A cégek maradnak Cipruson

Adózási szempontból Ciprus továbbra is vonzó – mondja László Csaba. Szerinte ez után az ottani “befektetők” csak a cégstruktúrákat tartják majd a szigetországban. Komoly pénzek viszont ezen ciprusi cégeknek csak a külföldi számláin fognak mozogni.

A cégek működtetése és adózása szempontjából Ciprus továbbra is vonzó feltételeket kínál – mondja László Csaba, a KPMG szenior partnere. A volt pénzügyminiszter hangsúlyozta: amennyiben valaki ezeket az előnyöket használta ki, és befektetései tekintetében figyelembe vette a már korábban is ismert kockázatokat (vagyis nem tartott nagy mennyiségű betétet a szigetországi bankokban), akkor nem csalódott, és a helyzet rendezése után nem is feltétlenül kell változtatnia korábbi adótervezési gyakorlatán.

László Csaba mindazonáltal úgy véli: kérdés marad, hogy az események hatására mennyiben tört meg a befektetők bizalma. Ugyanakkor biztos abban, hogy a ciprusi kormány is mindent elkövet majd azért, hogy ezt visszaszerezze. A szigetország gazdaságában jelentős a szerepe a pénzügyi közvetítő ágazatnak, és a kormány már most is egyértelmű jelzéseket küld a cégtulajdonosoknak, befektetőknek és piaci szereplőknek arról, hogy továbbra is kiemelt terület marad a nemzetközi üzleti élet megfelelő kiszolgálása.

Az utalások most nehezebbek, hiszen számtalan korlátozást léptetett életbe a kormány, megakadályozandó a gyors betétkivonást. Ám remélhetőleg ezeket mihamarabb feloldják. A nagybetétek tulajdonosait ért károk mellett a nagyobb megtakarítások ciprusi elhelyezését gátolja a bevezetendő 10 százalékos kamatadó is. Ezt is átmeneti intézkedésnek szánják, miközben hasonló mértékű, sőt nagyobb kamatadóra is van példa Európa számos országában, ám most a betétekre fizetett hozamok valóban kisebbek lesznek Cipruson.

A cégek ottani működését, és az adótervezést azonban csak egyetlen válságintézkedés érinti: társasági adót 10-ről 12,5 százalékra emelik – ám az ezzel együtt is rendkívül versenyképes más országok adómértékével összevetve. Ráadásul a szigetország továbbra sem vet ki adót a részvények adásvételére, nem adóztatja az osztalékot, illetve az osztalékból és jogdíjakból származó jövedelmeket, a valós adóteher a kivett jövedelmeknél csupán 2,5 százalékos.

Ciprus továbbra is az egyik legbarátságosabb adózási környezetet kínálja Európában, így a válság hatásainak csillapodás után ismét vonzó lehet a „befektetők” számára, Ők azonban valójában már csak a cégstruktúrákat tartják majd a szigetországban. Komoly pénzek viszont ezen ciprusi cégeknek csak a külföldi számláin fognak mozogni. A ciprusi bankrendszer egyértelműen hosszú távon is kárvallottja marad a mostani válságnak. – mondja László Csaba a KPMG szenior partnere.

Forrás: nol.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal