Visszaélés a devizapiacon

Az amerikai, nagy-britanniai, és svájci felügyeleti hatóságok nagyjából 3,3 milliárd dollár összértékű büntetést szabtak ki öt bankra, mert azok manipulálták a nemzetközi devizakereskedelmet.

A nagy-britanniai FCA (Financial Conduct Authoritiy) 1,1 milliárd angol fontos, 1,75 milliárd dolláros büntetéssel sújtott öt pénzintézetet. Az összeg megállapítására a bankokkal való tárgyalások után került sor, a pénzintézetek elfogadják a büntetést.

Nagy-Britanniában a svájci UBS 371 millió dollárt fizet, az amerikai Citigroup 358 millió dollárt, a szintén amerikai JPMorgan Chase & Co. 352 millió dollárt. A nagy-britanniai HSBC banknak és a Royal Bank of Scotland csoportnak 343 millió dollár, illetve 344 millió dollár a büntetése.

Az öt említett pénzintézetet az amerikai CFTC (Commodity Futures Trading Commission) is megbírságolta 1,4 milliárd dollárra az Egyesült Államokban. Az UBS-ra még külön bírságot szabott ki a svájci FINMA hatóság, 134 millió svájci frank, azaz megközelítőleg 139 millió dollár értékben.

Nagy-Britanniában már egy éve folyt a vizsgálat, sajtóértesülések szerint a bankok devizakereskedői bizalmas információkat osztottak meg egymással, például, hogy milyen megbízásokat teljesítettek saját ügyfeleiknek.

Az ügy a mostani egyezségekkel még nem zárult le. Bennfentes források szerint a nagy-britanniai Barclays banknak szintén büntetést kellett volna kapni, de az utolsó pillanatban nem sikerült megegyezésre jutni. A Barclays elleni vizsgálat még folytatódik az FCA tájékoztatása szerint.
Forrás: vg.hu

Főbb kulcsszavak: Pénzbulvár

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

Szakértőnk

dr.Tatár Attila, pénzügyi szakértő, befektetési tanácsadó
dr.Tatár Attila
közgazdász, tanácsadó
- Hírlevél
- V.I.P. Hírlevél

Akciós könyvek

Hogyan válhatok befektetővé? Ajándék e-könyv. Befektetési tanács, külföldi termékek.

Hozzászólások