Tovább nő a készpénz használat

Bár az elmúlt hónapokban lassult a készpénzállomány növekedésnek üteme, sőt augusztusban és szeptemberben kis mértékű csökkenést is mért a Magyar Nemzeti Bank.

Idén októberben a hazai készpénzállomány átlépte a 4500 milliárd forintot, egészen pontosan 4519,6 milliárd forint forgott itthon papír és érme formájában.

A 4500 milliárd forint óriási összeg, főleg annak tükrében, hogy 2013 elején még 2600 milliárd volt a készpénzállomány. A lakosság látra szóló- és folyószámlabetét állománya alig több mint 4 ezer milliárd, a lekötött betétek pedig nagyjából 3000 milliárdot tesznek ki szintén a lakossági szegmensben.

Forrás: MNB, Napi.hu-gyűjtés

A hatalmasra duzzadt készpénzállomány és a bankjegyek megújítása sok milliárd forintot emészt fel minden évben. Utóbbival kapcsolatban ugyanakkor az MNB korábban azt írta, hogy hosszú távon az új, fejlesztett bankjegyek gyártási költsége a jelenlegi ráfordításnál alacsonyabb lesz, így tehát a bankjegycsere által generált extra ráfordítások hosszú távon megtérülhetnek.

 

Az MNB a héten mutatta be a megújított kétezres és ötezres bankjegyeket, amelyek a már új tíz- és húszezreseket követik. Az új pénzekkel jövő márciusban lehet találkozni a készpénzforgalomban.

Forrás: napi.hu

Főbb kulcsszavak: Pénzbulvár, Pénzügyi képzés, Zsebpénz

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

Szakértőnk

dr.Tatár Attila, pénzügyi szakértő, befektetési tanácsadó
dr.Tatár Attila
közgazdász, tanácsadó
- Hírlevél
- V.I.P. Hírlevél

Akciós könyvek

Hogyan válhatok befektetővé? Ajándék e-könyv. Befektetési tanács, külföldi termékek.

Hozzászólások