ÁFA visszatérítés lakásépítésnél

Maximum 5 millió forintnak megfelelő adó-visszatérítést igényelhetnek az új lakást építők. Lássuk a lakástámogatás új elemének részleteit.

A Magyar Közlöny december 29-i számában megjelentek az új ingatlan építése esetén igényelhető adó-visszatérítés támogatás részletei, igaz ez az új CSOK-támogatás részletei mellett kisebb figyelmet kapott.

Az áfa- vagy adó-visszatérítési támogatást a legfeljebb 150 nm-es lakás és legfeljebb 300 nm-es egylakásos lakóépület esetében tudja érvényesíteni a természetes személy vagy az ingatlan építtetője a bekerülési költség megfizetéséhez. Emellett az építkezés helyéül szolgáló építési telek vételárához az építési telek természetes személy tulajdonosa is igényelheti ezt az új támogatást 2016. január elsejétől. Fontos szabály, hogy ezt a támogatást legfeljebb egy alkalommal lehet igényelni, legkésőbb 2019. december 31-ig.

Ami viszont még érdekesebb a korábbi információkhoz képest, hogy a rendelet kimondja, a teljes áfatartalmat visszaigényelheti a magánépítkező, legfeljebb 5 millió forintig: az adó-visszatérítési támogatás összege megegyezik az építkezés helyéül szolgáló építési telek, valamint a lakás vagy lakóépület építéséhez megvásárolt anyagok és igénybe vett szolgáltatások számlájában feltüntetett és a kiállított számla szerint megfizetett általános forgalmi adó összegével, de legfeljebb 5 millió forint.

A most kihirdetett rendelet azt is kimondja, hogy az új adó-visszatérítési támogatásra is vonatkozik a jelenleg érvényben lévő CSOK-szabályok (256/2011. (XII. 6.) Korm. rendelet) jelentős része. Ezek a szabályok kimondják például, hogy hitelintézetben lehet igényelni a támogatást, legfeljebb 30 ezer forint bírálati díj ellenében.

A fenti információk ismeretében egyszerűen kiszámolható, hogy mekkora bruttó összegről szóló számla benyújtása esetén lehet igénybe venni a maximálisan meghatározott 5 millió forintot. Az 5 millió forintnyi áfa 18,52 millió forint nettó összegnek jelenti a 27%-os áfáját, míg a bruttó összeg 23,52 millió forint ebben az esetben.

Vagyis ha valaki a teljes 5 millió forintnyi adó-visszatérítési támogatást igénybe kívánja venni, akkor annak 23,5 millió forintnak megfelelő bruttó összegről kell számlát benyújtania egy maximum150 nm-es lakás vagy legfeljebb 300 nm-es családi ház építése esetén.

Egy budapesti, átlagos méretű (például 60nm-es) lakás esetében a vételár 500 ezer Ft/nm-es árral számolva 30 millió forint, ekkor az ÁFA visszatérítés mértéke 6.378 ezer Ft lehetne, de csak 5 millióig igényelhető a támogatás. Tehát nem kell egy fővárosi vásárlónak nagyon megeröltetnie a fantáziáját, hogy a teljes összeget igénybe tudja venni.

Forrás: portfolio.hu

125 thoughts on “ÁFA visszatérítés lakásépítésnél

 1. T Balázs

  Kedves dr.Tatár Attila Úr!

  Végigolvastam a commenteket is és a vonatkozó kormányrendeletet is (MAGYAR KÖZLÖNY 2016. évi 16. szám), ezért elnézést, ha olyan kérdést teszek fel, amit valaki már felvetett vagy egyértelmű a szabályozásból.

  Múlt héten vásároltunk áfá-s építési telket, tavasszal kezdjük az építkezést, és egyértelműen visszaforgatnám visszaigényelt ÁFA-t az építkezésbe. A telek ÁFA-jára vonatkozóan a következő mondat szerepel a korm rend. ben: “Az  adó-visszatérítési támogatás építési telekre jutó részét az építési telek vételáráról kiállított számla benyújtását
  követően, egy összegben folyósítja a hitelintézet a támogatott személy fizetési számlájára.” Megvan a telek számlája, nyilatkozunk is mindenről, amit elvárnak, mégsem akarják utalni az ÁFA-t, arra hivatkozva, hogy:
  1, majd készültség arányosan utalnak (jó, de a telket már megvettük, annak a készültsége 100%-os, a fenti mondatból pedig az következik, hogy akkor utalhatnak, ha benyujtom a számlát – nekem egy ütemezés kéne)
  2, vagy telekre lehet visszaigényelni vagy az építkezésre, együtt a kettőt nem, ezt kértem írásban, nem adják ki…:-)
  3, ez a legszebb – csak akkor kapjuk vissza az ÁFA-t, ha hitelt is veszünk fel az adott banktól… ez már megmosolyogtató, hiszen mi van azokkal, akik nem kérnek hitelt?

  Ennél cifrábbakat is mondtak az 5 különböző bankban, ahova bementem személyesen, de azokat már nem is merem ideírni, mert kinevetnének, pedig tényleg megtörtént.

  Kérdésem, hogy látott-e már olyan embert, aki visszakapta az építkezés (telekkel együtt) ÁFA tartalmát 5 millió forintos értkéhatárig vagy ez csak a mesében létezik? Ha mégis valóság, akkor vajon melyik bank (konkrét fiók kéne, mert csak így tudok előrelépni) fogja érteni a szabályozást és együttműködni? Eddig csak azt tapasztaltam, hogy megkeresték, hogyan nem kaphatom vissza, ebből elegem lett.

