Telítődik az internet

Megtelt az internet, legalábbis az Egyesült Államokban: most már tényleg nincs több olyan kiosztható IP-cím, ami az IPv4 szabványba illene, írja az Ars Technika szakportál.

Az IP-címek egyébként azért fogyhatnak el, mert az internet címzési rendszere, az IPv4 úgy lett kialakítva, hogy 32 biten ábrázol egy ip-címet, vagyis összesen kettő a harminckettediken (4 294 967 296) cím létezik – amíg át nem állunk végre az ennél nagyságrendekkel több címet biztosító IPv6-ra.

Ez sajnos nem megy olyan könnyen: öt éve is ugyanígy kongtak a vészharangok, mint most.
A mostani helyhiány viszont tényleg komoly!

Az Egyesült Államokban, Kanadában és a Karib-tengeri szigetek egy részén is az helyzet állt elő, hogy nem tudnak több IP-címet adni az igénylő cégeknek. Így azoknak nem sok választásuk marad:

  • várólistára kerülnek,
  • megpróbálnak venni valakitől egy már nem használt, de létező IPv4-szabvány szerinti IP-címet (ez nem olcsó mulatság, a Microsoft pár éve 7,5 millió dollárért vette meg egy csődbe ment kanadai távközlési cég, a Nortel összes, ki nem osztott ip-címét, egészen pontosan 666 624-et),
  • vagy az IPv6-szabványra kell áttérniük, hiszen ott még az IP-címek 99,967 százaléka szabad.

Az IPv6-ra való átállás azonban iszonyúan lassan megy jelenleg, mivel a teljes átálláshoz világ összes szerverét, routerét, modemét és egyéb hálózati eszközét fel kell készíteni arra, hogy a címeket 32 helyett 128 jegyű számként kezelje.

Forrás: index.hu

Főbb kulcsszavak: Pénzbulvár

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

Szakértőnk

dr.Tatár Attila, pénzügyi szakértő, befektetési tanácsadó
dr.Tatár Attila
közgazdász, tanácsadó
- Hírlevél
- V.I.P. Hírlevél

Akciós könyvek

Hogyan válhatok befektetővé? Ajándék e-könyv. Befektetési tanács, külföldi termékek.

Hozzászólások