USA: nem kell a kapitalizmus

Az amerikai fiatalok többsége elutasítja a kapitalizmust a Harvard Egyetem egy friss felmérése szerint. A 18 és 29 év közti korosztályban csupán 42 százalék azok aránya, akik elégedettek a rendszerrel, és 51 százalék azoké, akik nem – írta a The Washington Post Wonkblogja.

Az azonban nem egyértelmű az adatokból a kutatók szerint, hogy a fiatalok milyen más rendszert szeretnének. A szocializmuspártiak aránya is csak 33 százalék.

A kapitalizmus mint fogalom pedig ma eleve egész más jelentéstartalommal bír az amerikaiak számára, mint néhány generációval korábban.

Manapság sokan inkább a 2008-as pénzügyi válsággal azonosítják a rendszert – mondta Zach Lustbader, a Harvard egyik kutatója. Ezért igazából nehéz megmondani, hogy elvi síkon utasítják-e el a kapitalizmust, vagy csak a jelenlegi gazdasági helyzetükkel kapcsolatos frusztrációikból indulnak ki. A kutatás során készített mélyinterjúk alapján inkább az utóbbira hajlanak a kutatók.
Ahogy az se világos, hogy az amerikai fiatalok fejében mit jelent a szocializmus. Ugyanis sokan közülük például Bernie Sanders demokrata párti elnökjelölt-jelölt alapvetően szociáldemokrata nézeteivel kötik össze a fogalmat.

Forrás: index.hu

Főbb kulcsszavak: Pénzbulvár

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

Szakértőnk

dr.Tatár Attila, pénzügyi szakértő, befektetési tanácsadó
dr.Tatár Attila
közgazdász, tanácsadó
- Hírlevél
- V.I.P. Hírlevél

Akciós könyvek

Hogyan válhatok befektetővé? Ajándék e-könyv. Befektetési tanács, külföldi termékek.

Hozzászólások