Újra nő a hitelfelvételi kedv

Tovább nő a háztartások hitelállománya. Lakáshitelből csaknem 40, fogyasztási hitelből pedig 50 százalékkal többet helyeztek ki az első három negyedévben, mint egy évvel korábban.

Hitelből fedezhette az idén is sok család az iskolakezdést: a háztartások nagyon sok, 36,4 milliárd forintnyi fogyasztási hitelt vettek fel szeptemberben, 5,5 milliárd forinttal többet, mint egy hónappal korábban. A lakáshitelezés is pörgött: a felvett hitelek mennyisége megközelítette a 39 milliárd forintot, az új hitelszerződések pedig 43 milliárd forint fölötti összegről szóltak a jegybank adatai szerint. A háztartások szeptemberben már az ötödik hónapja voltak nettó hitelfelvevők, vagyis több adósságot halmoztak fel, mint amennyit visszafizettek. Az év egészében viszont még mindig nettó törlesztőnek számítanak: 42 milliárd forinttal több hitelt fizettek vissza a felvettnél.

A lakáskölcsönök olcsók, de a kamatuk az elmúlt hónapokban már nem csökkent tovább: az új folyósításoké megállt 4,9 százalékon. Aki hajlandó változó kamatozású hitelt felvenni, és vállalja, hogy gyakrabban változzék a törlesztőrészlete, ennél olcsóbban, átlag 3,8 százalékos kamattal juthat hozzá lakáshitelhez. Aki viszont kiszámítható törlesztést szeretne a futamidő során, és egy 5–10 év közötti kamatfixálású kölcsönt választ, az csaknem 5,9 százalékos kamattal juthat hozzá. Hiába drágábbak azonban a fix kamatozású lakáshitelek, az ügyfelek többsége a kiszámíthatóságot választja, a hitelszerződések kevesebb mint kétötödénél rövidebb egyévesnél a kamatperiódus.

A fogyasztási hitelek piaca is lendületet vett. Az első kilenc hónapban 246,4 milliárd forintnyi szerződést kötöttek a hitelintézetek, ez csaknem a másfélszerese az egy évvel korábbinak. A személyi hitelek nagyon mennek, csaknem 155 milliárd forint volt az első három negyedévben az új kihelyezések volumene. A szabad felhasználású jelzáloghitelek viszont nem pörögnek úgy, mint a válság előtt, ezekből csupán 29 milliárd forintnyit vettek fel. Úgy tűnik, a lakosság vonakodik jelzálogot bejegyeztetni a lakóingatlanra az alacsonyabb kamatokért cserébe. Az áruhitel sem népszerű már: kilenc hónap alatt alig 15,5 milliárd forintnyit folyósítottak belőle. A személyi hitelek átlagkamata 16 százalék körül van jelenleg, jelzálogfedezetű szabad felhasználású hitelhez viszont alig 6 százalékos kamattal hozzá lehet már jutni. Az áruhitelek drágák: 20 százalék körüli kamatot kell rájuk fizetni.

Az iskolakezdés idején a folyószámlahitelek állománya általában megugrik. Az idén szeptemberben is volt némi emelkedés, 390 milliárd forint fölé került az állomány. Ezek is drága hitelek, az átlagos kamatuk meghaladja a 21 százalékot. A legdrágább kártyahitelek mennyisége viszont tovább csökkent, a kamatozó állomány már csupán 121 milliárd forint, erre 31 százalék fölötti kamatot szednek a bankok.
Forrás: vg.hu

Főbb kulcsszavak: Hitel termék, Lakástámogatás (CSOK), Pénzügyi képzés, Zsebpénz Cimkék: , , , ,

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

Szakértőnk

dr.Tatár Attila, pénzügyi szakértő, befektetési tanácsadó
dr.Tatár Attila
közgazdász, tanácsadó
- Hírlevél
- V.I.P. Hírlevél

Akciós könyvek

Hogyan válhatok befektetővé? Ajándék e-könyv. Befektetési tanács, külföldi termékek.

Hozzászólások