A 15 évesek 60%-a digitálisan írástudatlan

Néhány éven belül minden munkahely digitálissá válik. Ám Magyarországon az oktatási rendszerben komoly problémák vannak a digitális eszközhasználattal, az eszközparkban, valamint a diákok digitális szövegértésével is.

A digitális kompetenciák fejlesztése, a digitális írástudás a jelenleginél jóval magasabb szintre emelése, az iskolai és iskolán kívüli informatikai képzés reformja halaszthatatlan feladat – derült ki az idei Információs társadalom parlamentje rendezvényen. Az informatikai oktatás problémája komplex, így a megoldási javaslatoknak is több irányból kell érkezniük.

A legkeresettebb és legjobban fizetett szakmák között már most sem találunk olyat, amihez ne lenne szükség legalább átlagos digitális készségre, de a legnépszerűbb állások több mint fele speciális technológiai szakértői vagy informatikai pozíció. Eközben a magyarországi iskolai oktatásban a diákok az alapvető digitális készségeket sem képesek megszerezni, így kiszorulnak a munkaerőpiacról. A kitűzött célok közül az egyik legfontosabb ennek az ellentétnek a feloldása. Ezt az eszközpark frissen tartása mellett a pedagógusok képzésével, az iskolai hálózatok fejlesztésével érdemes kezdeni, illetve fontos, hogy ne csak az informatikaórákon, de más tantárgyaknál is aktívan és hatékonyan használják az oktatásban a digitális eszközöket. Ám jelenleg az eszközök elavultak, a sajátjaikat nem használhatják a diákok az iskolában, a köztudatban pedig a programozás még ma is valamiféle idegen és furcsa hóbort. Azonban ma szinte minden programok és algoritmusok segítségével működik, és aki ismeri ezeket, jobban érti a világot és könnyebben boldogul, ahogyan az írás-olvasás és számolás képessége is alapvetőnek számít.

A keresett munkaerőt hirdetéssekkel nem igazán lehet elérni – tette hozzá a munkaerő-piaci szakértő. Jelenleg 10-15 ezer ilyen szakember hiányzik a hazai munkaerőpiacról, ezzel az aránnyal Magyarország világviszonylatban sem mutat kirívó példát. A közhiedelemmel ellentétben Kovács Péter szerint az informatikusképzés nem veszített korábbi népszerűségéből, továbbra is keresett szakról van szó, de kétségtelen, hogy a felsőoktatási intézményekből még így sem a kellő számban kerülnek ki mérnökök, hozzáértő végzősök. Mindeközben az informatika lassan a mindennapok alapjává válik, ugyanakkor klasszikus, gyártáshoz kapcsolódó mérnökökre is nagyon nagy igény mutatkozik, itt is jelentős a hiány. A HR-esek önmagukban nem tudják ezt a problémát megoldani. Ezért van szükség az alternatívákra, vagyis olyan vállalatokra, amelyek célzottan keresik a munkaerőt.

Forrás: napigazdasag.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal