A Széles birodalom

Stabilan őrzi toplistás helyezését Magyarország leggazdagabb embereinek sorában Széles Gábor, aki egykor az Ikarus buszok gyártásával és a Videoton tulajdonosaként vált ismertté. Stabilan nyereséges vállalkozásai lehetővé teszik számára, hogy új iparágakba és ötletekbe fektessen.

Széles Gábor a legnagyobb magyar tulajdonú ipari vállalatcsoport, a Videoton 47 százalékos tulajdonosa. A Videoton és cégei, valamint a tulajdonosok érdekkörébe tartozó vállakozások száma meghaladja az ötvenet. A nagyvállalkozó vagyonát a Napi Gazdaság A 100 leggazdagabb című kiadványa 2012-ben 83 milliárd forintra becsülte, és ezzel a lista 7. helyére került (Széles stabilan tartja magát a top10-ben, 2004-ben még Demján Sándorral együtt vezette a listát, 50-50 milliárdos becsült vagyonnal).

Eredményes évet tudhattak maguk mögött 2012-ben a Videoton Holding (VH) Zrt. és a vele érdekkeltségi viszonyban lévő vállalkozások, a társaság konszolidált mérlege szerint közel 8 milliárd forinttal 98,1 milliárdra növelték az értékesítési nettó árbevételüket (ebből 57,5 milliárdot tett ki az export), az egyéb bevételük pedig félmilliárddal 1,7 milliárdra bővült. Az üzemi eredmény 6,7 milliárdról 8,3 milliárdra nőtt, az adózott eredmény azonban 7,7 milliárdról 7,2 milliárdra mérséklődött. A tulajdonosok így is szép osztalékot vehettek fel, hasonlóan 2011-hez, akkor 4,8 milliárdot, egy év múlva 4,7 milliárdot – derül ki a konszolidált mérlegből.

A vállalatcsoport 47 százalékos tulajdonosa Széles Gábor, illetve családi cége (SGH Invest), a fennmaradó részen pedig a VH két vezérigazgatója, Sinkó Ottó és Lakatos Péter, illetve családi cégeik osztoznak fele-fele arányban. A tavalyi osztalékból így mintegy 2,23 milliárd forint juthatott Szélesnek.
Sokban van a média
Az üzletember érdekelt a médiában is, Magyarország első gazdasági televízióját, az Echo Tv-t 2005-ben alapította, majd a Vitál Tv-t és abban az évben megvásárolta a Magyar Hírlapot is. Az elmúlt években több milliárd forintot költött médiavállalkozásaira, a cégadatokból kiderül: a talpon maradt – nyíltan jobboldali elkötelezettségű – Echo Tv és Magyar Hírlap masszívan veszteséges, az előbbit működtető cég 207 milliós, a lapkiadó pedig 253 milliós veszteséggel zárta a 2012-es üzleti évet (úgy, hogy 2009-ben még mindkét cég félmilliárd körüli mínuszt termelt).

Az autóipari beszállítás jól megy

A székesfehérvári székhelyű, 75 milliárd forint saját tőkéjű vállalatcsoport vezető ágazata ma az autóipar, egyre inkább autóipari alkatrész-beszállítóvá válik. Ezen belül az elektronikai szerelés mellett jelentős szerepet tölt be a fémmegmunkálás és az autóipari műanyagok gyártása is. Partnerei közé európai (az exportbevétel 97 százalékát adják), amerikai (1 százalék) és japán (1,5 százalék) székhellyel rendelkező multinacionális termékkibocsátók tartoznak – olvasható ki a VH mérlegéhez benyújtott kiegészítő mellékletből. A Videoton és cégei továbbra is gyártanak háztartási eszközöket, ipari elektronikai és szórakoztató elektronikai eszközöket. Tavaly a legtöbb bevételt, mintegy 66 milliárd forintot az elektronikai és végszerelés hozta, majd az alkatrész- és szerelvény-beszállítás (15 milliárd), a gyártási szolgáltatás (13 milliárd) és a mérnöki tevékenység (1,6 milliárd) következett. A termeléshez kapcsolódó szolgáltatások ellátására külön cégeket is működtetnek, így például logisztikait, ingatlanhasznosítót és -üzemeltetőt, valamint munkaerő-kölcsönzőt. A vállalatcsoport tavaly mintegy 7200 munkavállalót foglalkoztatott, és kétmilliárd forintot költött új technológiák beruházására, illetve a korábbi technológiák fejlesztésére. A cégcsoport kötelezettségállománya 26 milliárd forintra rúgott 2012-ben.

Vagyonkezelő a Műszertechnika

Széles Gábor első cége, az 1981-ben alapított Műszertechnika ma már eredeti profilja, az irodatechnika nélkül működik, fő tevékenysége a vagyonkezelés, továbbá ingatlanhasznosítással, a többségi érdekeltségébe tartozó cégek munkájának operatív felügyeletével, befektetésekkel és finanszírozásszervezéssel foglalkozik. A Műszertechnika-Holding Zrt. 15 vállalkozásban rendelkezik többségi befolyással, közülük a konszolidálásba teljes körűen tíz céget vont be 2012-ben. Így a zrt. konszolidált mérlege szerint tavaly 9,4 milliárd forintra növelte nettó árbevételét az előző évi 8,3 milliárdról, az adózott eredménye mindkét évben 179 millió forint körül alakult, amiből 2011-ben 54 millió, 2012-ben 31 millió forint osztalékot fizettek a tulajdonosoknak.

Forrás: napi.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal