815 millió vállasztópolgár

Rekordszámú résztvevővel zajlottak le Indiában az április elején kezdődött és hétfőn véget ért parlamenti választások, amelyeknek a várható győztese az exit pollok szerint az ellenzéki Bháratíja Dzsanata Párt (Indiai Néppárt, BJP) vezette szövetség.

megújuló energia, kockázati tőke és beruházás finanszírozás. Banki hitel helyett.Öt hét alatt mintegy 551 millióan járultak az urnákhoz, így a részvételi arány elérte a szintén rekordnak számító 66,38 százalékot – közölte a választási bizottság.

A testület élén álló Aksaj Rout emlékeztetett arra, hogy a legutóbbi, öt évvel ezelőtti választásokon 417 millióan adták le voksukat.
Az exit pollok szerint a hindu nacionalista Narendra Modi lesz India következő miniszterelnöke, mivel pártja, a BNP és szövetségesei elsöprő győzelmet arattak a kormányzó Indiai Nemzeti Kongresszus (INK) felett. A Reuters brit hírügynökség ugyanakkor megjegyezte, hogy a választások előtti és utáni közvélemény-kutatási eredmények az eddigi tapasztalatok alapján meglehetősen megbízhatatlanok.

A kérdés most az, hogy az egyebek között piacbarát intézkedések bevezetését ígérő Modi tömörülésének sikerül-e az 545 tagú alsóházban (Lok Szabha) elég képviselői helyet szereznie egy stabil kormány megalakításához. A C-Voter kutatóintézet előrejelzése szerint a BJP vezette Nemzeti Demokratikus Szövetség 289 mandátumot zsebelhet be, miközben a híres Nehru-Gandhi-dinasztiához köthető INK által irányított szövetség példátlanul kevés, mindössze 101 képviselőt küldhet a törvényhozásba.
Az indiai tőzsdék az utóbbi napokban rekordértékeken zártak a Modi hatalomra kerülését jósoló előrejelzések hírére.

Modi az Uttar Prades állambeli Váránaszí – az ország szellemi fővárosának tartott hindu szent település – képviselőjelöltjeként indult a választásokon.
Az április 7-én kezdődött választások, amelyeken összesen 815 millió állampolgár volt jogosult szavazni, hétfőn helyi idő szerint délután 6 órakor értek véget. A hivatalos eredményeket május 16-án, pénteken teszik közzé.

Forrás: ujszo.com

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal