt ingatlan közép Magyarország egyéb településén található, vagyis a maximum vételár: 23M Ft lehet, de a két ingatlan különbözete csak 12M Ft.
  A különbözeti árra is járhat a szocpol?

  Köszönettel,
  Marcella

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Marcella,

   Ez nem így működik, a vásárolt lakás árának kell megfelelnie a feltételeknek.

 52. J Judit

  Kedves Attila!

  2009-ben vásároltunk egy telket, amire felvettünk hitelt, az építkezés még folyamatban van, nincs használatbavételi engedélyünk. Időközben született 2 gyermekünk is. Jár-e még nekünk ez a támogatás? Köszönettel, Judit

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Judit,

   Szerintem érdemes a munkálatokat egy bankkal átnézni, hátha megoldható a támogatás igénylése. Esetleg az építkezés befejezését követően bővítést lehet-e végezni?

 53. Tisztelt dr.Tatár Attila !
  Érdeklődni szeretnék, hogy utólagos szocpolra van e lehetőség.2002-ben vásároltunk egy házat hitelre, (időközben vissza lett fizetve ) viszont a szocpolt nem vettük igénybe. Akkor a kislányom 2 éves volt. Van e lehetőség most korszerűsítésre igényelni? Ha igen akkor mi a módja ennek? Válaszát előre is köszönöm szépen! Tisztelettel: Szilvia

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Szilvia,

   Már nincs utólagos szocpol.

 54. Nóra

  Tisztelt dr. Tatár Attila!

  Szeretném megkérdezni, hogy jogosult lehetek-e a szocpolra, a következő esetben: Két gyereket egyedül nevelek, egy örökölt, kétlakásos házban élek, ami osztatlan közös tulajdonban van a testvéreimmel, így a tulajdoni hányadom 33%. A közös tulajdont szeretném megszüntetni az egyik testvéremmel, az ő kifizetéséhez lenne szükségem az összegre. Ha ez nem járható út, akkor a közös tulajdonú ház bővítésére igénybe vehetném-e? Válaszát előre is köszönöm.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Nóra,

   A támogatás nem használható rokontól történő vásárlásra.

 55. Kriszti

  Kedves dr. Tatár Attila!

  Arra is jár a támogatás, ha megvennénk a szomszéd telket és arra építenénk egy garázst vagy tárolót vagy ilyesmit? És ha igen, akkor a telekvásárlásra is költhetünk belőle, ha marad az építésre is?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Kriszti,

   Ez nem jó cél. Lakástámogatásról van szó….

 56. M Krisztián

  Tisztelt Dr.Tatár Attila

  Az iránt érdeklődnék, hogy utólag lenne e mód valahogy igénybe venni a CSOK-ot.
  Pont a legszerencsétlenebb időben vásároltuk a lakást, minden kedvezményről és újításról lemaradtunk.
  Lakásfelújítás is ráférne a házra, de jelenleg önerőből nem tudjuk kigazdálkodni.
  2010- ben történt a vásárlás.

  Köszönettel:

  Krisztián

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Krisztián,

   Sajnos lakásfelújításra nem igényelhető a csok.

 57. G Ibolya

  Tisztelt Dr. úr!
  Érdeklődni szeretnék,ha bankban a számlán 4 millió van,megkaphatjuk a szocpolt?nem kötnek ilyesmibe bele,hitelt nem szeretnénk felvenni. 53m2 lakunk 3 gyerekkel és bővíteni szeretnénk,ez a pénz ami bankban van nem is elég,mondta a tervező,hogy 6-8millió kerül és még nem lesz kész.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Ibolya,

   Ebbe nem köthetnek bele, sőt szerintem előny lakásvásárlásnál, mert lesz önerő.

 58. Brigitta

  Tisztelt Dr.Tatár Attila!!

  3 gyermekem után már igényeltünk szoc.polt. Most születik 4. gyermekem. Utána milyen összeg járna, ha használt lakást vásárolnánk? Válaszát előre is köszönöm.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Brigitta,

   Szerintem 500 eFt, de függ más tényezőktől is. Sokadszor írom, hogy irány a bank….

 59. Babi

  Tisztelt Dr. Tatár Attila!

  Tulajdonunkban lévő családi háznak szeretnénk beépíteni a tetőterét (3 gyermekük van). A ház jelenleg jelzáloggal terhelt. Így is jogosultak vagyunk a CSOK-ra? A CSOK által az állam 10 évre ráteszi a jelzálogjogát, jól tudom? Ha igen, akkor 10 évig nem is tudjuk majd eladni a házat? Köszönöm a válaszát!. Babi

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Babi,

   A hitel nem akadály.Igen, ha eladják, akkor másik ingatlanra kell átvinni az állami bejegyzést vagy vissza kell fizetni a támogatást.

 60. Aszt szeretném kérdezni hogy használt lakást szeretnék venni szocpolt igényelhetnék ugy hogy a feleségem bár listán van de én nem vagyok rajt ki néztünk a lakást az önerő meg van csak a szocpol kellene hozzá. Előre is köszönöm szépen mielőbbi válaszát

  • dr.Tatár Attila

   Kedves László,

   Tudtommal a tartozás kizáró ok, mind a kettőjüket vizsgálni fogják.

 61. Tímea

  Kedves dr. Tatár Attila!

  Most vásárolunk a férjemmel családi házat a Dunántúlon, Somogy megyében. A ház a 80-as években épült, 5 évvel ezelőtt belülről teljesen, modernül felújították, szép udvar, telek tartozik hozzá. Most készítették el az energetikai tanúsítványt, “F” minősítést kapott a ház. Ha jól értelmezem a CSOK tájékoztatóját, akkor erre a használt házra csak úgy jár a támogatás, ha kérünk az építésügyi hatóságtól egy igazolást arról, hogy nem életveszélyes a ház? Ez azért elég vicces, mivel egy azonnal beköltözhető házról van szó!
  Egy másik kérdésem, hogy két gyermeket szeretnénk a párommal, az első gyermek már érkezőben van, a jövő héten töltöm a 24. hetet. Ez azt jelenti, hogy ő már meglévő gyermeknek számít, és a másikra teszünk majd vállalást? Így a CSOK összege 600.000 az érkezőre/meglévőre és 600.000 a vállalt gyermekre?

  Válaszát előre is köszönöm!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Tímea,

   Mindent jól tud.

 62. Ricsi

  Kedves Attila!

  Arról érdeklődnék, hogy egy már megkötött szerződés-nél (ki is fizetett) lehet-e csók-ot igényelni? a 120 nap még nem telt el mivel tudtuk, hogy ez feltétel, de hogy ezt szerződésbe is kell foglalni azt, nem. (mármint arra gondolok, hogy a csók összeget a bank/állam fogja fizetni így ezt nem vettük bele)

  Köszönöm

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Ricsi,

   Módosítani kell majd a szerződést, de a szöveget egyeztessék a bankkal.

 63. J.R.Renáta

  Tisztelt dr. Tatár Attila! Új ingatlan megvételére szeretnénk a CSOK-ot felhasználni férjemmel, mert az előzőt kinőttük. Én szeptemberben leszek 40,férjem januárban tölti a 40 évet.Egy 19 hónapos kisfiunk van, kistestvér pedig pocakban. Nevemen lévő ingatlan családon belül értékesítésre kerül. Okoz e ez gondot, ha édesanyám veszi meg?
  Férjem édesapja 2013 októberében elhunyt,így az ingatlanban férjem 25% tulajdonrészt örökölt. Az édesanyja lakja az ingatlant. A nagymama házában is van 25% tulajdona szintén öröklés útján szerzett rész. Valamint falusi szántóban, szőlősben is van 50% tulajdona. Anno nem gondolták a szülők, hogy ez hátrányt is okozhat később… Természetesen anyósom a mi ingatlanvásárlási szándékunk miatt semmitől sem szeretne megválni. Férjemmel szeretnénk tudni, hogy a fenti feltételek mellett igényelhetünk e CSOK-ot? Köszönettel: J. R. Renata

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Renáta,

   Nem gond, csak igazolható módon fizesse meg a vételárat, amit önök beforgatnak a vásárlandó ingatlanba. A többi ingatlan tulajdon nem lesz gond.

 64. István

  Tisztelt Dr. Tatár Attila , azt szeretném kérdezni, hogy akkor igényelhetjük a CSOK-ot ha párom gyesen van kisgyermekünkkel és én jelenleg FHT-n vagyok, de a Tb-t meg minden jellegű dolgot fizetzek!!!Mielőbbi válaszát köszönöm!Üdv

  • dr.Tatár Attila

   Kedves István,

   Szerintem igen, de a döntő szó a banké.

 65. Gábor

  Jóestét

  Azt szeretném még megkérdezni hogy ha önkormányzati tulajdonban lévő lakásban lakunk amiért havonta lakbért fizetünk ez akadálya lehet a csok igénylésnek? Nem foglalkozáshoz kötött az albérlet senki nem rendőr,tanár nálunk stb.. A többi után már érdeklődtem a banknál de ők sem tudtak erről bővebb felvilágosítást adni.A kormányrendeletben úgy olvastam hogy lakáscsere esetén lényeges ez.A többi feltételnek a bank szerint megfelelünk de ez idegesít nagyon. Köszönöm a választ.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Gábor,

   A lakhatásuk meg van oldva, így csok-ot nem igényelhetnek. Igényléskor nem lehet lakásuk, tartós bérleti szerződéssel sem. Piaci albérlet nem gond, de önkormányzati igen, mert ez lakás, örökölhető, nem rakható ki, stb.

 66. T. Anikó

  Kedves Dr. Tatár Attila,

  Családi ház vásárlása előtt állnánk és szeretnénk igénybe venni az új CSOK-ot.

  Jelenleg tulajdonosa vagyok egy 52 nm-es lakásnak, melyet szeretnénk eladni (már vevő is van rá) Az eladás során a teljes összeget az új családi házba forgatnánk, és szeretnénk ehhez még igénybe venni a CSOK-ot is és a fennmaradó különbözetet lakáshitelből fedeznénk.
  Az új ház 110 nm lenne, használt ingatlan.
  A Párom nevén nincs ingatlan, az új házat közös tulajdonjoggal vásárolnánk.
  Van két kislányunk (házasok vagyunk, a nagyobbik kislány a volt férjemtől van, a kisebbik közös, de mi neveljük mindkettőt, a CSP-ot is mindkettőre megkapjuk). A Kedvesem 41 éves én 33.

  Én jelenleg gyeden vagyok (júliusban fog lejárni), a jelenlegi munkahelyemre nem tudok visszamenni, de már megvan az új, tehát folytatólagos maradna a munkaviszonyom.

  Az lenne a kérdésem,hogy ilyen paraméterekkel van-e lehetőségünk igénybe venni a két kislányra a CSOK-ot, és ezzel kiegészíteni az új ház vásárlásához az önerőnket? Illetve,hogy mekkora összegre vagyunk jogosultak?

  Válaszát előre is megköszönve,

  Tisztelettel:
  T. Anikó

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Anikó,

   Ez így működni fog, sok sikert kívánok.

 67. Vné Andrea

  Tisztelt dr. Tatár Attila !

  A CSOK-al kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy mindkét igénylőnek (házastársak) kell e rendelkezni érvényes egészségbiztosítással, vagy elegendő csak az egyiknek. A mi esetünkben, az én TB-m folyamatosan volt fizetve, a férjem esetében pedig volt elmaradás ( több mint 15 nap) de azóta rendezve lett, ez befolyásolja e a támogatás igénybevételét?
  Válaszát előre is köszönöm

  Tisztelettel: Andrea

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Andrea,

   Nem tudom, hogy a 15 nap elmaradás mennyire gond. De mind a kettőjüket fogják vizsgálni.

 68. Ivett

  Jó Napot!
  Érdeklődni szeretnék.2011-ben vásároltunk egy családi házat azóta született két gyermekünk az érdekelne hogy a bővitésre a szocpolt tudnám e igényelni ha a párom aktív báros?
  Ha nem akkor egyedül a szocpolt fel tudom e venni?
  Köszönöm!
  Szép Napot!
  Üdv:Ivett

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Ivett,

   Sajnos a tartozás kizáró ok.

 69. Zsuzsanna

  Tisztelt dr.Tatár Attila!

  Szeretném megkérdezni,hogy élettársi kapcsolat elég-e a CSOK igényléséhez,a gyermekek nem az élettársamtól vannak.
  Nekem március elseje óta nincs munkaviszonyom,de élettársamnak van,ez problémát jelent-e hogy Nekem nincs.
  Válaszát köszönöm.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Zsuzsanna,

   Igazolt élettársi kapcsolat elég. A munkaviszony így nem lenne gond.

   • Zsuzsanna

    Nagyon szépen köszönöm a válaszát :)

 70. Miklós

  Tisztelt dr.Tatár Attila!
  2013-ban feleségemmel vásároltunk egy 110 m2 használt házat. (F kategória volt, de azóta történt nyílászáró csere)
  A vásárlás részben lakáshitellel történ. (államilag kamattámogatott hitel)
  A vásárlás pillanatában már volt egy 1 éves gyerekünk, majd azóta született még egy baba.
  Állami támogatást, a kamattámogatást leszámítva, még soha nem igényeltünk
  Az ügyben érdeklődnék, hogy igényelhetjük e a CSOK-ot ,amivel a lakáshitel tőketartozását szeretnénk csökkenteni?
  Köszönettel
  Miklós

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Miklós,

   Tudtommal már nincs utólagos szocpol. De a hitelszerződésen múlik, kérdezzen rá a bankban.

 71. T Mária

  Azt szeretném kérdezni, hogy a szocpol 100%ban önerő-e?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Márta,

   A szocpol/csok önerő, ha nem megelőlegezett. Mellette tud hitelt felvenni, de jellemzően saját önerőt is szokott a bank kérni.

 72. Ilona

  Tisztelt dr. Tatár Attila!

  Iden áprilisban kotottunk adásvételi szerződést használt lakásra aminek a besorolása G -s. A rendeletben úgy olvastam hogy C-nél rosszabb besorolás esetén kérni kell az illetekes építési hatóság igazolását hogy a ház nem életveszélyes , de az ujabb rendeletekben mar nem latom ezt a lehetoseget. A tobbi feltetelnek megfelelunk. Jar G-s besorolasra is a Csok, ill, hol tudnek ennek pontosan utananezni (a bankok meg nem adnak felvilagositast)

  válaszát előre is köszönöm Ilona

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Ilona,

   Én is úgy tudom, hogy egyedi lehetőség van, de nézzen utána, mert a részleteit nem ismerem.

 73. Sz Sándor

  Jó napot! Családi ház vásárlása előtt állunk, arról szeretnék érdeklődni, hogy az új szoc polt igényelhetem akkor ha már egyszer 11 évvel ezelőtt igényeltem. Azt a szoc polt vissza fizettem 2009-ben 450000 ft mivel 5 éven belül elváltam.A jelenlegi ház F energetikai besorolású erre igényelhetünk? Esküvő és gyerek vállalás előtt állunk. T: Sz Sándor

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Sándor,

   A gyerek számít. Ha gyereket vállalnak, akkor lehet igényelni.

 74. Dorottya

  Kedves Attila!

  Szeretnénk igényelni a CSOK támogatást, de nem vagyok biztos benne, hogy jogosultak vagyunk-e rá.
  A párom örökölt egy ingatlant 50%-ban, de jelenleg az édesapja haszonélvezőként benne lakik. Az én nevemen nincs ingatlan. Jelenleg két kisfiunk van, és még további két gyermeket tervezünk.
  Új ingatlan építésére szeretnénk a támogatást igényelni. Számíthatunk-e pozitív elbírálásra?

  Köszönettel,
  Dorottya

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Dorottya,

   Szerintem megkaphatják, a fél ház nem akadály, mert haszonélvező benne lakik.

 75. B Edina

  Üdvözlöm!
  A férjemmel tavaly áprilisba vásároltunk egy családi házat, melynek az energetikai besorolása: G, azóta már volt nyílászáró csere és fűtéskorszerűsítés,de szeretnénk szigetelni, vakolni,tetőcsere stb.. A ház 1/2 1/2 tulajdonban van a férjemmel. A 35-öt még nem töltöttük be, gyerek még nincs, de szeretnénk mielőbb. Azt szeretném kérdezni hogy ezekre a dolgokra (szigetelés.tetőcsere..) lehetne-e igényelni a CSOK-ot!
  Válaszát előre is köszönöm!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Edina,

   Csak bővítésre kérhetik, felújításra, korszerűsítésre nem.

 76. M Lajosné

  Tisztelt Dr. Tatár Attila ! Családi házat vásároltunk 2014 július hónapban . 2014.decemberben kaptuk meg az építési engedélyt a bővítésre , /8 m2bővítés,tetőcserére/ és felújításra. A hivatalos építkezés 2015.májusában kezdődött. Egyikőnk sem töltötte be a negyven évet. Jogosultak vagyunk-e a szocpol támogatásra, és ha igen hol érdemes intézni ? Tisztelettel

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Asszonyom,

   Talán kell kérni úgy engedélyt, de szerintem megoldható a bővítésre a csok. A nagybankok foglalkoznak a csok folyósításával, júliusban keresse meg őket.

 77. Dné Ágnes

  Azt szeretném kérdezni hogy meg van az önerőnk a kivánt lakás meg venni de akkor igényelhetjük ha a férjem khr rendszerben szerepel mint aktiv adós!!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Ágnes,

   Igen, ha nem vesznek fel hitelt, akkor meglévő gyerekek esetén igényelhető a támogatás.

 78. Istvan

  Kedves Attila!

  2013-ban vásároltunk feleségemmel (1/2-ed, 1/2-ed tulajdon) egy 2006-ban épített 120nm-es családi házat. Két kisgyermekünk van (1,5 éves és 3 hónapos). Egyikünk sem töltötte be a 35 évet. Fundamenta hitel van az ingatlanon.
  A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint a CSOK felvehető-e esetünkben hiteltörlesztésre?

  Köszönöm válaszát!

 79. B. Péter

  Tisztelt dr.Tatár Attila!

  Jelenlegi családi házunk tetőszerkezetének cseréjét tervezzük, melyhez az alábbi kérdéseim lennének:
  – Igényelhető rá a CSOK amennyiben a szerkezet cseréjével együtt a tetőteret 1 lakószobával is beépítenénk, így bővítést valósítanánk meg?
  – 3 gyermek mellett, a családi ház alapterülete jelenleg több, mint 160 nm. Ez befolyásolja a pozitív elbírálást?

  Tiszteltettel, B. Péter

  • dr.Tatár Attila

   Kedves B Péter,

   1.) Igen, ha tetőtérben bővítenek, akkor igényelhető.
   2.) Hát igen, ez már most is sok alapterület, ez nem fog menni.

 80. Péter

  Tisztelt dr. Tatár Attila!

  Érdeklődni szeretnék, hogy 2007-es CHF alapú, a devizahitelekre vonatkozó törvény alapján most forintosított lakáshitelem tőketartozásának csökkentésére igényelhetek-e szocpol támogatást az időközben megszületett harmadik gyermekem után? Ha igen, akkor milyen összegű a támogatást? (a lakás vásárlásakor az akkor meglévő gyermekeink után igénybevettük a szocpolt)

  Köszönettel,

  Péter

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Erzsébet és Péter,

   Ez így nem működik.

 81. György

  Tisztelt Dr. Tatár Attila!

  Érdeklődni szeretnék, hogy igényelhető-e bővítésre a CSOK 07.01 után az alábbi esetben:
  – házunkra 2014-ben tetőtér beépítési engedélyt adtak ki, amely magában foglalta a teljes tetőszerkezet cseréjét is.
  – az építkezés 2014-ben megkezdődött, de csak addig jutott, hogy a régi tető elbontásra került és elkészült az új tetőszerkezet+héjazás, a munkálatok itt megálltak.
  – így a terv kivitelezése ugyan elkezdődött, de az effektív bővítési munkálatok (födém-megerősítés, tetőszigetelés, lakóhelyiségek kialakítása, stb.) még nem.

  A jogszabály szövegében ez áll: “…bővítés esetén a bővítési munkálatok megkezdése előtt kell kérni a hitelintézettől…”
  Értelmezhetem a szöveget úgy is, hogy a bővítési munkálatok még nem kezdődtek meg (hiszen „csak” a tetőszerkezet lett lecserélve) és úgy is, hogy elkezdődtek (hiszen bővítésre irányuló terv kivitelezését kezdtük el).

  1. Mi a helyzet ilyenkor?

  2. Továbbá ha így nem igényelhető a CSOK, elképzelhető-e egy olyan verzió, hogy a mostani állapotra fennmaradási engedélyt kérnünk és egy „új” tervet nyújtunk be, amire már majd lehet igényelni?

  Köszönettel,
  György

  • dr.Tatár Attila

   Kedves György,

   Szerintem lehet találni megoldást, de ezt a bankkal egyeztetve kell kialakítani. Az elvégzett munka lehetne önerőrész.
   Új terv és engedély fog kelleni mindenképpen, de ezt a bankkal kell egyeztetni….

   • S Mária

    Szép estét 3 gyermekem van 100nm ház 2150000 ft csok.ot igénybe venném.ugy tudom 2016.01.tol energia besorolast nem nezik.önerőnek beszamit a csok a meglevő gyerekek miatt?
    Köszönöm

    • dr.Tatár Attila

     Kedves Mária,

     Nem vizsgálják idén az energetikai besorolást, de önerő mindenképpen kell a csok mellett is….

 82. L Ildikó

  Tisztelt dr. Tatár Attila!

  10 évvel ezelőtt használt lakás vásárlásra vettük igénybe a szocpol támogatást. Házasságunk felbomlott az ingatlant 5 éven belül eladtuk, a támogatást vissza kellett fizetnünk.
  Szeretném megkérdezni, hogy újra igényelhetem-e július 1-jétől a CSOK-ot?
  A kérelmeket csak július 1-jét követően lehet leadni?

  Válaszát köszönöm!
  L.Ildikó

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Ildikó,

   Egy gyerekre csak egyszer igényelhető támogatás….

 83. Cz Mária

  Tisztelt Attila!

  Házunk tetejét szeretnénk lecserélni, egyúttal a házunkat tetőtér beépítéssel bővíteni.
  A szocpol iránti kérelemmel együtt milyen energiatanúsítványt kell beadnunk? A mostani házról készíttessünk egyet, vagy a tervezőnktől kérjünk egy várható energetikai minősítési osztály besorolást?

  Köszönöm válaszát előre is.
  Tisztelettel:
  Mária

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Mária,

   Ez bővítés, tehát kérhető rá támogatás. Mind a két energetikai minősítésre szükség lesz.

 84. Réka

  Tisztelt dr Tatár Attila!

  A következő problémával kapcsolatban kérnék véleményt öntől. Ingatlanvásárlás előtt állunk, pontosabban már le is tettük az 1%-ot és 2-3 héten belül szeretnénk szerződni. A vételárba belekalkuláltuk a csok-ot, a feltételeknek megfelelünk mi is és az ingatlan is, ezen kívül a 120 napos kitételt a jogszabályban úgy értelmeztük, hogy elindulhat a hitelügyintézés. Sajnos most azonban azt mondta a hiteltanácsadó hölgy (annak ellenére, hogy már jártunk nála és akkor ezt nem mondta), hogy nem érdemes beadni a hitelkérelmet most, mert július 1-jéig amúgy sem csinálnak vele semmit, nincs meg az eljárásrend. Kérdésem, hogy akkor tulajdonképpen ez a 120 napos kitétel hogyan értelmezendő, ha a fizetési ütemezés tulajdonképpen nem tervezhető vele, illetve hogy ebben az adott helyzetben vajon mit tudunk tenni, mit mond ki a jogszabály és ha netán számunkra kedvező a jogszabály értelmezési lehetősége, akkor vajon hogyan lehet a banknál eredményt elérni? A tanácsadó azt javasolta, hogy a, halasszuk az egészet július 1 utánra, de az eladók ezt nem fogják megvárni, tehát akkor bukjuk az 1%-ot is meg a házat is; b, ne igényeljünk szocpolt, hanem annyival több hitelt vegyünk fel, amit viszont szintén nem nagyon szeretnénk, ráadásul a szocpol illetékmentes lenne.
  Válaszát előre is köszönöm, üdv: Sz. Réka

  • Réka

   Közben visszaolvastam és tárgytalan a kérdés, ahogy látom, sokan járunk ugyanabban a cipőben és egyelőre semmit nem lehet tudni. Próbálkozunk a bankoknál, mivel végülis első körben az a kérdés, hogy miért nem képesek a hitelt elindítani a csok-tól függetlenül.

   • dr.Tatár Attila

    Kedves Réka,

    Azért nem érdemes a hitelt külön kezelni, mert a vételár kifizetéséhez kell felhasználni a hitelt is és a csok támogatást is. A bank szereti látni, hogy a pénzt mire használják és a jelzálogjoga bejegyzésre került.

 85. M István

  Tisztelt Dr. Tatár Attila!

  Szeretnénk használt lakást vásárolni, egy gyermek vállalásával. 600.000 Ft-ra számítunk. Lakástulajdonunk nincs, de jelenleg a fiatal családosok otthonában lakunk (kedvező bérleti díj fejében), ami az önkormányzat tulajdona.
  Ez utóbbi tény nem kizáró ok (mivel az általam olvasott törvényben valami hasonlót olvastam).
  Válaszát köszönöm:

  István

  • dr.Tatár Attila

   Kedves István,

   Ez a bérleti konstrukció teljesen elfogadott, nem tulajdon….

 86. S Ferenc

  Jó napot ojan kérdés lene hogy őnerő kelle vagy nem mert ho ez van hol azvan előre is kőszőnöm ja és használt lakás 4 gyermek és házasok vagyunk nem to hogy ez számit e

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Ferenc,

   Csak támogatásból nem lehet lakást venni, kell önerő. Ennek mértékét a bank állapítja meg.

 87. B Edit

  Tisztelt..dr. Tatár Atilla! Érdeklődni szeretnék hogy 2009 be halva született egy gyermekem!mire ki voltam írva a szülésig sajnos meg történt az elhalálozás! Igazából az érdekelne hogy rá is meg e kapnám a CSOK támogatást? Mivel akkor még a szülésit is meg kaptam és halotti anyakönyvi kivonatom is van.. és akkor még azt állították h rá is meg kérhetem az érdekelne h érdemes lenne e megpróbálnom?!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Edit,

   Igen, meg fogja kapni a támogatást.

   • O judit

    Jonapot èrdeklödni szeretnèk olvastam az elöbit ès azt szeretnèk tudni hogy sajnos nekem is meg halt egy kèt hetes kislànyom akit 2004 Ben szültem kèt hetet èlt neki is megvan a halotasi anya könyve kivonata örà is megkaphatnàm a szocpolt

    • dr.Tatár Attila

     Kedves Judit,

     Sajnos nem tudom, de kérdezze meg egy bankban.

 88. Zsófia

  Tisztelt Szakértő,

  Arról szeretnék érdeklődni, hogy ha jelenleg van lakástulajdonunk, de már kinéztünk egy új lakást, akkor van-e lehetőségünk a CSOK igénylésére úgy, hogy most csak előszerződést kötünk, és akkor kötjük meg az adásvételit, amikor már eladtuk a jelenlegi lakásunkat?
  Ha ez lehetséges, akkor mikor kell igényelni a CSOK-ot? Az adásvételi megkötésekor? Milyen dokumentumokat kérjünk ki az eladótól előre? Energiatanúsítvány kell?

  Köszönettel,
  Zsófia

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Zsóka,

   A csok kérelmet akkor kell beadni, ha a régi lakást eladták és az újra van végleges adásvételi, ami a banknak megfelelő szövegezést is tartalmazza.

 89. Petra

  Tisztelt dr. Tatár Attila!

  Érdeklődnék, hogy mi fel tudnánk-e venni a CSOK-t.
  3 gyermekünk van. 40 éves kor alatt vagyunk mindketten. A férjemnek és nekem 1/2-1/2 rész van a mostani házunkból. Ezt a házat 2010-ben kezdtük el építeni. 2010 nov-ben vettünk fel hitelt rá. Szocpolt akkor nem lehetett. 2011-ben megkaptuk a használatbavételi engedélyt és beköltöztünk. A hitelt a mai napig is fizetjük. A hiteltörlesztésre fel tudjuk venni a CSOK-t?

  Köszönettel

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Petra,

   Hiteltörlesztésre nem fog menni….

 90. Anna

  Tisztelt Tatár Úr!

  Minden hozzászólást elolvastam, de segítségre lenne szükségem!
  A házunkat meg szeretnék venni, de úgy, hogy:
  -Vennének fel hitelt, amit előre odaadnának most nekünk / ez 5 millió körüli összeg/, majd
  -megigényelnék a szocpolt, amit utána / pár hónap múlva/ kapnánk meg.
  Ez így szabályos? Ha megkapták a hitelt, utána megkaphatják a szocpolt is?
  Ez használt ingatlan F besorolással! Nem akarnánk belefutni egy rossz adás-vételbe, és futni a pénzünk után.
  Ez így ön szerint megoldható?
  Válaszát köszönöm!
  Anna

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Anna,

   Valóban kockázat egy félben maradt adásvétel….
   Szerintem inkább abban egyezzenek meg, hogy a vevők fizetnek egy foglalót és Önök megvárják az eladással, a szerződéskötéssel a júliust, amikor már be lehet adni szocpol kérelmet!

 91. M Renáta

  Kedves Attila!

  Az lenne a kérdésem , hogy ha tulajdonomban van egy telek és most épülő rajta egy ház, ami csak tetőépítésig lesz készen, erre is felvehetjük-e a csokot ha tervezünk gyermeket?

  Válaszát előre is köszönöm: Reni

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Reni,

   A ház építéséhez kérhetik a csok-ot két vállalt gyermekre, ha 40 év alattiak és van kellő jövedelmük.

 92. Vivien

  Tisztelt Tatár Attila!Szeretném tudni,hogy igénybe vehető e a szocpol,ha van egy családi házunk,házasok vagyunk 2 gyermek szülei és mind ketten dolgozunk.Bevállalnánk még egy 3. gyereket is.Kb. 90m2 a ház,de szeretnénk bővíteni.Az édesanyámnak volt egy háza ami az én nevemen volt,de ő vett fel rá hitelt és már a banké. (én nem vagyok sem adós társ,sem kezességet nem vállaltam,csak fedezet nyújtó) Ez befolyásol valamit?!Válaszát előre is köszönöm

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Vivien,

   A kérelem beadásakor nincs a nevén ingatlan és bevétele sem volt a korábbi “elvesztésénél”. Szóval szerintem fog menni, csak ezeket papírral igazolja.

 93. E Hanna

  Kedves Attila!
  Amennyiben energetikai besorolás szempontjából korszerűsödne egy lakás (fűtés-korszerűsítés) és ez által gyerekszoba kialakítása is megvalósulhatna, ami viszont társasház lévén alapterület növelésével nem járhat csak átalakítással akkor igénybe vehető-e a CSOK?
  Köszönöm

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Hanna,

   A bővítéshez kell alapterület növekedés.

 94. Tisztelt dr.Tatár Attila az lenne a kérdésem hogy ez már bisztos,hogy munkaviszony szükséges lessz a szocpol igényléséhez??és mért kell hozzá nem értem?? előre is köszönöm válaszát. üdv:Zsanett

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Zsanett,

   Sajnos kell munkaviszony….

 95. Sz Ildikó

  Kedves Attila,
  Jelenleg két ingatlan van a nevemen az egyik 1/1 a másik 1/2 tulajdonrészben az utóbbira szeretnék támogatást igényelni bővítésre.
  Az ingatlan másik fele édesanyám nevén van,és egy gyermekem van az élettársam már betöltötte a 40.életévét,én 33 éves vagyok.
  Igényelhetem-e a támogatást?
  Köszönettel:Ildikó

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Ildikó,

   Az 1/1 lakás miatt lakásvásárlásra már nem igényelheti, hiszen van lakása.

 96. L.Veronika

  Tisztelt Dr. Tatár Attila Úr!

  Azt szeretnèm Öntől kèrdezni,hogy…
  -fèrjemmel 2 gyermekemmel saját tulajdonú használt lakásba èlünk nem règgen vásároltuk.
  szeretnèm komfortosabbá tenni pl fürdöszobát szeretnèk ès kinti,benti felújításthoz szeretnèm megigènyelni a csokkot ès ez lehetsègea e fenti adatok alapján ?ès” meglèvő gyermekek útán!” többet nem szeretnèk vállalni.2 gyerekre meglehet??
  a másik kèrdèsem kell e hozzá a fèrjemnek bejelentett munka hely èn gyeseb vagyok a kètgyermekkemel
  kèrem mielőbbi válaszát.
  Viszlát

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Veronika,

   A lakás bővítésére fel lehet venni, de ekkor az alapterületnek nőnie kell – ezt jelenti a bővítés. Javaslom, hogy egy bankban beszélje meg a részleteket. Szerintem egy másik lakás vásárlása kapcsán lehetne a leginkább igényelniük a támogatást.

 97. Péter

  Tisztelt szakértő!

  A CSOK igénylésével kapcsolatban,hogyha a használt ingatlannak C energetikai tanúsítványnál rosszabb van lehetőség a CSOK igénybevételére július 1 után?
  Konkrétan,ha eladom kis értékű ingatlanomat és másikat,nagyobbat vásárolnék,eladott ingatlan árra+csok és banki kölcsön felhasználásával megvalósítható e? Házaspár+1 (15 éves) gyerek mindketten bőven 1 évet meghaladó jövedelemmel rendelkezünk és kinéztünk egy összkomfortos jó állapotú 120m2-es családi házat a Dunántúlon . A vételár 5M lenne és a csok-kal együtt meglenne 2M-om a többi banki kölcsön,érdekelne hogy tervem megvalósítható e?

  Köszönöm megtisztelő válaszát.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Péter,

   A terv megvalósítható, meg kell nézni, hogy mit kellene tenni a jobb energetikai besorolás érdekében. Menjen bankba és egyeztessen velük, mert megoldható a dolog.

 98. B Gábor

  Tisztelt Szakértő!
  Évekkel korábban igényeltük a szocpolt gyermekünk után, amit aztán 10 éven belüli ingatlan eladás miatt vissza kellett fizetnünk. A kérdésem az lenne, hogy későbbi ingatlanvásárlás eseten, ő utána igényelhetjük-e a CSOK-ot?
  Köszönöm

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Gábor,

   Tudtommal minden gyermek után egyszer igényelhető a támogatás, de a visszafizetés miatt esetleg egyedi kérelemmel megoldható – nem tudom.

 99. Sz Beáta

  Tisztelt dr Tatár Attila!

  Segítségét szeretném kérni, az új szocpollal kapcsolatban! Olvastam róla több helyen is, de nem egyértelműek az információk.
  Amennyiben meglévő lakásunkat szeretnénk bővíteni (3 gyermekünk van), abban az esetben is kizáró az egyik házastárs betöltött 40. életéve?

  köszönettel
  Sz Beáta

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Béla,

   Többször leírtam, hogy meglévő gyermekek esetén nincs korhatár a szülőknél csak vállalás esetében…

 100. Sz Antal

  Tisztelt Attila!

  Használt lakás vásárlásánál szempont az, hogy előtte volt már nevemen ingatlan? Illetve lakáscserénél is esetleg igénybe vehető e a szocpol? Válaszát előre köszönöm

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Antal,

   Számtalanszor leírtam, hogy nem gond, ha van lakás, de a csok kérelem beadására el kell adni és a vételárat az új lakásba beforgatni. Lehet csere is, csak nagyobb értékűt vegyen, hogy a csok összegét be tudja számítani.

 101. Viktor

  Tisztelt Attila!

  Használt ingatlan vásárlást tervezünk az év második felében. Most tájékozódom a CSOK-kal kapcsolatos dolgokról. Én is és a feleségem is tulajdonos a szülői házunk 1/4-ed részében (tehát ez 2 külön ingatlan, ő is 1/4-ed tulajdonos az ő szülői házában és én is 1/4-ed részben vagyok tulajdonos az én szülői házamban). Mind a ketten öröklés jogjcímen jutottunk az ingatlanrészekhez. Ez a tény kizár minket a CSOK igénybevételhez?
  Üdvözlettel

  Viktor

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Viktor,

   Ez nem kizáró ok.

 102. dr.Tatár Attila! Olyan kérdése, lenne hogy van egy 5 éves kislányom és örökölt az apja után egy értéktelen félházat ami lakhatatlan,és amíg nem tölti be a 18at a gyámhivatal rendelkezik vele, És nekem nincs ingatanom. Akkor is igénybe tudom venni?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Judi,

   Igen, ez nem kizáró ok. Vágjanak bele és sikerülni fog….

 103. K Andrea

  Tisztelt Attila.
  2012-ben vettünk családi házat, amit most újítunk fel.
  Van-e erre bármilyen támogatás? ( az első gyerek most van úton)
  Régi szocpol, vagy bármi más ami segítségünkre lehet?
  Olvastam hogy a 2009 előtti ingatlanokra még van régi socpol, az újkra 2015től meg lesz a CSOK. A kettő közötti intervallumban mindenből kiestünk?

  Köszönöm

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Andrea,

   A felújításra nem, de bővítésre igényelhetik a CSOK-ot. És egy gyereket még vállalhatnak, ha 40 év alattiak. Lakáscél kell. Beszéljék meg egy bankban a részleteket.

 104. B Ivett

  Kedves Attila!

  Az iránt érdeklődnék, hogy a szocpol igénylésekor az is számít, ha korábban volt ingatlan a nevemen, de már nincsen, vagy csak az hogy az igénylés idején a házastársak közül egyiknek se legyen ingatlan a nevén?
  Válaszát előre is köszönöm.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Ivett,

   Az igényléskor ne legyen a nevén lakás és a korábbi vételárát használja fel a most vásárolt kifizetésénél. Egyébként nem gond.

 105. P Edina

  Tisztelt Tatár Úr!

  A férjem 38 éves én 41 éves leszek idén. 3 gyermeket nevelünk Jelenleg 2 szobás panel házban lakunk.
  Ez a lakás az én nevemen van a férjemnek pedig van egy családi ház a nevén.
  Szeretnénk nagyobb lakást vásárolni
  Igénybe vehetjük – e majd a támogatást ha:
  én 41 éves leszek az idén
  mindkettőnk nevén van lakás
  ha elajándékozzuk a lakásokat akkor esetleg lehetne igényelni?

  Köszönöm válaszát

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Edina,

   Meglévő gyerekeknél nem számít az önök életkora. A lakásokra P Edinának adott válasz vonatkozik.

 106. Kinga

  Tisztelt Dr. Tatár Attila!
  Érdeklődni szeretnék, hogy új építésű háznál amelynek az energetikai besorolása C, jár-e szocpol?
  Köszönöm Válaszát

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Kinga,

   A C besorolásnál igénybe vehető a támogatás.

 107. Krisztina

  Azt szeretnėm kėrdezni :A fėrjem májusba betölti a 40.ėletėvėt így alá tudnánk-e írni egy gyermekvàllalásnak? Mivel júliustól lėp ėletbe az új szocpoltörvėny. Olvastam hogy házasok alàírhatnak csak mivel júliusba lesz ėrvėnyes az új szocpol törvėny ezėrt nem tudjuk a választ.Jelenleg egy gyermekünk van. Köszönöm.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Krisztina,

   40 felett már nem tudnak gyermeket vállalni.

 108. T Mária

  Tisztelt Attila!

  Érdeklődni szeretnék,hogy a férjem 46 éves én 38.Három gyermekünk van.Vályog házat szeretnénk vásárolni hitelre ,van egy kis önerőnk is .Azt szeretném kérdezni,hogy ebben az esetben járna e nekünk csok ?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Mária,

   A vályog házaknál vannak műszaki előírások, ezt beszélje meg a bankkal. Meglévő gyereknél nincs életkor határ, elvileg kérhetik majd a csok-ot. Utólag nem, csak a vásárláskor!

 109. H Éva

  Tisztelt Dr. Tatár Attila!

  2006-ban lakásbővítésre 2 meglévő gyermek után félszocpolt kaptunk. 2012-ben született 3 gyermekünk aki
  után nem kaptuk meg az utólagos szocpolt, mert az indoklás szerint utólagos szocpol csak új lakás építése után járna.
  Kérdésem a következő: A márciusi jogszabály módosításkor esetleg nem változott-e számunkra kedvezően
  a jogszabály? Válaszát előre is köszönöm. Éva

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Éva,

   Nem változott semmi, elfelejthetjük az utólagos szocpolt….

  • Andrea

   Tisztel Dr. Tatár Attila!

   Férjemmel van egy 15 hónapos kisfiúnk április 8-án írnánk alá az adásvételi szerződést egy használt lakás vásárlására.A vételár úgy állna össze h önerő+fundamenta áthidaló kölcsön.Szeretnénk megigényelni a CSOK-ot de hogyan mikor?Bele kell most foglalni a szerződésbe vagy anélkül is megigényelhető majd júliusban?Azért kérdezem mert eladók nem tudnak addig várni míg kiutalódna.Nem tudom mi lehetne a megoldás?

   • dr.Tatár Attila

    Kedves Andrea,

    Sajnos nem fog korábban menni a szerződéskötés. Több feltétel is nehezen teljesíthető, beszélje ezt meg egy bankfiókban. Utólag nem tudja igénybe venni a támogatást – ha már kifizették az ingatlant. Kellene egy jó ügyvéd és banki ügyintéző, akkor meg lehetne csinálni.

 110. Erika

  Tisztelt Dr. Tatár Attila!

  Szeretnék érdeklődni a szocpol iránt.
  Mi a folyamata, mely bankoknál lehet igényelni? 2013-ban házasodtunk a férjemmel, gyermek még nincs, nem múltunk el még 40 évesek, hétvégén írnánk alá az adásvételi szerződést a lakással kapcsolatban.
  Köszönöm!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Erika,

   A nagybankokban igényelhető a lakástámogatás. Használt lakáshoz csak júliusban tudják a kérelmet beadni. Ha kifizetik a lakást, akkor már nem tudják igénybe venni!

 111. Dorka

  Tisztelt Dr. Tatár Attila Úr!

  Érdeklődnék, hogy visszamenőleg is igénybe lehet venni a csok-t, (2009-ben épült házra, ekkor kaptuk meg a használatba vételi engedélyt is)? Az említett házra korábban semmilyen kedvezményt nem kaptunk. 2 kiskorú (1,5 és 3 évesek) gyermekünk van, élettársi kapcsolatban hivatalosan nem vagyunk, de együtt élünk. Van jelentősége, hogy egyedül veszem igénybe, vagy kedvezőbb, ha élettársi kapcsolatba lépünk hivatalosan is?
  Előre is köszönöm válaszát!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Dorka,

   Ez sajnos nem fog menni….
   Kell lakás vásárlás is a gyermekeken kívül.

 112. csilla

  Tisztelt uram!
  Mit egyedülálló anyuka 2 gyermekem van gyesen vagyok igénybe tudom venni a (csok)-ot használt lakás vásárlásra?A Közhasznú munkát elfogadják?

  válaszát előre is köszönöm!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Csilla,

   Szerintem fog tudni igénylést beadni, de menjen be a bankba…

 113. tisztelt uram 1 kérdésem lenne önkormányzati munkával is igénybe vehetem a csok ot válaszát várom elöre is köszönöm

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Pityu,

   Sajnos nem tudom.

 114. Mónika

  Tisztelt uram!
  A nyár folyamán amint a CSOK elérhető, szeretnénk házat venni. Az eladó fenntartja a vásárlást nekünk csak azt nem tudom milyen energetikai sorolásba van. Mitől függ a besorolás?még egy kérdésem van mennyi munka viszony kell ?
  válaszát elöre is köszönöm

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Mónika,

   Az energetikai besorolásnak sok tényezője van, nem kerül sokba és az adásvételhez úgyis kell – évekig használható. Tehát kérje meg az eladót, hogy készíttessen egyet.
   Ha nagy szigetelési problémák nincsenek a háznál, akkor ezzel nem lesz gond. Hat havi munkaviszony kell.

 115. K Gabriella

  Kérdésem az lene,3 kiskoru gyermekem van egyedül áloként nevelem öket van e eséjem a szocpolhoz

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Gabriella,

   Van esélye, de nem elég a 3 gyermek, lakáscél (vásárlás) is kell. Ahogy mondani szoktam: irány a bank.

 116. Nné Adrienn

  Tisztelt Dr.Tatár Attila!

  Kérem sziveskedjék a részemre felvilágositást adni a kérdéseimre a szocpollal kapcsolatba.
  A férjemmel használt házat szeretnénk vásárolni, gyermekünk még nincsen de szeretnénk kettőt. Önerővel rendelkezünk, banknál hitelt is fel kell vennünk, de szeretnénk kiegészíteni szocpollal. Erre szükségünk van hogy megtudjuk vásárolni a házat.
  Szeretném megkérdezni hogy mikortól igényelhetjük a szocpolt illetve mikor vásárolhatnánk meg a házat legkorábban?

  Előre is köszönöm szépen!

  Adrienn

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Adrienn,

   Nehéz jó választ adni, mert a banktól is függ. Július előtt kifizetés biztosan nem történik, de a bank a korábban megkötött szerződést befogadhatja.
   Hát korábban szerződni viszont kockázat. Szóval nem tudom. Kell keresni egy bankfiókot, ahol segítenek.

 117. Krisztàn

  Tisztelt Dr Tatàr Attila

  Kérdéseim a következők lennének. Hàz bővítésre szeretnénk a csok ot igénybe venni, màjusban születendő lànyunk utàn. Első kérdésem az lenne, hogy: ha a felesègem szülei lemondanak a hàz tulajdoni jogairól a nevünkre, és nekik marad a haszonélvezeti jog, igényelhető-e a csok és milyen iratokra, utànajàràsra van szükség.

  Illetve màsodik kérdésem, hogy : ha egy 20 négyzetméteres nappali- szoba jellegű bővités lenne tervben a csok ból, akkor hogyan történik a folyosítàs, kell e önerő ( hitelt nem szeretnénk felvenni, mert a csok összegéből meg tudnànk oldani a bővítés), előre vagy utólagosan fizetnek.

  És végső kérdésem az lenne, hogy az esetleges építkezésről milyen dokumentàcióval kell rendelkezni (pl:szàmlàk) , alapozas, falazàs, tetőfedés elvégzésére kell e vàllalkozó, vagy csalàdon belüli, a megfelelő szakmai tapasztalattal rendelkező személy is elvégezheti e az építkezés műveleteit (pl: édesapàm àcs- tetőt megcsinàlnà)

  Vàlaszàt előre is köszönöm

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Krisztián,

   Az építési ügyletek nagyon bonyolultak, sok papírral járnak. Keressen egy hozzáértő banki ügyintézőt és beszéljék meg a részleteket. A haszonélvezet nem akadály szerintem.

 118. M ISTVÁN

  Tisztelt Dr.Tatár Attila

  Azt szeretném kérdezni,hogy a CSOK igénylésénél az energetikai besorolásnak van-e előírt alsó
  határa.Előre is köszönöm a válaszát.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves István,

   Igen, van olyan kategória, amit nem támogatnak.

 119. Mónika

  Tisztelt dr.Tatár Attila

  Kérdésem az lenne használtlakás vásárlásra szeretném a a (csok)-ot igénybe venni hitelelt nem szertnék fölvenni akkor is kell belyelentett munkahely?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Mónika,

   Sajnos az új szabályok szerint ekkor is kell munkaviszony.

 120. Tisztt Dr.Tatàr Attila.Az lenne a kérdésem,hogy hasznàlt hàz vàsàrlásra vettünk fel 1200000 szocpolt 2gyermek után.Időközben különvàltunk pàrommal.A hàzat amire igényeltük a szocpolt eladtam ês az összeget felfüghesztettem 3évre mert épïtkezni szerettem volna.Sajnos nem tudtam épïtkezni ezért a felfüggesztett összeg visszakerül az àllamhoz.Azóta lett még egy babàm és az a kérdésem újraigényelhetem 3gyerekre a szocpolt ha egyszer màr 2re igênyeltem de vissza is fizettem??Sokat segîtene vàlasza.Köszönöm előre is.

  • dr.Tatár Attila

   Szerintem ismét beadhat igénylést, mert a támogatást nem használta fel.

 121. K.M.Andrea

  Kedves Attila!

  Közel három éve eladtuk a házunkat.Sajnos a szocpol lejárta előtt,amit így vissza kellett fizetnem.A férjem közben meghalt így az ő részét nem.A kérdésem ha én most vennék egy házat újra kérhető-e a szocpol.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Andrea,

   Ez elég egyedi eset, nem tudom. Meg kell kérdezni a bankot vagy az Emberi Erőforrások Minisztériumánál.

 122. M Jóózsefné

  Tisztelt Uram!
  Vejem májusban lesz 40 éves, lányom 34 házastársak. Egy 3 éves gyermekük van. A közeljövőben még egy gyermeket szeretnének és a jelenleginél nagyobb lakást. Igénybe vehetik-e a CSOK-ot.

  Válaszát köszönöm.

 123. Janos

  Tisztelt Dr.Tatár Attila. Azzal a kérdéssel fordulok önhöz,hogy Augusztusban leszek kerek 40 éves. Viszont a menyasszonyomnak van egy 16 éves lánya illetve a menyasszonyom idén lesz 37 éves. Szeretnénk plusz 2 gyereket vállalni. Mivel nincs egyikünknek se lakása és korábban se voltunk lakás tulajdonosok, szeretnénk Szocpol igénybe vételével használt lakást vásárolni! Ez esetbe a plusz két gyermek vállalásával! Kérdésem: Hogy lehet-e és esélyünk van-e arra hogy 2015.Július 1-én ezt el indítsuk? Mivel mint írtam én Augusztusban töltöm a 40-évet. Válaszát előre is köszönöm.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves János,

   Keressen egy bankot és velük beszélje meg a menetrendet.

 124. Katalin

  Kedves Tatár Úr! Párommal két kislányt nevelünk.Szeretnénk majd használt lakáshoz igénybe venni a CSOK-ot. Gondot okoz e ha a párom bárlistás de van munkahelye?!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Katalin,

   Ha hitelt nem vesznek fel, csak támogatást, akkor nem gond.

 125. K Péter

  Tisztelt Dr.Tatár Attila!

  2014-ben költöztünk be újonnan épült házunkba. Van egy 10 hónapos babánk és szeretnénk hamarosan meg egy gyermeket. 33 évesek vagyunk.
  Hitelt vettünk fel a Fundamentánál és azt szeretném megtudni, hogy a meglévő hitel törlesztésére használható az új CSOK?
  2 gyermek után mekkora összeget lehet betörleszteni a hitelbe?

  Előre is köszönettel:
  K Péter

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Péter,

   Már nincs utólagos szocpol, csak a régebben kötött szerződéseknél volt.

 126. Mária

  Tisztelt Szakértő!
  Férjemmel 2 éve vásároltunk használt lakást, alapterülete 80-90m2 közötti! Nincs még gyermekünk, de erre az évre tervbe van! 2 gyermeket szeretnénk vallalni, ezért szeretnénk a lakást bővíteni legalább egy lakószobával vagy tetőtér beépítéssel! Kérdésem az lenne, hogy június 1-én a még meg nem fogant gyermekekre előre is lehet igényelni a támogatást vagy már egy meglévőnek lennie kell? Hogyan kell kiszámolni, hogy mekkora összegre leszünk jogosultak bővítéshez? A támogatás összegét egyben folyósítják az igénylés után vagy a számlák bemutatásával (tehát önerőből kell építkezni és utána kapjuk vissza a rá fordított összeget?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Mária,

   Gyermeket vállalni tudtommal csak új lakáshoz, építéshez lehet, bővítéshez nem.40 év a korhatár.

 127. Ágnes

  Tisztelt Dr. Tatár Attila.

  4 gyermeket nevelek egyedül, jogosult vagyok-e a CSOK-ra? A CsOK a lakás vételárának hány %-a lehet. Vidéken , falun lakom lehetséges-e hogy a fennmaradó részt részletekben fizessem ki az eladónak ha ő beleegyezik? Meg kell várnom a júliús 1-ét hogy lépni tudjak vagy kérhetek előre igazolást ha jogosult vagyok?

 128. Erika

  Tisztelt Dr.Tatár Attila!

  Jogosult vagyok e utólagos szocpolra második születendő gyermekem után?
  Meglévő lakáshitelemhez 2008-ban első gyermekemre kaptam támogatást.
  Későbbikben másik ingatlan került a nevemre,kizáró ok lehet e?
  Köszönöm!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Erika,

   Nézze meg a kölcsönszerződést, van-e benne erre utalás? A 2009. július 1. előtt kötött kölcsönszerződések alapján van lehetőség utólagos szocpolra…

 129. Aranka

  Tisztelt dr Tatári attila
  A következő lenne a kérdésem szeretnék érdeklődni hogy, mennyire biztos az úgy nevezett CSOK nevű otthon teremtési támogatás? Mi szeretnénk igénybe venni az élettársammal 3 gyermekünk van már néztünk is egy használt lakást 160m2 hasznos alap területű. A tulajdonos szeretné be biztositani magát szeretne elő szerződést ezt mikor tehetjük meg? A házban egyébként konvektoros gáz fütés van illetve központi fütéses is de az jelenleg nem üzemel ugy tudom szigetelt is szilikát épitésű. A kérdésem az lenne hogy , igénybevételnél mik a kritériumok minek kell megfelelni kell e önerő? Illetve mekkora összeg az amit mi kaphatnánk? Meg szeretném elmondani a tisztább lépések érdekében azt is hogy, a párom édesanyám házára vett föl lakás hitelt tehát édesanyám adta az ingatlant a párom pedig volt a hitelező ez számit e valamit? Egyébként azóta a hitel nem lett törlesztve ebben az évben átadásra került az eszközkezelőnek meg van nekem egy nem fizetett OTP-s folyószámla hitelem ez ad e okot arra hogy ne kaphasuk meg a CSOK-ot? Előre is köszönöm válaszát
  Aranka

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Aranka,

   3 gyereknél lehet 160m2-es a lakás, de sok feltétel van még. Önerő mindenképpen kell, de legjobb egy bankban megbeszélni a feltételeket. Július még messze van, én nem mernék előszerződést kötni, de ezt is egyeztesse a bankkal. A CSOK-nál nem számít a hitelképesség, de ha nem elég és kell új hitelt is felvenni, akkor gond lesz….

 130. Z Szilvia

  Tisztelt Ügyvédúr!

  2 gyermeket egyedül nevelő 43 éves nő vagyok. Jelenlegi házrészem fele édesanyám nevén van, érdeklődnék, hogy a szocpolt igénybe vehetem-e, hogy az ő részét megvenném és a szocpol összeget beleforgatnám az ingatlant egyébként is terhelő lakáshitelbe.

  Köszönettel válaszát,

  Szilvia

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Szilvia,

   Sajnos közeli hozzátartozótól történő vásárláshoz nem tudja igényelni.

 131. Kinek a nevére lehet iratni a szocpolt mert tudtommal csak az anyáéra nem pedig az apáéra vagy lehet az apáéra is???

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Elizabett,

   Egy szülő is igénybe veheti és lehet ez az apa is. Ha házasok akkor közösen igénylik.

 132. V. Kata

  Tisztelt Tatár Attila!
  3 gyermekem van, a 4. gyermekemmel az első trimeszterben vagyok. Lakást keresünk magunknak, 2015. márciusában. A környéken, ahová költöznénk 66 és 69 nm-es lakások vannak, amik elérhetőek anyagilag is számunkra. Júliusban igényelhetek-e 3 gyerekre szocpolt egy ekkor lakásra, ha a negyedik már útban van?
  Köszönettel: Kata

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Kata,

   Várják meg a júliust és a baba születését is. A lakás méretével nincs gond, de sok más feltétel is van.

 133. G Enikő

  Kedves Dr. Tatár Attila!
  Érdeklődni szeretnék, hogy 2011 őszén vásárolt használt lakásra utólag felvehetek e szocpolt. Akkor nyaralónak volt minősítve, most családi ház.A második gyerek a lakás vásárlása után érkezett.
  A másik kérdésem az, hogy ugyanezen lakás bővítésére és a kémény felújítására igényelhető e támogatás.
  Köszönettel,
  G Enikő

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Enikő,

   Utólag nem működik így a szocpol.Bővítésre igényelhetik.

 134. J Nikoletta

  Tisztelt dr. Tatár Attila!

  Az idén várjuk első gyermekünket és szertnénk házunkat belsőleg átalakítani.A kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy a baba remélhetőle nyár végén érkezik, így utólag igénybe vehetnénk- e szocpolt, ill. ház átalakításra jár-e, ha megváltoztatják a törvényt?

  Válaszát nagyon köszönöm!

  Tiszetelettel Nikoletta

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Nikoletta,

   Az átalakítás nem azonos a bővítéssel. Növelni kell az alapterületet. Várják meg a baba születését. A törvény szerintem most nem fog változni….

 135. László

  Tisztelt Dr. Tatár Attila!

  A nyár folyamán amint a CSOK elérhető, szeretnénk házat venni. Az eladó fenntartja a vásárlást nekünk ezért előszerződés lesz kötve mely már folyamatban van. A szerződéshez viszont meg kellett csinálni az energetikai tanúsítványt, ami lett lett valami fényes mert “F” besorolást kapott. A ház 1977-ben épült, idősek laktak benne több mint 3 éve pedig üresen áll. Az falak jók nem ázik be viszont az ablakok elhasználódtak és a fűtés is konvektoros és van helység ahol villany volt. A ház egyébként majd a vásárlás után komoly átalakításon fog átesni.
  Olvasva a CSOK feltételeit követelmény a jobb energetikai besorolás (pár helyen olvasni a C kategóriáról).
  Azt szeretném kérdezi hogy így is megkapnánk a Szocpol-t (a többi feltételeknek úgy gondolom megfelelnénk) vagy kell még valamit intézni ez ügyben. (Olvastam olyat is hogy a illetékes építésügyi hatóságtól kell véleményt kérni hogy biztonságos e az épület.

  Válaszát előre is köszönöm.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves László,

   Az energetikai besorolással gond lesz. Egy bankfiókban beszéljék meg a lehetőségeket.
   Ha minden feltétel adott, akkor megoldás lehet a vásárlás előtt kicserélni az ablakokat. (Ehhez nagyon tudni kell, hogy megtörténik az adásvétel…)

 136. Enikő

  Tisztelt Tatár Úr!

  Szeretném megtudni, hogy a csok igénybe vehető-e akkor, ha a lakásunk jelenleg D enegriaosztályos, és a korszerűsítésre szeretnénk fordítani a pénzt, ( ablakcsere, illetve külső szigetelés) amivel már más energiaosztályba ( az elvárt A osztályba) kerülne otthonunk?

  Köszönöm válaszát!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Enikő,

   Korszerűsítésre nem tudja felvenni.

 137. Éva

  Tisztelt Dr. Tatár Attila!
  Új ház építésére 2 gyermek után szocpolt igényeltünk: egy már megszületett gyermekünkre, illetve egy gyermekre megelőlegezett támogatást kaptunk. A megelőlegezett támogatást kamatokkal együtt vissza kellett fizetnünk, mivel négy éven belül nem született meg a bevállalt kisbaba.
  Azonban most ismét babát várok és kérdésem, hogy a már visszafizetett támogatást ismét lehet-e kérvényezni? A házépítésre felvett hitelünket még törlesztjük.
  Segítségét előre is köszönöm!

  • dr.Tatár Attila

   Igen,

   A visszafizetés ellenére újra beadhatja az igényt.

   • péter

    Jó napot érdeklödnék 2013 ban vettünk párommal egy panelt 30% önerőből otthontámogatású hitelre azóta meg megszületett első gyermekünk . Vissza menőleg ígényelhetünk majd szocpolt? Mert látom júniustól újból lehet használt lakásra is igényelni? várom válaszát köszönöm.

    • dr.Tatár Attila

     Kedves Péter,

     Nem fog menni a támogatás visszamenőlegesen, kell hozzá adásvétel is.

 138. k erika

  Tisztelt dr.Tatár Attila!
  Három gyermekünk van. Szocpol-t még nem vettünk igénybe. Családi házban élünk, aminek hitelét törlesztjük, késedelem nélkül pontosan. Igénybe lehet-e venni hitelbe való befizetésre a szocpolt? Ha nem hogyan tudnánk jól kihasználni! Köszönöm!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Erika,

   Létezik utólagos szocpol, ami hitel törlesztésre vehető igénybe, ennek részleteit beszélje meg a bankkal.
   A szocpol feltétele a gyermekek megléte mellett a lakásvásárlás/építés is. Tehát ha igényelni szeretnék a normál szocpolt, akkor ahhoz kell ingatlan ügylet is.
   Sok feltétel van, nézzen utána pontosan a részleteknek…

 139. H Erika

  Tisztelt dr.Tatár Attila!

  Szeretném kérdezni,hogy lakás cseréhez is igénybe lehet majd jövöre venni a szoc.polt?Ha igen egy gyermek után mennyi?Az első gyermeknél már 15éve megkaptam.
  Válaszát előre is köszönöm!
  Erika

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Erika,

   Meg lehet oldani, de én külön adásvételekkel oldanám meg: eladnám a meglévőt és vennék egy másikat, amihez igényelném a szocpolt. Tehát a szerződések megfogalmazása fontos, előzetesen érdemes a bankkal egyeztetni. Ez most akkor a 2. gyermekre vonatkozó feltételek szerint fog menni…

 140. K Gabcsi

  Tisztelt Dr úr!

  2002-Ben állami kamattámogatásos hitelt vettünk fel 20évre. Szocpolt 2gyermekre vállaltunk, ők időn belül meg is születtek. Jelenleg a 3. gyermekem hordom a szívem alatt.
  Kérdéseim 3.gyermekem után utólagos szocpol igénybe vehető-e? Hitel visszatörlesztés céljából ha igen milyen összeg?
  A másik kérdésem ha 2016 év elején építkezésbe fognának akkor a 3.gyermek után építkezés esetén milyen összeget kapnánk?

  Egyszerűen a kérdésem, jelenleg melyik most a jobb?

  Köszönöm válaszát.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Gabi,

   A banki szerződésen múlik, kérdezze meg az utólagos szocpolt a bankban.
   A 3.gyermekre igényelhető szocpol, ha építkeznek.

 141. H Lászlóné

  Tisztelt: Tatár Attila

  40 év alattiak vagyunk 2 gyerekkel. Szeretnénk jövőre egy használt házat venni. önerőnk nincs . jár nekünk a szocpol úgy is hogy a férjemnek van 50% tulajdon része a mit a szülei után örökölt ebben az évben.(jelenleg a testvére van csak oda bejelentve)???

  Tisztelettel : H Lászlóné

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Asszonyom, mind a tulajdon, mind az önerő hiánya sajnos gond lesz a vásárlásnál.

 142. Tündi

  Kedves Attila!

  Ha most szeretnénk hitelre házat venni, és babát tervezünk jövőre,akkor a baba születése után jogosultak lennénk utólag felvenni a félszocpolt, amit a hitel törlesztésre fordítanánk?(persze ha ténylegesen bevezetik júliustól a használt lakásra is.)
  28 és 31 évesek vagyunk, nincs egyikünknek sem korábbi lakástulajdona, és első babánk lesz. Válaszát előre is köszönöm!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Tündi,

   Ha új házat vennének, akkor teljes szocpol járna, lehetne megelőlegezett. De gondolom, hogy használt ház és ekkor a gyerek “megléte” mellett a lakásvásárlásnak is a támogatás igénylésekor kell történnie. Az utólagos szocpol nem így működik. Meg kellene várniuk a vásárlással a jövő évi jogszabályt.
   De érdeklődjön egy bankban a részletes feltételekről.

 143. Kné Eszter

  Kedves dr.Tatár Attila!
  2009-ben vettünk fel a férjemmel, lakás építésre hitelt, 2 gyermekre megelőlegező szocpolt. A két gyermek azóta megszületett és úgy döntöttünk szeretnénk harmadik babát is. A harmadik gyerekre is felvehetjük a szocpolt? Mekkora lenne az összege?
  Válaszát köszönöm!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Eszter,

   További gyermekre csak új lakáscél esetén kérhető szocpol vagy esetleg utólagos szocpol érvényesíthető.

 144. K Edina

  Nem tudják véletlenül meg mondani pontosan, h mikor hozzák vissza a szocpolt? Két gyermekünk
  és most készülünk lakást vásárolni. köszönöm a választ.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Edina,

   Ezt sajnos nem tudjuk megmondani. Új lakás esetében most is van szocpol, csak használt lakáshoz nincs.

 145. H Dezső

  Tisztelt dr. Tatár Attila!

  2012. októberben vásároltam 53 nm alapterületű, használt lakást banki hitel, valamint munkáltatói kölcsön segítségével. A hitel és a kölcsön folyósítása 2013. év elején történt meg. 2013. augusztusban született a párommal gyermekünk. Ebben az esetben jogosult vagyok-e félszocpol igénybevételére?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Dezső,

   A szocpol használt lakáshoz nem vehető igénybe. Másrészt a lakás vásárlásakor kellene kérni.

 146. t monika

  azt szeretném megkérdezni hogy amikor mi használt lakást vásároltunk nem kaptunk lakáshitelt ezért személyikölcsőnt vettünk fel és ebből vásároltunk és újítottunk lakást így az érdekelne hogy a szocpolt igénybe lehetne e venni hitelkiváltásra előre is köszönöm a választ

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Mónika,

   Személyi hitelnél nem tud utólagos szocpolt igénybe venni.

 147. Kné Brigitta

  Tisztelt Dr. Tatár Attila!

  2011. dec 30-án kötött új építésű ingatlan adás – vételi szerződésével összefüggésben 2012. január 7-én igényeltünk hitelt, melyet a bank 2012. márciusában folyósított. Azóta megszületett első gyermekünk és másodikat tervezzük. Érdeklődni szeretnék, hogy van – e lehetőségünk utólag a hitel törlesztésére fordítva szocpolt igényelni, ha a második gyermek még csak tervben van? Mindketten 40 év alattiak vagyunk, de a szülői házban is van tulajdonrészünk.
  Válaszát előre is köszönöm!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Brigitta,

   Az utólagos szocpolt csak már meglévő gyermekre lehet igényelni. Kérdezze meg a bankot, hogy az Önök szerződésére ez igénybe vehető-e.

 148. K Lászlóné

  Köszönöm, tehát ha eladom a lakásom akkor lehetne igényelni a szocpolt!azért kérdeztem mert sokan azt mondták hogyha már volt a nevünkön lakás, akkor már nem lehet igényelni!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Asszonyom,

   A szocpolnak több feltétele is van, mielőtt eladná a lakást, nézzen utána, hogy biztosan csak ez a feltétel hiányzik? Az igényléskor ne legyen tulajdona és még egy feltétel van, hogy a korábbi lakás árát egy másik lakásba (akár a szocpollal vett) kell beforgatni.

 149. K Lászlóné

  Tisztelt Tatár Attila!

  Van 1 Panel lakás a Férjem és az én nevemen 50-50% ban. Két gyermekem van. Szeretnénk nagyobb lakásba költözni új építésű új társasházba. Van-e mod a szocpol felvételére és ha igen akkor mennyi a felvehető összeg A+ os ingatlan esetén ami 80nm2 es. Illetve ha felvehetőa a szocpol, akkor 3 dik nem meglévő gyermekre is felvehető előre is?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Asszonyom,

   A szocpol igénylésekor nem lehet lakás a nevükön.3.gyerekre már megelőlegezett szocpol nem igényelhető.

 150. Tamas

  Kedves Attila,

  2006-ban vasaroltunk lakast megelolegezo szocpol tamogatassal. Azota gyermekeink megszulettek (2007 es 2008) igy teljesitettuk a felteteleket. Most azonban kulfoldre koltozes miatt a lakast eladnank. A kerdesem az lenne, hogy minimum hany m2-es lakast kellene vennunk a jelenlegi 69 m2 helyett, hogy a szocpolt ne kelljen visszafizetni.

  Segitseget elore is koszonom!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Tamás,

   Vegyék fel a bankkal vagy a minisztériummal a kapcsolatot. Az eladott lakás helyett egy másik biztosítékot kell adniuk. Családtag lakása is jó, de kérvényezni kell a módosítást.

 151. H.Zsuzsa

  Tisztelt Dr. Tatár Attila!
  Férjem 40 éves én 31. Egy gyermekünk van, de szeretnénk még egyet. Új házat szeretnén építeni. Kérdésem az lenne, hogy mi igényelhetünk szocpolt?
  Előre is köszönöm válaszát!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Zsuzsa,

   A szabályok szerint 40 év alatti házaspárok igényelhetik. Ha a férje a 40-et betöltötte, akkor már nem igényelhetnek szocpolt.

 152. T Zoltànné

  Tisztelt Dr.Tatàr Attila!
  2007 ben felvett lakàshitelünk csökkentésére igényelhetünk utòlagos szocpol tàmogatàst 3 gyermekünk utàn ?
  eddig nem igényeltünk egyikük utàn sem!
  köszönőm!Tisztelettel T Szilvia

  • dr.Tatár Attila

   Kedves T.Zoltánné,

   Elméletileg igen, de látni kellene a szerződést. A legegyszerűbb a bankot megkérdezni. Sajnos eléggé eltérő helyzetek adódhatnak, egyedileg kell megvizsgálni a körülményeket.

 153. Valéria

  Tisztelt dr.Tatár Attila!

  Érdeklődnék, hogy igénybe vehetem-e a szocpolt hitelkiváltásra ha 2007-ben vásároltuk a házunkat, azóta született két gyermekünk, tervezzük a harmadikat. Én 34 éves vagyok jelenleg, a párom 38.
  Ha igen 3 gyermek után mekkora összeget kapnánk?
  Köszönöm válaszát!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Valéria,

   A banki szerződés tartalmazza az utólagos szocpol kitételt? Meg kellene kérdezni a bankot, hogy egyáltalán az Önök szerződésére vonatkozik-e ez a lehetőség.

 154. I Lászlóné

  Tisztelt dr.Tatár Attila
  Érdelődnék,hogy tudok-e felvenni szocpol támogatást,ha én a jelenlegi családi házamat szeretném felújjitani.Kettő gyermekem van,valamit az ingatlan az én nevem van.Valamint szeretném megkérdezni,hogy hol lehet érdeklődni ez ügyben.Köszönettel várom válaszát.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Asszonyom,

   Bármelyik kereskedelmi bankban tud érdeklődni, de felújításra nem jár szocpol. Gondolja végig a lehetőségeit és csináljon egy lakáscserét…..

 155. Mariann

  Tisztelt dr Tatar Attila
  2006-ban 2 gyermekre megkaptuk a megelolegezo szocpolt. A gyemekek megszulettek. Jelenleg 3.gyermekemmel vagyok varandos. Az a kerdesem,hogy 2006os feltetelekkel kapom meg a 3. gyermek utan a a szocpolt? Tovabba igaz az, hogy a szerzodeskotes ota eltelt idore meg az altalam kifizetett -szocpolosszeg utan -a kamatot is visszakapom? Koszonettel

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Mariann,

   A 3.gyerkőcre a teljes szocpolt csak akkor tudja elszámolni, ha lakást is vásárol. A már meglévő lakáshoz felvett hitel csökkentésére veheti igénybe az utólagos szocpol – de ennek feltételeiről érdeklődjön a hitelt folyósító bankban – ha van lakáshitele.
   Szerintem nem kap vissza kamatot, de erről a szocpol kérdésről kérdezze meg a bankot is.

 156. b gáborné

  Tisztelt Dr Tatár Attila!Az volna a kérdésem, hogy a lányomék 5 évvel ezelött 3 gyermekre felvettek szocpol támogatást. Mivel a férjével külön mennek és a közös ház eladásra kerül,2harmad 1harmad arányban mi lesz a szocpollal. A lányom akapott teljes összeget lakásvásárlásra foditja mivel vele megy a 3 gyerek.A férje még nem tudja, hogy lakást vesz vagy épitkezik.Kérdésem az lenne, hogy a lányomnak is vissza kell fize3tni a teljes felvett szocpol értékét, vagy átviheti az uj lakásra. Arányosan számolják, vagy mindkét fél a teljes szocpolért felel és azt kell visszafizetni. válaszát nagyon várom.Tisztelettel bné

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Asszonyom!

   Szerintem a szocpol átvihető az új lakásra, de ennek feltételeit a szocpolt intéző bankkal kell egyeztetni.
   A lényeg az, hogy a szocpol a lakásváltozás ideje alatt is valamilyen jelzálog fedezettel vagy letéttel biztosított legyen, de ezt beszéljék meg a bankkal.

 157. Dóra

  Üdvözlöm, azt szeretném megtudni igaz e amit az egyik ismerősömtől hallottam. Ő azt mondta, hogy a válság miatt a meglévő szocpol határidejét ki lehet tolni a második gyereknél. MI 2007-ben költöztünk 2 gyerekre vettük fel és valóban a hirtelen megnövekedett hitel törlesztés miatt nem tudtuk eddig még bevállalni az új gyermeket, meglévő lányuk mellé aki 5 éves. Kérdésem a következő lenne, van e lehetőség erre a határidő módosításra? Vagy ha idén csak teherbe esek akkor elvész e a kedvezményem, mert úgy hallottam csak akkor ismeri el az Állam a teljesítést ha határidőn belül megszületik.
  Köszönöm a választ.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Dóra,

   Én nem hallottam ilyen határidő módosításról, de a bankban mindenképpen korrekt választ kell adniuk erre a kérdésre. Ahol a szerződést kötötték, abba a bankba kellene bemenni.

 158. Sz Istvánné

  Tisztelt Uram.
  Megszeretném kérdezni hogy 2006-ban vettünk fel svájci frankos hitel melyhez megkaptuk 3-gyerek után a szocpolt. De mi szeretnénk mégy egy gyereket vállalni és az lenne a kérdésem hogy utánna is igényelhetem a szocpolt utolag? 42-éves vagyok.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Asszonyom,

   Utólagos szocpol a felvett hitel csökkentésére vehető igénybe, a lehetőségről a hitelt folyósító bankban érdeklődjön.

 159. tavaszi krisztian mihaly

  tisztelt atilla szeretnek erdeklodni hogy szocpolt szeretnenk felvenni a parommal 1gyermek utan kb2szobas lakasra ujepitesure panellakast es iden aprilisban lesz meg a6 honapos munkaviszonyom es meg anyi a kerdesem hogy kezpenzben kapom a fizetesem ilyenkor is meglehet igenyelni a socpolt

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Mihály,

   Szocpolt az is felvehet, aki hitelt nem kap a bankban – ha a feltételeknek megfelel.
   Az ügyintézés bankban zajlik, így oda kell bemennie és érdeklődni, hogy megfelel-e a feltételeknek, van bőven belőlük.

 160. Krisztina

  Tisztelt Dr. Tatár Attila,

  2007-ben vásároltam egy 35m2 + 9m2(erkély) lakást, államilag támogatott forintalapú hitellel(20 évre).
  Ebben az évben megszületett első gyermekünk, szeretnénk igénybe venni ezt az utólagos lakásvásárlási kedvezményt (40 éves múltam).
  Előre is köszönöm válaszát!
  Krisztina

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Krisztina,

   Az utólagos szocpol felvételének feltételei megegyeznek az általános szocpoléval, így az életkorral lehet gond, de a részleteket a hitelt folyósító bankkal kell megbeszélniük.

 161. annamária

  Tisztelt dr .Tatár Attila ! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz , hogy ki e lehet venni a szocpolt ugy hogy 1 gyermek már van a 2.-al a 3 honap ba vagyok. Így hogyan igényelhetem a szocpolt 1 vagy 2 gyerek részére?Még azt szeretném kérdezni ,hogy a ház amit ki néztünk 2008-ba lett tejesen fel újitva és hogy önerö ként is ki lehet -e venni a szocpoltot? a házat 3,4 millió ért árulják . előre is köszönöm.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Annamária,

   Használt lakás vásárlásához jelenleg nem tud szocpolt felvenni – bár vannak ilyen kormányzati tervek, a törvény nem jelent meg.
   Új lakás vásárlása/építése esetén igényelhetnek szocpolt 2 gyerekre, az egyikre megelőlegezett szocpolt. Érdemes bankban utána nézni a részleteknek…

 162. M Eszter

  Kedves Attila!
  Férjemmel idén egy új építésű, A energetikai besorolású, nettó 86 nm-es ház megvételén vagyunk. Egy pici gyermekünk van, életkorunk 30 év, és még 2 gyermeket tervezünk vállalni a kisfiunk mellé. Sosem értem azt a részét a szocpolnak, hogy 2 gyermekre vehető fel függetlenül a meglévő gyermekek számától. Ez mit jelent esetünkben: 1. a kisfiunktól függetlenül még 2 SZÜLETENDŐ gyermekre kaphatunk most szocpolt vagy csak egy születendőt és amár megszületett gyermeket veszik figyelembe? Úgy értem, hogy tudunk-e 3 gyermekre járó szocpollal tervezni vagy csak 2-re járóval, hiába lesz a végére 3 nevelt gyermekünk a meglévővel együtt. Köszönöm a válaszát.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Eszter,

   A már meglévő gyermek mellé egyet tudnak vállalni, így kettőre kérhetik a szocpolt.

 163. G-F Ágnes

  Üdvözlöm!Több kérdésem lenne.A következő mondatot jól értelmezem, hogy előbb épüljünk fel és utána fizetik a szocpolt?De akkor miből?”Fontos elem, hogy a támogatást utólagos finanszírozás keretében folyósítják majd.”
  Másik kérdésem:1. gyermekünk idén születik meg.Még 2-t szeretnénk.3 gyerekre fel lehet venni a szocpolt?30 és 31 évesek vagyunk 2 stabil munkahellyel és nincs hitelünk,és semmilyen tartozásunk.És most mennyi a szocpol egy 120 négyzetméteres új házra?
  köszönöm

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Ágnes,

   A szocpolt és az esetleges kapcsolódó hitelt a lakás vásárlásakor folyósítják, tehát nem kell előfinanszírozni.
   A meglévő gyermek mellé egyet tudnak vállalni. 3 gyermekre is van szocpol – ha már meg is születtek, de vállalni kettőig lehet.
   A szocpolt a táblázatok alapján ki lehet számítani, de írok egy példát:
   120 m2-es lakás, 3 gyerek és 1,2-es energetikai szorzó esetén a szocpol 2,4 MFt lenne.

 164. J Márk

  Tisztelt Attila 3 gyermek esetén mennyi a szocpol összege, új ház épitése kor? avagy használt lakás vásárláskor? Elöre is köszönöm.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves J Márk,

   3 gyermek esetén 1,2-2,6 MFt lehet a szocpol mértéke – lakás alapterületétől, energetikai besorolásától függően.
   Használt lakásra még nem jött ki a jogszabály – egyelőre nem tudja igényelni. Menjen be a bankba és ott kérdezze meg a részleteket.

 165. Krisztián

  Tisztelt Dr.Tatár Attila,

  2008ban vásároltunk fészek rakó programmal vásároltunk egy 55m2 használt lakást,CHF alapon.Most már gondolkodunk azon hogy jöhetnek a gyerekek.Van e bármi támogatás amit igénybe vehetünk,a meglévő hitelünkel kapcsolatban,vagy bármi más?

  Tisztelettel Krisztián.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Krisztián,

   Sajnos a megelőlegező szocpol csak új lakás vásárlása, építése esetén vehető fel. Minden más esetben már meg kellene lenniük a gyerkőcöknek.

   • Krisztián

    Köszönöm válaszát,és ha majd születik gyermekünk?Előre is köszönöm,Krisztián.

    • dr.Tatár Attila

     Kedves Krisztián,
     Új lakás vásárlása esetén megelőlegező szocpolt most is igényelhet (max 2 gyerek vállalással).
     Meglévő gyermeknél is igényelheti, de akkor is kell lakásvásárlás vagy építés, meglévő lakásra nem tudja felvenni.
     Utólagos szocpol van még, amiből a meglévő hitelt lehet törleszteni.

     • Krisztián

      Tisztelt Attila,
      Elnézést az értetlenségemért,konkrétan,ha meg születik a gyermekem,kérhetek majd valami enyhítést a meglévő hitelből?Ha igen,hol kezdjem az eljárást?
      Tisztelettel Krisztián.

     • dr.Tatár Attila

      Kedves Krisztián,

      Igen, létezik egy utólagos szocpol nevű támogatás. A részleteket és hogy a hitelszerződésével ebben részt tud-e venni, a hitelfolyósító bankban kérdezze meg.

 166. B Maya

  Tisztelt Dr.Tatár Attila!

  A fèrjemmel most akarunk használt hàzat venni,amit korszerûsíteni kellene-új nyílászárók,fûtés-!
  Van egy kisfiún,szerenténk még egy gyereket!
  Korszerûsítèsre lehet igènyelni szocpolt?
  Segítsègèt elôre is köszönöm

  B Maya

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Maya,

   Kamattámogatásos hitelből tud korszerűsíteni, szocpolból sajnos nem.
   Gyermek vállalás is csak új lakás esetén “működik”.

 167. J Márk

  Tisztelt Dr.Tatár Attila nagyon sok kérdésem lenne de nehányat teszek föl méghozzá van 3 gyermekem az édes apám nyugdijas ö nem tudná hejettünk fölvenni a szocpol akár uj ház épitésére vagy használt lakásra mivel nincs munka helyem és az elléttársamnak sincs. Miellöbbi válaszát várom Elöre is köszönöm

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Márk,

   A szülő nem tudja felvenni a szocpolt. Menjenek be egy bankba és kérdezzenek rá a feltételekre. Ha van elég pénzük az építkezéshez, nem kell hitelt felvenni, akkor a szocpolt munkahely nélkül is felvehetik.
   De erről kérdezzék részletesebben a bankot.

 168. H Anna

  Tisztelt Dr Tatár Attila!
  A kérdésem a következő: elég bonyolult helyzetben vagyunk. Nekem van egy ingatlanom vidéken, melynek értékesítési ára 2600000 ft. A vevő, mivel nem tudta egy összegben kifizetni az árát, havi részletekben teljesít. A vételár majdnem felét teljesítette. A vevőnek három kiskorú gyermeke van. A fennálló tartozásra igényelheti a félszocpolt? Neki még nem volt saját lakása. Nehezíti a helyzetet, hogy bár listás.
  Válaszát előre is köszönöm.
  H Anna

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Anna,

   Sajnos ez így nem tud működni. Az adásvételi szerződés megkötésekor lehetne igényelni a félszocpolt.
   Amennyiben az átírás nem történt meg, esetleg a földhivatalhoz semmi sem került be, akkor egy most megkötött adásvételi szerződéssel, segítőkész ügyvéddel meg lehetne próbálni.
   Amennyiben a feltételeknek megfelelnek…. Ezt egy bankban kellene megkérdezni.

   • H Anna

    Válaszát köszönöm.
    H Anna

 169. Szabolcs

  Tisztelt Attila!

  jelenleg a házvásárlás folyamatban van és azt kérdezném, hogy a szocpol jár –e Nekem.
  Van 2 gyermekem és beszeretnénk vállalni még 1 gyermeket.
  A lakás amiben most lakunk a feleségem tulajdonában van de szt most adjuk el és ezzel szálunk be a ház vásárlásába + hitel.
  Az én nevemen 50%-ban van egy lakás, amit a szüleim vettek még 30-éve és a testvérem nevére. Nem lakunk benne és Ők a haszonélvezők.

  Így jár a Szocpol?

  Köszönöm válaszát.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Szabolcs,

   Amennyiben az épített ház megfelel a feltételeknek, akkor a meglévő gyerekekre tud szocpolt felvenni. Menjenek be egy bankba és a hitellel együtt a szocpolt is beszéljék át egy gyakorlott ügyintézővel.

 170. F-né Anita

  Üdvözlöm. Tavaly vásároltunk használt ingatlant. Igényelhetünk-e visszamenőlegesen félszocpolt? Most van útban a második gyermekünk.
  Köszönettel: F-né

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Anita,
   Visszamenőlegesen biztos, hogy nem tudja igényelni a félszocpolt.

 171. V Anikó

  Szeretném megkérdezni,hogy mennyi év után jár le a szocpol?Mert a szerződésünkben 10-év lett írva,de olyat halottam ,hogy 5-évre csökkent.Létezik ilyen? Köszönettel:Anikó

 172. andrea

  2006-ban vásároltam használt lakást 1 gyermekem volt akkor azóta 3 van utólagos szocpolt igénybe tudok venni?Készpénzért vettem.Egyáltalán járna a szocpol,még soha nem igényeltem

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Andrea,

   Utólagos szocpolt csak a hitel tőke részének csökkentésére tud igénybe venni. Tehát ha nincs hitel, akkor ez nem megy. Ha új lakást vesznek, akkor lehetne szocpolt felvenni, de sok feltétel van, járják rendesen körbe…

 173. Tisztel Dr. Tatár Attila!

  Érdeklődnék, hogy szocpolt úgy is lehet e igényelni hogy most egy gyerekünk van és kettőre igényeljük, és lesz neki testvére a közeljövőben?
  Előre is köszönöm!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves k.Adrienn,

   Igen. Új lakás építése, vásárlása esetén lehet egy gyerek mellé egyet vállalni. Így két gyerekre kap támogatást.

 174. Mónika

  Kedves Attila!

  A segìtségét szeretném kérni, 2007-ben vàsásároltunk egy új lakàst, akkor nem igényeltünk szocpolt.
  Most, 2013-ban született meg a harmadik gyermekünk és nem tudom, hogy utólag igénybe vehetnénk-e a szocpolt erre a lakàsra, amelyikben most lakunk vagy csak akkor lennénk rà jogosultak, ha tervezünk egy nagyobb új építésű lakàs vásárlást.

  Köszönettel:
  Mónika

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Mónika,

   Csak utólagos szocpolra lehetnek jogosultam, amelyet hiteltörlesztésre lehet igénybe venni. Ha van lakáshitelük, akkor menjenek be a bankba és kérdezzenek rá a feltételekre.

  • Mónika

   Kedves Attila!

   Köszönöm a felvilágosítását.

   Üdvözlettel:
   Mónika

   • dr.Tatár Attila

    Kedves Anikó,

    10 év múlva szűnik meg a jelzálog tehet, amit a szocpol kapcsán jegyeznek be.

 175. Erika

  Tisztelt Dr. Tatár Attila! Új családi házat szeretnénk venni,most várjuk az első gyerekünket.Mikortol változik a szocpol összege?A fél szocpolt mire lehet felvenni?És mennyi jellenleg az összege?A szocpol után bankokba lehet érdeklődni? Előre is köszönöm válaszát.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Erika,

   A szocpol bemutató írást itt találja:
   http://www.bankweb.hu/hitel/szocpol/

   Valóban a bankoknál lehet a szocpolt “ügyintézni”, így érdemes oda bemenni. Nagyobb, gyakorlott ügyintézővel dolgozó bank fiókot válasszanak.

 176. Éva

  Tisztelt Dr. Tatár Attila!

  A következő kérdéssel fordulok Önhöz:

  Volt férjemmel építettünk egy családi házat, ami tehermentes és 50-50%-ban van egyelőre megosztva. Most fogunk kötni egy adásvételi szerződést, mert szeretném kifizetni jelenlegi párommal megtartani a házat.

  Ilyen esetben igényelhetek szoc.pol támogatást ? ( Természetesen megelőlegezettet, mivel gyermek még nincsen)

  Bármely bank tud nekem felvilágosítást adni szoc.pol-al kapcsolatosan?

  Feltételezem még nem döntött az országgyűlés a 2014es szocpol helyzetet illetően.?

  Köszönettel. Éva

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Éva,

   A megelőlegezett szocpol csak új lakásra vehető igénybe. Tehát ha már kiadták a használati engedélyt, akkor ezt megvéve használtnak minősül….

 177. E.Krisztina

  Kedves Attila,
  Tanácsát szeretnénk kérni: jelenleg van egy gyermekünk, akire nem igényeltünk szocpolt. Most a meglévő lakásunkat szeretnénk bővíteni. Amihez a félszocpol igénybevételére gondoltunk. Közben tervezzük a második gyermek vállalását. A férjem idén betöltötte a 40. évet. A félszocpol-nál is érvényes a korhatár? Érdemes várnunk a félszocpolra, jogosultak leszünk rá vagy igényeljük utólagosan a szocpol-t egy gyermek után a jelenlegi lakáshitelünk törlesztésére? Válaszát előre is köszönjük, Krisztina

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Krisztina,

   A Parlament elkezdi a munkáját, akkor van rá esély, hogy elfogadják a félszocpolt – de a feltételek még változhatnak. Javasolnám, hogy várjanak, de talán érdemes addig is a bankban elvégeztetni egy számítást, hogy melyik alternatíva járható és milyen előnyökkel…..

 178. D Marianna

  Tisztelt Szakértő!

  Az lenne a kérdésem hogy jelenleg van két gyermekem akire még nem igényeltünk szocpolt és most szeretnék házat venni, elvileg már megbeszélés tárgya a dolog hamarosan meglesz és közben majd szeretnék még gyermeket vállalni. A kérdésem az hogyha bevezetnék a félszocpolt akkor utólag igénybe tudnánk venni a három gyerekre vagy csak azért mert a kormány most nem tud dönteni elesünk minden támogatástól? Természetesen hitelből lenne a ház ezért ha lehetőség lenne akkor hitelkiváltással vennénk fel a félszocpolt ha jogosultak lennénk rá visszamenőleg.

  Válaszát köszönöm

  Marianna

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Marianna,

   A teljes szocpol jelenleg is fel tudják venni építkezésre és új lakás vásárlására.
   A használt lakás esetében igényelhető félszocpol feltételei még nem jöttek ki jogszabályban, erre várunk. Nem tudják megvárni a megjelenését?
   Menjenek be egy bankba is nézessék meg, hogy várhatóan minden feltételnek meg fognak-e felelni. (Elég sok van…)

 179. dr.Tatár Attila

  Kedves Éva,

  Nem ez az első eset, hogy egy hozzá nem értő (vagy gondatlan) ügyintéző miatt az ügyfélnek kára keletkezik. Érdemes lenne a PSZÁF-nál is tenni egy bejelentést.
  Szerintem elég egyértelmű, hogy babakötvénynél van gyermek, az ügyintéző megnézhette volna, hogy milyen ügy van még az ügyfélhez kötve.
  Szerintem ne hagyják magukat! Írásbeli panaszt tettek a banknál?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Éva,

   Valóban csak a per marad, ha egyezségre semmi szándékot nem mutat a bank. Sok sikert!!!

 180. Sz Krisztina

  Tisztelt Uram!
  Érdeklődni szeretnék, hogy 2006-ban új lakásunk vásárlásakor megelőlegező szocpolt vettünk fel 2 gyerkőcre, mindkettő megszületett határidőn belül. Majd 2012-ben hitelkiváltást csináltunk (CHF-ről Ft-ra) ugyanarra az ingatlanra. 2013.3 hóban megszületett 3. gyermekünk is. Utólagos szocpolt szeretnénk Őrá is, hisz ugyanabban az ingatlanban lakunk.
  Ön szerint jogosultak vagyunk rá?
  Köszönettel:
  Kriszta

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Kriszta,

   Szerintem nem (bár kevés az info), mert másik szerződés él jelenleg.De a bank és a szerződésben írtak a meghatározóak.
   A bank mit mond?

 181. G erika

  Kedves Attila!

  Fiatal házasok vagyunk és házat szeretnénk vásárolni.Mindenki az uj szocpolról beszél, de senki semmit nem tud. Egy gyermekünk van, igy ha most vennénk új lakást nem jár semmi támogatás. Ön szerint utólag fel tudnánk e venni hitelkiváltásra az egy gyerek utáni támogatást? És ha időközben születne még egy? Eléggé sürgető a kérdésem, mivel az albérletre fizetett összeg csak kidobott pénz, inkább azt a sajátunkra törlesztenénk.

  Köszönettel: Erika

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Erika,

   Ha építkeznek vagy új házat vesznek, akkor a meglévő gyermek mellé egyet be is vállalhatnak!
   Vágjanak bele. Hol laknak? Tudok segíteni az ügyintézésben?

 182. R Mária

  Tisztelt Tatár Úr!

  Élettársammal 3 éve vettünk használt ingatlant hitelre. Van egy 15 éves lányom aki nem az élettársamé és most terhes vagyok a közös gyerekünkkel. A ház és a hitel csak a párom nevén szerepel.
  Érdeklődnék, hogy a nagylányom és a közeledő baba után felvehetnénk -e az utólagos szocpolt hitelünk előtörlesztése céljából?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Mária,

   Mivel nem házasok, így igazolni kell az élettársi kapcsolatot, fontos lesz ennek az induló dátuma is.
   Mivel a hitelben semmilyen formában sem szerepel, így szerintem az utólagos szocpol nem vehető fel, de meg kell kérdezni a hitelt folyósító bankot is.

 183. Szilvia

  Üdvözlöm!

  Egy előttem szóló úr azt a választ kapta, hogy bővítésre a félszocpol nem vehető igénybe. Akkor valamit rosszul értelmezek?

  – Kettő vagy több gyermeket nevelő családok számára a “félszocpolt” meglévő lakásuk bővítésére is elérhetővé tennék a számlákkal igazolt költségek legfeljebb 50%-a erejéig.

  Köszönöm válaszát!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Szilvia,

   Sajnos – legalábbis tudtommal – még nem jött ki az új törvény. Tehát hivatalosan még szó sincs félszocpolról, várjuk meg a rendelet szövegét.
   Korábban valóban lehetett bővítésre is igényelni, de ez nem annyira érte meg. Meglátjuk, hogy az új rendeletben ez benne lesz-e.
   Egyébként teljesen igaza van és köszönöm a hozzászólást és pontosítást.

 184. Ildiko

  Üdvözlöm,érdeklödnék szocpol iránt hogy lehet-e tudni hogy mikor fogadják el az uj modositás,mert mindenki erröl beszél, hogy van félszocpol lakásfelúlyitásra,és mégsincs,mert a bankok nem tudnak rola !

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Ildikó,

   Tudtommal még nem jött ki a rendelet.

 185. Papp Tamás

  Tisztelt dr. Tatár Attila!
  Van egy 100 m2-es családi házunk. 4 gyermekemmel és feleségemmel élek.
  Szeretném megkérdezni, hogy a ház bővítésére( 2 szobával)a félszocpolt igénybe tudnánk-e venni? Ha igen akkor mekkora összegű?

  Válaszát előre is köszönöm: Papp Tamás

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Tamás,

   Sajnos bővítésre a félszocpol nem vehető igénybe.

 186. Liza

  Jó napot!Érdeklődni szeretnék hogy az új szocpolt korszerűsítésre igénybe lehet venni?Nyílászárócsere ház szigetelés?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Liza,

   Sajnos korszerűsítésre nem, csak új lakás építésére vehető fel….

 187. Jó napot kivánok szeretnék érdeklödni hogy nekem van mán 1 szocpolos házam 2005-ben vásároltam.Most meg van megint 2-gyerekre szocpolom és hogy én azt igénybe vehetem e ha van egy ház a nevemen mert amibe most lakunk ház az 6-nak kicsi amibe most vagyunk .elöre is köszönöm várom válaszát.B.Dánielné

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Asszonyom!

   A szocpol új lakás vásárlása vagy építése esetén jár. Már meglévő ingatlanra nem tudja utólag felvenni. Ha van lakóingatlan a nevén, akkor másik ingatlan vásárlásakor sem igényelheti.

 188. P Valéria

  Üdvözlöm!
  Mi a párommal szeretnénk egy házat venni ami nem új építésű és, igénybe szeretnénk venni a szocpolt. Novemberre várjuk az első babánkat. Mekkora összeget kapnánk?
  Előre köszönöm a válaszát.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Valéria,

   tudtommal még mindig nem jött ki a törvény, így a félszocpol használt lakás vásárlásához még nem vehető igénybe. Kérje meg a bankot, hogy értesítsék, ha kijön a törvénymódosítás.

 189. U. Zoltánné

  Üdvözlöm!Azzal a kérdéssel fordulok önhöz ,hogy van egy 2005.- ben vásárolt lakásunk ,felvett hitelünk .Utólagos szoc.-polt szeretnénk igénybe venni és egyben venni egy nagyobb lakást!Lehetséges e úgy hogy a jelzálogot a szoc.-pol után az új ingatlanra írnák?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves U.Zoltánné!

   Igen, létezik az utólagos szocpol, amelyből a meglévő hitelt lehet előtörleszteni. A bankot kell megkérdezni, hogy milyen feltételekkel tudnak ebben részt venni.
   A másik lehetőség a használt lakáshoz igényelhető félszocpol lenne, de ezt még nem fogadta el a Parlament, nem igényelhető egyelőre.

 190. F Enikő

  Kedves Attila!

  Utólagos szocpollal kapcsolatban lenne kérdésem. 2011-ben vásároltunk új építésű lakást. Utólag igénybe tudnánk venni a szocpolt meglévő lakáshitel törlesztésre, ha most születne babánk?

  Üdv,
  Enikő

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Enikő,

   Nem szűnt meg az utólagos szocpol. A hitelt folyósító banknál kellene megkérdezni, hogy a feltételeknek megfelelnek-e. A bank egy bonyolult számítással azt is meg tudja mondani, hogy mennyivel csökkenne a hitelük.

 191. Üdvözlöm. Az lenne a kérdésem,élhetünk-e valamilyen szocpol lehetőséggel visszamenőleg? 35 évesek vagyunk a férjemmel, aki munkanélküli, nekem bejelentett munkahelyem van 10 éve, van egy 90 nm-es kertes házunk, 4-7 éves gyerekeink. A ház új építésű, 3éves, hitelünk, köztartozásunk nincs, A+ energetikai tanúsítvánnyal rendelkezik, 3szobás. Utólag, ház korszerűsítésre /külső szigetelés pl../ szocpolt felvenni van e ön szerint lehetőségünk? Köszönöm válaszát előre is.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves VKati!

   Sajnos a szocpolt bővítéshez, felújításhoz nem lehet igényelni. Létezik utólagos szocpol, de ez a meglévő hitel törlesztésére használható fel.
   Szóval nem tudják a szocpolt felvenni csak ha lakást vásárolnak vagy építenek….

 192. Kedves Attila!

  2006-ban vásároltam 2 szobás lakást,Tatabányán.A szocpolt nem vettem igénybe,4 gyermekem van,de sajnos a párommal együtt bárosok vagyunk.Én 42,a párom 30 évesek vagyunk.Szeretném megkérdezni,hogy ebbe a lakáshitelbe bele tudnánk-e fordítani a szocpolt?Ha igen mennyi járna?
  Köszönöm:Zsóka

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Zsóka,

   Létezik még a korábbi “utólagos szocpol”, amelynek felhasználásával a meglévő hitelük tőkéje lenne csökkenthető.
   Menjenek be a bankba és kérdezzék meg, hogy a hitelüknél alkalmazható-e az utólagos szocpol?

 193. Radics Krisztián

  Azt szeretném meg kérdezni hogy mikortól lép életbe a félszocpol?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Krisztián,

   Sajnos nem tudom, bármelyik nap megtörténhet. Figyelni kell a Magyar Közlönyben a megjelelő jogszabályokat.

 194. Szilágyi Jánosné

  Szeretném megtudni, hogy várhatóan mikor döntenek az új szocpol.-ról.A gyerekek új lakáséppítésre 2 gyerekre vennék igénybe. Hamarosan beköltözés előtt állnak és jó lenne ha a megemelt összeget vehetnék igénybe.Vajon mikor lesz meg a Kormány döntése?

 195. B Tamás

  Kedves Attila,
  szeretném megkérdezni Öntől, hogy mikorra prognosztizálható ez a módosítás.
  Illetve én és párom 38 évesek vagyunk, két gyermekünk van. Korábban nem vettünk igénybe
  szocpolt, jelenleg kettőnk tulajdonában van lakás.
  Családi házat szeretnénk építtetni, azt szeretném megkérdezni, hogy vonatkozik-e a ránk a támogatás, illetve milyen összegben. (A+)
  Továbbá a jelenlegi lakást szeretnénk eladni, s abból az önrészt fedezni a leendő házban.

  Várom válaszát!
  Köszönettel:
  Tamás

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Tamás,

   Mielőbb el kell kezdeni a konkrét érdeklődést egy bankban, megbeszélni velük a számtalan feltételt, aminek meg kell felelni, de érdemes küzdeni a támogatásért.
   Amikor a kérelmet beadják, akkor már hivatalosan nem lehet lakás a nevükön….

 196. G Imola

  Kedves Attila!

  2009-ben vettünk egy 40nm-es lakást hittelel,azóta 2 gyerekünk van ,mindketten 40 év alatt vagyunk,a változásokkal,hogy járnánk a legjobban (hitelkiváltás?másik lakás,ha a szocpolt ön erönek be lehet számítatni?)Válaszát előre is köszönöm.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Imola,

   Szocpolt csak új lakás vásárlásakor tudnak igényelni. Rövidesen lesz félszocpol használt lakás vásárlásához is.

 197. Tóth Zsuzsanna

  Azt szeretném megkérdezni,mikortól lép életbe várhatóan a szocpol módosítás? 3 gyermekünk van ,mindketten 35 év felettiek vagyunk,a párom örökölt egy házat,amit szeretnénk bővíteni,korszerűsíteni,ehhez szeretnénk igénybe venni.Lehetséges?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Zsuzsa,

   Sajnos bővítésre, korszerűsítésre nem vehető igénybe a szocpol.

 198. M K Éva

  Kedves Attila!
  Érdekelne hogy lakás cserére igénybe lehet-e venni majd a szocpolt. 46 m2-ről 58 m2-re. 40 évesnek.Eddig mindíg, mindenről lecsúsztunk. Tisztelettel M.K. Éva

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Éva!

   A szocpolt csak új lakás vásárlásakor tudják igénybe venni. A vásárláskor már nem lehet lakás a nevükön. Most hozzák vissza a félszocpolt, ami már használt lakáshoz is igényelhető. Nézzék meg a részletes feltételeket, ha megfelelnek azoknak, akkor lakáscserénél is felvehető némi odafigyeléssel.

 199. cs borbála

  Azt szeretnénk megkérdezni többen hogy hitel kiváltással nem e lehetne a szocpolt igénybe venni?Mert azé több 40 évesnek van háza de sajnos legtöbbnek hitel van rajta Ez a megoldás nagyon sokunknak jó lenne . Tisztelettel Cs Borbála

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Borbála,

   Utólagos szocpolt tudnak esetleg igénybe venni hitelkiváltásra. A szocpol csak új lakás vásárlásra, építésre, a most “visszahozott” félszocpol pedig használt lakás vásárlására használható.

   • Veronika

    Tisztelt Dr.Tatár Attila
    Kérem sziveskedjék a részemre felvilágositást kérni a kérdéseimre a szocpollal kapcsolatba.Kérdezném önt hogy lehet intézkedni evvel kapcsolatba és hol érdemes igénybe venni.Egy gyermekem vsn és utba van a másik szertném megkérdezni hogy menyi összegre számithatok amit igénybe tudok venni két gyermekre és használt lakás vásárlásra.
    Elöre is köszönöm

    • dr.Tatár Attila

     Kedves Veronika,

     A szocpol kérelmek ügyintézése a kereskedelmi bankokban történik. Csak megszületett gyermekre lehet majd félszocpolt igényelni használt lakás vásárlásához, de egyelőre nem jelent meg a jogszabály – csak új lakáshoz van jelenleg szocpol.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal