2010-ben indultak az első TBSZ számlák

„Idén lejárnak az első, 2010-ben indított tartós befektetési számlák, így a tulajdonosoknak év végéig dönteni kell az itt elhelyezett megtakarításokról. Mivel a számlák automatikusan lejárnak, ezért az adókedvezmények további igénybevételéhez hosszabbítás szükséges, amelyet írásbeli nyilatkozattal lehet megtenni” – tájékoztatott Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

A tartós befektetési számla (tbsz) 2010-es indulása óta egyértelműen népszerű a befektetők körében, köszönhetően annak, hogy a teljes, 5 éves futamidő esetén kamatadó-mentességet, 2013 óta pedig eho-mentességet is nyújt a megtakarítók számára. Mindez azt eredményezte, hogy a hazai befektetők elkezdtek hosszabb, 3-5 éves távon gondolkodni. A befektetési alapok futamideje ezért sok esetben éppen a tbsz-szel járó adókedvezményekhez igazodva lett kialakítva.

Az első tbsz tulajdonosok most komoly döntés előtt állnak, mivel 2015. december 31-én lejárnak az első ilyen számlák, így még az év végéig határozniuk kell az ezeken elhelyezett megtakarítások sorsáról. Dönthetnek úgy, hogy meghosszabbítják a szerződést, és tovább viszik a teljes összeget, amely így 2016. január 1-jétől egy új ötéves periódust kezdenek, megspórolva a gyűjtőévet. A folyamat azonban nem automatikus, így ehhez a tulajdonosok nyilatkozatára mindenképpen szükség van. Amennyiben a tulajdonosok nem nyilatkoznak a számla folytatásáról, úgy a 2010-es tbsz számla automatikusan lejár.

De milyen terméket vegyünk a TBSZ számlára? Ezt megtanulhatja a befektetési tanfolyamon.

TBSZ számla a részvény befektetéshez. Tőzsde tanfolyam kezdőknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük