Változó jelzáloghitelek

Jelentősen átalakul a jelzáloghitelezés.  Az ügynöki jutalékok jelentős korlátozása azonban egyelőre biztosan nem teszi olcsóbbá a lakáshiteleket. A jutalékplafon miatt a piacról kihulló közvetítőket az új családi otthonteremtési kedvezmény (csok) miatt újonnan belépők pótolhatják – írta az Azénpénzem.hu.

Március 21-től megint új fejezet kezdődik a magyarországi lakáshitelezésben. Az előtörlesztés drágul, az egymillió forint alatti, illetve két éven túli kölcsönöknél megszűnik a díjmentes kiszállási lehetőség. Emellett belép a háromnapos kötelező várakozási idő (addig nem lehet aláírni a szerződést), és a 15 napos gondolkodási lehetőség. A legnagyobb változás talán az, hogy a mostani, akár 4,5 százalékos jutalék helyett március 21-étől legfeljebb két százalékos jutalékot kérhetnek a jelzáloghitelek közvetítői – írta a portál.

Külön szabályt alkottak arra, hogy a bankoknak, illetve az ügynököknek mi mindenről kell tájékoztatniuk a hozzájuk fordulókat. A részletes szabályok egyértelműen kivédik, hogy az adós a továbbiakban bármikor arra hivatkozzon, nem tudta felmérni, mibe is ugrik bele. Ha ilyen előírások lettek volna érvényben, akkor a devizahitelezés egészen másképp alakul a múltban.

Több csapdáról is fel kell világosítani az adósokat. Ilyen például a halasztott kamatfizetés (sok volt devizahitelest az árfolyamok elszállása mellett ez is sújtott). A rendelet szerint amennyiben a havi törlesztők nem fedezik teljes egészében a kamatot, magyarázatot kell adni arra, hogy a halasztott kamat hogyan és mikor adódik hozzá készpénzösszegként a hitelhez; és hogy ez az adós számára milyen következményekkel jár a még fennálló adóssága kapcsán – írta az Azénpénzem.hu.

Főbb kulcsszavak: bank panasz, családi pénzügyek, Hitel termék, Lakástámogatás (CSOK)

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

Szakértőnk

dr.Tatár Attila, pénzügyi szakértő, befektetési tanácsadó
dr.Tatár Attila
közgazdász, tanácsadó
- Hírlevél
- V.I.P. Hírlevél

Akciós könyvek

Hogyan válhatok befektetővé? Ajándék e-könyv. Befektetési tanács, külföldi termékek.

Hozzászólások