  Fontos a cash-flow szempontjából, hogy mikor kapom meg azt a pénzt, amit vissza kell forgatnom az építkezésbe. Nem lehet tehát a használatba vételi engedély megszerzése, beköltözés vagy a bejelentkezés után utalni…:-) ilyeneket is mondtak sajnos, nagy nevű multinacionális és hazai tulajdonú bankfiókokban is.

  Köszönet, ha segit, kezdek kifogyni az ötletekből, talán egy NAV állásfoglalás az utolsó szalmaszálam.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Balázs,

   Sajnos ez a nagy magyar valóság. Nem tudom, hogy mit lehetne tenni, de a NAV állásfoglalásban sem hiszek…..

   • T Balázs

    “Sajnos ez a magyar valóság…” Mint ahogy azt ez a válasz is fényesen bizonyítja. Köszönöm válaszát, Maradok tisztelettel, T Balázs

    • C.Orsolya

     Kedves Balázs!

     Mi is hasonló cipőben járunk. Érdeklődni szeretnék, hogy Önöknek történt-e előrelépés az ügyben?

     Köszönettel
     C.Orsolya

 2. Mné Katalin

  Tisztelt dr. Tatár Attila!
  A lakásépítés támogatás kapcsán az 5,- mill. Ft áfa-visszaigénylésről szeretném kérdezni.
  Kérdésem, hogy véleménye szerint a nyugdíjas szándékosan van kizárva az új építésű ingatlan áfa-visszatérítéséből, vagy netán adminisztratív hiba lehet?
  A tanuló -aki a tb.törvény szerint nem biztosított, iskolalátogatásival igazolhatja a jogviszonyát. Ugyanígy “szerzett jogon” biztosítási ellátásra jogosult a nyugdíjas is, amit véleményem szerint a nyugdíj-határozattal tud igazolni. Az épitkezésbe annak tudatában kezdtünk, hogy jogosultak vagyunk a visszaigénylésre, be is adtuk az igényt a számlavezető bankunkhoz. Az igénylésünk elutasításra került amiatt, hogy nincs OEP-igazolás a biztosítási jogviszonyról, de értelemszerűen az nyugdíjasként megvan szerzett jogon. A családi házunk lassan elkészül. Ha fellebbezünk az elutasító Határozat ellen, beköltözés után lesz-e lehetőségünk egy esetleges kedvező válasz esetén később benyújtani a számlákat?
  Véleménye szerint a jogszabály értelmezés ellen van-e értelme fellebbezni? Biztosítási jogviszonyt kérnek, amivel egyenértékű jelen esetben a nyugdíjas státusz, de erről nem az OEP állít ki igazolást.
  Várom szíves válaszát fentiekkel kapcsolatban.
  Tisztelettel: Mné Katalin

 3. M Ágnes

  Kedves Attila!
  2016 márciusában kezdünk el lakóépület bővítésünket. Összesen 60m2 alapterülettel bővítjük meglévő családi házunkat, melyben egy konyha és egy szoba kerül kialakításra. Egy részét a Fundamenta által folyósított hitelösszegből, másik részét önerőből építjük. Lassan az átadásnál tartunk, azonban előtte szerettük volna visszaigényleni az áfá-t. Több alkalommal kerestük a NAV-ot, a számlavezető bankunkat, két könyvelővel beszéltünk, valamint számtalanszor érdelődtünk a hitelt folyósító bankunknál. Eddig senki nem tudott semmit mondani ezzel kapcsolatban. Egyetlen konkrét választ nem kaptunk, pedig lassan a telefonálgatások összege annyi lesz, mint amennyit visszakaphatnánk. Nagyon el vagyunk keseredve, mert szerettük volna visszakapni ezt az összeget, de lassan kezdünk belefáradni az értelmetlen utánajárkálásba. Annyi lenne a kérdésem, hogy mégis hova, kihez fordulhatnánk ebben az ügyben, vagy inkább mondjuk le róla? Egyáltalán jogosultak lennénk a visszaigénylésre?

  Köszönettel: M. Ágnes

 4. B Kálmán

  Családi ház bővítésére az áfa vissza igénylést igénybe lehet e venni. Egy szoba hozzá építésével és a fürdőszoba megnagyobbításával bővűl a lakás, garázs lessz az épűlethez toldva, és a tetőszerkezet teljesen le lessz cserélve.

  Előre is köszönöm válaszát.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Kálmán,

   Bővítéshez ez a kedvezmény nem vehető igénybe.

 5. K. Jácint

  Tisztelt dr.Tatár Attila Úr!

  Álláspontját szeretném kérni új lakás építésének ügye kapcsán, az adó-visszatérítési támogatás (5 MFt HUF ÁFA érték) vonatkozásában.

  Szituáció:
  Épül egy 300 m2 hasznos alapterületnél kisebb (238 m2 hasznos alapterületű) új építésű ingatlan.
  Építési engedély jogerős 2016.január 1-től.
  Meglévő 3 gyermekes család vagyunk, ahol a gyermekek mindegyike 14 éven aluli saját gyermek.
  A telek meglévő saját tulajdon.
  Finanszírozás: Önerő + 9,5 MFt CSOK támogatás (korábbi 500eFt Szocpol levonva) + 10 MFt államilag támogatott bankhitel
  Bank által elfogadott építési költségvetés telekár nélkül bruttó 58 MFt.
  Építés típusa vegyes, ami azt jelenti, hogy egy magyarországi adóalanyként jegyzett építési vállalkozással kötött kivitelezési szerződést kötöttem kifejezetten a szerkezetkész építésre, ami bruttó 22 MFt értékű, tartalma földmunka, alapozás, betonszerkezet építés, szigetelés, falazás, tetőszerkezet építés, összességében kb. 40%-45% készültségi foknak megfelelő állapot. A szerződés teljesítése során kifejezetten nem éri el a készültség a használatba vétel szintjét, nem keletkezik ezt követően ebből fakadóan használatba vételi engedély, ami az ingatlan-nyilvántartásba vételt eredményezhetné. A szerződés teljesítését követően sok-sok egyéb munka hátravan, ami pl. nyílászárók beépítése, a teljes gépészet, teljes elektromosság, burkolás, festés, árnyékolás, konyha, szaniterek, stb.
  Az önerő részeként valósul meg a vállalkozási szerződés is és még azon felül egyéb építési fázis is.
  A bank a kérelmet visszaigazolta, értékbecslés lezajlott, hitel rendben, CSOK rendben.
  Az adó-visszatérítési támogatást elutasítani kívánja a Bank, azzal az indokkal, hogy nem köthetek kivitelezővel szerződést, mivel azt termékértékesítésnek minősíti a 2007. évi CXXVII. törvény 10. § d) pontja szerint.
  Álláspontom szerint ez akkor lenne elfogadható indoklás, ha a vállalkozási szerződés eredménye képpen használatba vételre alkalmas, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezhető eredménytermék kerülne átadásra-átvételre.
  Ez a fentiek alapján nyilvánvalóan nem következik be.

  Kérdéseim:
  Amennyiben a Bank hajlandó írásba adni az adó-visszatérítési támogatás elutasításának indokait, felkérhetem.e Önt hivatalosan szakértő tanácsadóként a panaszom kezelésére?
  Mit javasol, hogyan kezeljem a bank elutasítását, mivel véleményem szerint az egyáltalán nem megalapozott, és nem is a jogszabály helyes értelmezésén alapul.

  Várom válaszát,
  Tisztelettel:
  K. Jácint

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Jácint,

   sajnos nem tudok segíteni. Közgazdász vagyok és nem ügyvéd, továbbá nem tekintem magam a kérdés szakértőjének. Szerintem rossz a jogszabály, ezért van ily sok vitatott ügylet. Ezen pedig törvényileg kellene változtatni…

  • J.Ágnes

   Kedves K. Jácint!
   Hasonló cipőben járunk és szeretnék érdeklődni, hogy azóta mit sikerült elérniük illetve talált e olyan ügyvédet aki képviseli Önöket. Jelenleg én is ebben az esetben szakértőnek számító ügyvédet keresek.Segítségét előre is nagyon köszönöm!

 6. H. József

  Pontosan mit jelent a közlönyben megjelent rendeletben szereplő alábbi mondat:

  11. § Az R3. a 8. §-t követően a következő 6/A. alcímmel egészül ki:
  „6/A. Adó-visszatérítési támogatás
  8/A. § (1) A
  (5) Adó-visszatérítési támogatás esetén az igénylő építő vagy építtető a kérelem benyújtásakor teljes bizonyító erejű
  magánokiratba foglaltan nyilatkozik arról, hogy nem kötött vagy az építési munkák befejezéséig nem köt olyan
  kivitelezési szerződést, amely alapján a vállalkozó az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésre alkalmas lakás
  vagy lakóépület felépítésére és igénylő részére történő átadására köteles.

  Vagyis nem szerződhetek vállalkozóval a lakás felépítésére?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves József,

   Az elején el kell döntenie, hogy építkezik vagy kész lakást vásárol.De valóban nem magyarul van írva, hanem a szokásos jogi bikkfanyelven.

 7. Ildikó

  Kedves Tatár Úr! Tavaly építkeztem, banki hitelt nem vettem fel, a házat decemberben átvették a használatba vételi engedélyt megkaptam. Hogyan tudom az építkezés során kapott számlák (áru, szolgáltatás stb.) után az ÁFA-visszatérítést igénybe venni? A szabályozásban úgy láttam ezt a bankok intézik, de én nem vettem igénybe banki hitelt, ez esetben mi a teendő? Ráadásul egyes leírásokban azt is láttam, amennyiben a használatbavételi engedély megvan akkor már nem lehet visszaigényelni az ÁFA-különbözetet, ami elég diszkriminatív tekitnettel arra hogy elvileg beköltözni csak akkor lehet, ha a használatbavételi engedély megvan, nem beszélve arról hogy sok szolgáltató pl. hulladékszállítás is csak ennek felmutatásával kezdi meg a szolgáltatást. Megtisztelő válaszát várva, tisztelettel: Ildikó

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Ildikó,

   Igen, szerintem sem tudja a támogatást lehívni, de inkább érdeklődjön egy bankfiókban. Nem zárja ki a dolgot, hogy nem volt hitele…

 8. T Róbert

  Üdvözlöm!

  Kérdésem az lenne, hogy igényelhetünk-e vissza áfát családi ház építésére amit most fogunk kezdeni tavasszal, de a feleségem nevén van egy ingatlan háromnegyed tulajdoni hányadban, amiben a nagymamája lakik és ő is a ház haszonélvezője. Mármint a nagymama a haszonélvező.

  Válaszát előre is köszönöm

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Róbert,

   Az áfa visszaigénylése nem egyszerű, kezdje egy bankfiókban a részletek megismerését. A házrész szerintem nem kizáró ok.

 9. R. Gábor

  Tisztelt dr. Tatár Attila!
  Érdeklődöm a véleménye iránt az ÁFA-visszatérítéssel kapcsolatban. 2015-ben kelt a kölcsönszerződésünk, és CSOK-ot is igényeltünk.
  Építkezésünk folyik, az ÁFA visszatérítéshez feltételként szabott 70% készültséget már teljesítettük, és minden feltételként szabott igazolást beszereztünk, a pénzintézet az ÁFA kérelmünket bevette. Három hét után a pénzintézet ügyintézője telefonon értesített, hogy csak akkor kaphatunk ÁFA-visszatérítési támogatást, ha a már 2015- ben a megkötött kölcsönszerződési és családi otthonteremtési támogadásra irányuló szerződésből még hátralévő kölcsön összegeről írásban lemondunk és ezt a maradék összeget mint ÁFA visszatérítési támogatást igényeljük. További ÁFA visszatérítést is kaphatunk a benyújtott szálmaértékek ÁFA-tartalmából mint ÁFA visszatérítést, ha módosítjuk a kölcsönszerződésben már elfogadott költségvetést, megemeljük a költségvetés összegét olyan tételekkel, ami az eredeti költségvetésben nem szerepelnek.
  Véleményem szerint a rendeletben nincs utalás az építési kölcsön összege és az építőanyag és szolgáltatási ÁFA tartalma közötti kapcsolatra. A visszatérítés a számlák ÁFA tartalma alapján számítható 5 millió Ft felső határig.
  Önnek mi a véleménye? Mit tehetünk, hogy megkapjuk a számlák ÁFA visszatérítését?
  Tisztelettel:
  Gábor

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Gábor,

   Igaza van, de nem az én véleményem számít, hanem a banké. Tegyen írásban panaszt.

 10. R Gábor

  Tisztelt Tatár Úr!
  Már kétszer is feltettem erre az üzenőoldalra kérdésemet, de még mindíg “A hozzászólás rendszer-moderációra várakozik” megjegyzéssel olvasom.
  Mit kell tennem, hogy eljusson Önhöz a kérdésem, vagy várjak türelmesen?
  Üdnözlettel
  Gábor

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Gábor,

   Bocsánat, de rá kellett jönnöm, hogy a szabályozás olyan slendrián, hogy nem tudok felelősséggel tanácsot adni.
   Ezért ÁFA kérdésekben nem tudok segíteni.

 11. Heni

  Kedves Tatár Úr!

  Először is nagyon szépen köszönöm a sok információt ami a honlapon megtalálható.
  Én a következő problémával fordulok Önhöz. 2014-ben vásároltunk egy telket amire építkeztünk egy 67 nm-es házat amelyre 2015-ben meg kaptuk a lakhatási engedélyt. Sajnos nem kaptunk rá semmilyen hitelt, mert olyan helyen lakunk ahol a lakosság száma nem éri el a 2000 főt. ( ez a legtöbb banknál kizáró tényező volt). Ezért semmilyen bankkal nem állunk kapcsolatban.Természetesen mindenről van számlánk. Sajnos egyenlőre gyerek sincs de szeretnénk. (IVF programmal) Ebben az esetben van bármiféle lehetőségem akár áfa visszaigénylésre akár bármilyen támogatás igénylésére?

  Nagyon szépen köszönöm

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Heni,

   Az építkezés befejeződött, így nem tudnak támogatást kérni – kell lakás cél is. Esetleg bővítés?

 12. Orsolya

  Kedves Attila!

  Ha külterületen vásárolok telket és oda építkeznék akkor arra is igénybe vehető az adó-visszatérítés.
  Illetve, erre is vonatkozik, hogy 10 évig legalább ott kell lakni?

  Üdvözlettel:
  F Orsolya

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Orsolya,

   Egy kicsit kaotikusak a szabályok. Az ÁFA tekintetében semmi biztosat nem látok, de kezdje egy értelmes banki ügyintéző felkutatásával.

 13. O. Csaba

  Tisztelt Tatár Úr !
  Az alábbi kérdésekben kérném szíves segítségét!
  Ha építkeztem, mint magánember és kisvállalkozókat bíztam meg a különböző munkafolyamatokkal (kőműves, villanyszerelő, víz-gázszerelő, festő…), akkor hogyan tudom az áfa visszatérítést igénybe venni ?
  67 m2 es ház kb 10 milliómba van. Viszont számlák kb 5 millióról vannak ! Jól értelmezem ,ha nincs meg 70% rol számla , akkor nem igényelhetek ?
  Továbbá csak az igényelheti ezt aki vállalja a 3 gyereket, vagy ezt attol függetlenűl bárki ?
  Köszönöm előre is a válaszát!
  Tisztelettel O. Csaba

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Csaba,

   Akkor működne ez az áfa visszatérítés, ha szakmája lenne az építőipar egy területe és a saját munkákat íly módon igazonli tudná. Meg kellene lennie a 70%-nak. Gyermekvállalásra nincs szükség, az a csok-tól független kedvezmény.

 14. K Ádám

  Tisztelt Uram!!!

  Két apró de számomra fontos kérdés merült fel.

  1. Feltesszük hogy elkezdünk építkezni és vásárlunk 3 millióért alapanyagot /téglát,betont,stb…/, melyről természetesen számlát kérünk.
  Kérdés az hogy mikor és hová kell vinni a számlákat hogy visszaigényelhessük a 3 milliónak 27%-át? (637795 Ft,-).
  Már építkezés alatt is visszalehet igényelni vagy csak az építkezés befejeztével kerül sor a visszatérítésre?

  2. Ha építési területet vásárlunk magán személytől akinek a tulajdonában már több mint 15 éve van a telek, arra lehet igényelni áfa-visszatérítést vagy sem?

  Ádám

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Ádám,

   A bankok intézik az áfa visszatérítést is, ezért érdemes a dolgot eleve ott kezdeni. Telekre is igényelhető.

 15. Judit

  Tisztelt Dr. Tatár Attila!

  Új házat építünk, meglévő 3 gyerek után szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot és az ÁFA visszatérítést. A jelenlegi készültségi fok alapján a hátralévő költség kevesebb, mint a 10+5 millió forint. Ebben az esetben csak a hátralévő költségek mértékéig vagyunk jogosultak a támogatásra?

  Segítségét köszönöm, tisztelettel
  Judit

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Judit,

   Igen, ezek a max összegek, kevesebbet is igénybe lehet venni.

 16. Andrea

  Tisztelt Bankweb!

  Igaz az, hogy a visszaigényelt ÁFA összegét ismét csak az építkezésre fordíthatom és ezt újabb számlákkal is igazolnom kell ? A 16/2016 korm rend. 69-es pontjára hivatkozik a bank.

  Válaszukat előre is köszönöm.
  Andrea

  • Andrea

   “2016-03-18 –

   A hozzászólás rendszer-moderációra várakozik.”

   Miért és meddig?

   • dr.Tatár Attila

    Kedves Andrea,

    Bocsánat, de rá kellett jönnöm, hogy a szabályozás olyan slendrián, hogy nem tudok felelősséggel tanácsot adni.
    Ezért ÁFA kérdésekben nem tudok segíteni.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Andrea,

   Igen, én is így tudom….

 17. csaba

  Kedves Tatár Úr!

  Az az építtető aki 2015.októberében használatbavételi engedélyt kért és kapott, ám még a családi ház befejező munkálatai hátra vannak, a 2015.01.01.-t követően kiállított költségszámlái után milyen esetben jogosult Áfa visszaigénylésre?

  Köszönettel
  Csaba

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Csaba,

   Nem könnyű a válasz, mert igazolhatóan az építkezésre kell fordítani a támogatást és talán a használatba vétel is kizárja a lehívhatóságot.

 18. Norbert

  Tisztelt Tatár Úr!

  2014-ben belekezdtünk egy komplett ház átalakításba, változott az alapterület, tetőszerkezet, helyiségek elrendezése. Minden számlánk meg is van hozzá, viszont még nem igazán vagyunk kész, picit hosszabbra nyúlik mint terveztük. Az lenne a kérdésem először is hogy átépítésre lehet e áfát vissza igényelni, és ezt mikor kell benyújtanunk a bank felé, továbbá elszámolják e az összes számlánkat vagy csak a 2015 utáni számlákat?
  Válaszát előre is köszönöm!

  Norbert

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Norbert,

   Ha nem lehet bővítésnek hívni (legalább + egy szoba) a munkálatok legalább egy részét, akkor átépítésre nincs támogatás…

 19. Sné Éva

  Szeretném megkérdezni, hogy hol van az építőanyagoknál a határ. Pl egy fürdőkád vagy csempe Áfá-ja vissza jár-e akár egy jakuzzi is csökkenthető az Áfá-val ? A konyhánál hol a határ konyhabútorra még visszajár az Áfa ?
  Továbbá veszek egy lakást az idén 5% áfával jövőre építek ott visszajár a 5 millió ?

  Tisztelettel:

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Éva,

   Szerintem csak az építőanyagra áll a kedvezmény, a konyhabútorra nem, de egyelőre nem látom át a jogszabályt.

 20. Fanni

  Üdvözlöm.

  Olyan kérdésem lenne, hogy ha építkezem, mint magánember és kisvállalkozókat bízok meg a különböző munkafolyamatokkal (kőműves, villanyszerelő, víz-gázszerelő, festő…), akkor hogyan tudom az áfa visszatérítést igénybe venni a tekintetben, hogy építési engedély köteles a beruházás, így a fordított adózásnak megfelelően kell kiállítaniuk a számlát részemre?
  A másik kérdésem az lenne, hogy a kőműves vállalkozóval rokoni viszonyban vagyok. Ez jelen-e akadályt?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Fanni,

   Nem tudom a választ, szerintem még sok a bizonytalanság és szabályozói hiba.
   Véleményem szerint a mesterek alacsonyabb áfá-val állítják ki a számlát – ha igényelte egy bankban a támogatást.

 21. Szné Mária

  Tisztelt Tatár Úr!

  Az alábbi kérdésben kérném szíves segítségét.2013. márciusa óta építkezünk. Házunk már majdnem kész, konyha és a külső szigetelés van hátra. Használatba vételi engedélyünk még nincs. Tavaly lakásépítési támogatást igényeltünk, valamint szocpolt két gyermekünk után. Ezt a hitelt meg is kaptuk, de 10 %-ot visszatart a bank a használatbavételi engedély benyújtásáig.
  Idén januárban áfa visszaigénylés kapcsán kerestük meg az OTP Bankot. Január 22-én minden papírt, igazolást, stb benyújtottunk ehhez, de magát a banki hiteligénylő papírt nem engedték, nem tudtuk kitölteni, mivel az otp-s ügyintéző hölgy állásfoglalást kért a központtól, mert több kérdésünkre nem tudott válaszolni. (pl. harmadik gyermekünk halva született, ezt beszámítják-e a gyerekek számánál? valamint jár-e az emelt szocpol. meglévő két gyermekünk után, akikre a tavalyi évben már igényeltünk szocpolt, de az még nem lezárt hitel, mivel 10% még vissza van tartva) Az ügyintéző hölgy pár napot mondott, hogy annyi idő alatt megérkezik az állásfoglalás. Ez természetesen nem történt meg, többször voltam bent személyesen, többször érdeklődtem telefonon, de nem tudtak válaszolni, türelmet kértek, hogy megjön a központ válasza pár napon belül. Ezen a héten újra bementem személyesen, ahol tájékoztattak, hogy oké, jár az emelt szocpol, de lejártak az igazolások (NAV igazolása a köztartozásmentességről, egészségbiztosítás igazolása a 180 napos bejelentettséről, tulajdoni lap, térképmásolat, erkölcsi bizonyítvány), ezért ezt újra kérik. A kérdésem a következő: miért kell újra minden igazolást benyújtanom?Hiszen januárban mindent bevittünk, az azóta ott van az otpben! Kötelezhet erre a bank? Nem az én hibámból csúszott az ügy, hanem az otp “válaszára várás” miatt. Kb. 15-20 ezer forint volt az igazolások beszerzése, most fizessem ki újra? A kivett szabadságokról nem is beszélek. Mit tudok tenni? Kérem szíves válaszát.
  Köszönettel és tisztelettel: Mária

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Mária,

   Sajnos a kérelmet hivatalosan nem adták be a bank bénázása miatt és ezért kell minden igazolás ismét. Kérje egy panaszos levélben ennek a megtérítését. (Bár nem kötelesek a kérelmet befogadni és a panasz miatt ez be is következhet. És akkor igaza lesz, de támogatása nem, kezdheti másik bankban elölről.)

 22. Zoll

  Tisztelt Uram !

  Jól gondolom hogy a telek vételára utáni Áfa visszatérítés, az csak a számlával ( vállalkozótól vagy cégtől) igazolt vásárlás esetén érvényesíthető?
  Válaszát köszönöm: Z

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Zoli,

   Számla nélkül semmilyen támogatás nem mehet…

 23. D Timea

  Tisztelt dr. Tatár Attila!

  Nagyon hasznosnak látom ezt az oldalt, köszönök minden információt! Egy kérdést szeretnék Önnek feltenni az 5M Ft-os ÁFA visszatérítéssel kapcsolatban. Mi családi házat èpitettünk.A hasznàlatbavèteli mèg nincs meg, de a szàmlàk 70% a nevünkre kèszült.A Banktol ezt az informàciòt kaptam:
  ÁFÁ-ra jelen jogszabály alapján nem vagy jogosult, mert a szocpolt és az ÁFÁ-t egyszerre kell megigényelni. Mivel
  Te igénybe vetted a szocpolt és folyósítottunk is, nem igényelheted már az ÁFA-át. 69 szakasz 9 Pont ban benne van. 
  Ez valòban igy van hogy az àfa ès a szocpol megigènylèsnek egy ütemben kell megtörtènnie?
  Segitsègèt elöre is megköszönve!! Timea

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Tímea,

   Tudtommal nincs ilyen szabály….

 24. francisc0

  Tisztelt Attila,

  Nemreg vasarolt szerekezet kesz, uj lakas kulcsrakesz befejezesehez szukseges anyagok utan van-e lehetoseg afat visszaigenyelni?

  Koszonettel,
  Ferenc

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Ferenc,

   Szerintem megoldható, de a bank szava a döntő.

 25. Emese

  Tisztelt Dr. Tatár Attila! Családi házunkat már felépítettük, s most egy melléképület (garázs+tároló helyiségek) építését tervezzük. Ha jól értelmezem az áfa visszatérítés ilyen esetben nem vehető igénybe, ugye? Köszönöm válaszát!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Emese,

   Jól látja, ilyenkor, ilyen célra már nem megy az áfa kedvezmény.

 26. P Klára

  Tisztelt Tatár Attila Úr!
  2015. júliusában a 86 m2-es házunkhoz építettünk hozzá 48 m2-t. Meglévő három gyermek után igényeltük a CSOK-ot, melynek kiutalása jelenleg is folyamatban van, mint ahogy a munkálatok is. Úgy olvastam, hogy az ÁFA visszaigénylésre nem jogosult az aki bővítést valósít meg! Az emelet- és a tetőtérkiépítés nem bővítésnek minősül? Mert ezen esetekben visszaigényelhető az ÁFA, lényeg, hogy új lakóegység jöjjön létre. Esetemben a meglévő házunkhoz való mellé építést kényszerültem elfogadni, mivel utcaképi védelem miatt nem engedélyezték a ráépítést. Az új házrésznek (lakóegységnek) közös bejárata van a meglévővel, ami emelet esetében is lehet így. Érdekelne, Ön hogy látja? Esetleg hol találok erre vonatkozó részletes tájékoztatást, vagy van-e egyáltalán.?
  Köszönettel: P Klára

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Klára,

   Szerintem az építkezés bővítésként indult, így már ezen nem tud változtatni.
   Az elején lehetett volna önálló lakás építéseként indítani, de ez már utólag nem változtatható….

 27. SzKrisztián

  Tisztelt dr. Tatár Attila,

  Érdeklődöm, hogy a tavaly márciusban megkezdett új családiház építése során kifizetett számlák után jár-e az áfa visszatérítés. A kivitelezés nagy részét egy építési vállalkozó végezte/végzi. A nyílászárók, az árnyékolók, a fűtés- és a szellőzőrendszer, a napelemek beépítését más vállalkozókkal végeztettem. A burkolatokat is magam szereztem be. A ház előre láthatólag áprilisban készül el.

  Az építkezéshez hitelt vettem fel, az önerő már beépítésre került. Mindenről van számla.

  Az építési vállalkozó szerint a jövőben esedékes számlákat már 5% áfával kell kiállítania.

  Köszönettel,
  Krisztián

 28. B Ágnes

  Tisztelt dr. Tatár Attila!
  Fiamék építkeznének a CSOK 10+10 igénybevételével. A kiszemelt telek vételárából szeretnék kérni a max. 5 millió Ft-os ÁFA-visszatérítést, hogy azt az építkezésnél már felhasználhassák. Akadálya-e ennek, hogy a fiam nevén van egy kicsi lakás, amelyben haszonélvező lakik?
  Köszönettel: B. Ágnes

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Ágnes,

   A CSOK 10+10-nél lehet lakás a nevükön. Figyeljenek oda arra, hogy a bank hogyan fog folyósítani és milyen önerőt vár el!

 29. F.Sándor

  Tisztelt Tatár Úr!

  Az ÁFA visszaigényléssel kapcsolatban lenne kérdésem.
  Már több bankban is azt az információt kaptam, hogy mivel könnyűszerkezetes házat
  építünk és ezért a vállalkozóval szerkezetkész épület építésére szerződtünk
  ezért nem élhetünk az ÁFA visszaigénylés lehetőségével.
  Én ilyet a törvényekben nem találok.
  Igazuk lehet, hova fordulhatok Ön szerint?

  Köszönöm válaszát!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Sándor,

   Én is úgy gondolom, hogy a bank csak akkor fogadja be az anyagot, ha látja, hogy kész lesz a tervezhető pénzekből. Tehát módosítsák a szerződés és végeztessenek minden munkát a kivitelezővel.

   • Dávid Zsolt

    Tisztelt Tatár Úr!

    Önerőből építkezünk Generál kivitelező nélkül. 2014 év végén kezdtük, most kb 75 %-os készültségű a családi ház( külső színezés, burkolás, térkövezés, kerítés van hátra. Az építkezés nyugdíjas édesapám nevén folyik. Érdeklődnék, h nyugdíjasnak jár e ÁFA visszatérítés, ill ha időközben befejezzük az építkezést,de még lakhatási nem lesz, kérhető e a visszatérítés annak ellenére, hogy teljes készültségű a ház.

    Köszönettel: Zsolt

    • dr.Tatár Attila

     Kedves Ágnes,

     Sajnos ekkora károkat tud okozni egy rosszul előkészített jogszabály. Nem akarom a bankokat védeni, de sajnos ezért ilyen bizonytalanok. Velük kell egyeztetni, sajnos más megoldás nincs. Tehet panaszt a Felügyeletnél, de ettől nem fog működni a dolog….

 30. bebike

  A 10 millios allami tamogatast szeretnenk igenybe venni a meglevo hazunkra egy kulonallo lakoszint epitesere. Milyen munkafolyamatok elvegzese utan utalnak penzt legkorabban?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Bebike,

   Minden úgy zajlik, mint normál építkezésnél. Először az önerőt kell felhasználni, majd a bank szakaszosan folyósít, ahogy haladnak a munkálatok.

 31. Miklós

  Tisztelt Tatár Úr!
  Feleségemmel közös telkünkre, szeretnénk ikerházat építeni, melyben minkét házfélben 1/2-1/2 arányban lennénk tulajdonosok. Magánépítkezőként igénybe vehetünk-e adókedvezményt mindkét házfélre külön (5+5milliót)? Ha nem, megoldás-e, ha családon belül elajándékozzuk az egyik felét illetve ekkor a maradék (1/4-1/4) tulajdonrész mellett is igénybe tudjuk-e venni a 10+10-es CSOK-ot?
  Köszönöm válaszát!

 32. Mária

  dr Tatár Attila

  Szeretném megkérdezni hogy a 70-es évben épült kertes házamat szeretném szigeteltetni és a hozzá szükséges anyagok után visszaigényelhetem-e az Áfát. A munkát egy kőműves vállalkozóval végezte-
  tem.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Mária,

   Csak új ház építéséhez lehet áfa-t visszaigényelni.Korszerűsítéshez nem.

 33. K Edina

  Kedves Attila!
  Afa visszaigenylessel kapcsolatban kerdeznem: csaladi hazam boviteset vegezzuk, ilyenkor is lehet elni az afa visszaigenyles lehetosegevel?
  Koszonettel,
  Edina

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Edina,

   Bővítéshez nem igényelhető a kedvezmény.

 34. István

  Erre a kérdésre kapható a jelenlegi ismeretek mellett egyértelmű válasz, tisztelt Tatár Attila?

  Tisztelt Tatár Attila!

  Az áfa visszaigénylés témájában kérdeznék: az elmúlt évben vásároltunk egy 300 nm alatti családi házat természetes személyként egy építési vállalkozótól. A vásárlás pillanatáig telekként volt nyilvántartva a terület de már állt a ház teljesen készen. Így a vásárláskor a szerződésben rögzítettek szerint az eladó intézte a megfelelő engedélyeket. A használatbavételi engedélyt 2015 novemberében kaptuk meg a házra. Számlánk van a teljes vásárlásról külön bontva a telekre és a lakóépületre, az ÁFA értéke feltüntetve.
  Én emiatt a mondat miatt kérdem, hogy van-e keresnivalónk a témában:

  “Az áfa szabályok értelmében újnak minősül az ingatlan, ha
  annak használatbavétele még nem történt meg, vagy a használatbavétele megtörtént, de a
  használatbavétel és az értékesítés között még nem telt
  el két év.”

  Az értékesítés 2015 július míg a használatbavételi engedély 2015 november. Jogosultak lehetünk a visszaigénylésre ha igen milyen hivatalnál kezdeményezhetjük az eljárást?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves István,

   Szerintem nem tudják a kedvezményt igénybe venni, de valóban nem egyértelmű a dolog….

 35. Babett

  Tisztelt Tatár Attila!

  Mi is építkezünk lassan 4 éve, mert sajnos a pénzünk csak így engedi meg. Nekem az lenne a kérdésem, hogy komfortos házra is vissza igényelhető az áfa, vagy csak összkomfortosra? A másik pedig, hogy kizáró ok lehet, hogy külföldön dolgozunk? Előre is köszönöm a válaszát

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Babett,

   Szerintem komfortosra is kérhető és a munkaviszony nem gond.

 36. Péter

  Tisztelt Tatár Attila!

  Tavaly vásároltam építési telket magánszemélytől. Tervezzük, hogy idén elkezdjük az építkezést.
  Az lenne a kérdésem, hogy a telek után ránk is vonatkozna az áfa vissza térítés?

  köszönettel : Péter

 37. M. Anita

  Tisztelt Tatár Attila!

  Az ÁFA visszatérítéssel kapcsolatban szeretnék kérdezni: tavaly év végén készült el a családi házunk, a használatbavételi engedélyünk még nincs meg. A telket, amire az ingatlant építettük még 2014-ben vásároltuk. Egy generálkivitelezőt bíztunk meg az építéssel, mindent ők csináltak, kivéve a fűtést, azt mi rendeztük egy másik céggel és mi vettük a hőszivattyút. Az összes, a kivitelező által kiállított részszámlát rendeztük, ezek közül két számla még 2014. decemberi. A fűtéssel kapcsolatban a számla szintén rendezésre került. A számlák minden esetben a nevünkre szólnak.
  Most készül a gépkocsibeálló és a járda térburkolása, ezt szintén nem a generálkivitelező, hanem egy másik cég végzi.
  Az építkezéshez az építőanyagokat nem mi szereztük be, hanem a generálkivitelező, de ennek ellenére vannak kisebb összegű számláink, amelyek olyan építőanyagokról szólnak amiket mi vettünk külön (pl. esővíz elvezetéshez csövek, kavics, most a térkő.)
  A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben, hogy már elkészült a ház és a számlák is rendezésre kerültek tudunk-e visszaigényelni ÁFÁ-t és mely tételek után?
  Illetve a családi házban fogunk élni, de az kizáró ok lehet-e, hogy a nevünkön van egy másik lakás.
  Előre is köszönöm a válaszát,
  M. Anita

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Anita,

   Szerintem érdemes lenne egy bankot megkeresni, mert fog működni az áfa kedvezmény – ha a garázsra és burkolásra nem is.

 38. K Péter

  Tisztelt BankWEB!
  Még mindig nem világos előttem, hogy mikor lehet áfa visszatérítéssel (5 millió forintig), és mikor lehet 5%-os áfá-val építkezni. Ha például:
  1) Egy vállalkozóval felépíttetem a házamat szerkezetkészre, majd egy második (vagy több) vállalkozóval elvégeztetem a hátralévő munkákat.
  2) Egy generálkivitelezővel felépíttetem a házamat kulcsrakészre.
  Mi a különbség a két megoldás között, azon kívül, hogy az első esetben két vagy több, a második esetben egy vállalkozó szolgáltatását vettem igénybe? Mit jelent az a megfogalmazás, hogy az “ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésre alkalmas lakás vagy lakóépület” – a 256/2011. Kormányrendeletben, illetve hasonlóan a 2007. évi CXXVII. áfatörvényben.
  Olvasom az erről szóló írásokat, de úgy látom, hogy a szakemberek véleménye is megoszlik a rendeletek értelmezésében. Pedig ezt nagyon fontos lenne tudni, mielőtt egy vállalkozóval megállapodok és szerződést kötök.
  Válaszukat előre is köszönöm, üdvözlettel:
  K. Péter

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Péter,

   Jól látja, eltérőek a vélemények és még törvényi módosítások is történnek. Szóval várni kell egy kicsit, amíg kialakulnak a szabályok.

 39. Arnold

  Tisztelt Dr. Tatár Attila! Érdeklődni szeretnék a CSOK -al kapcsolatban ami rám vonatkozna hogy 2016.01.04 jogerőre emelkedett a használatba vételi engedélyem nekem akkor nem jár az ÁFa vissza igénylés ? Válaszát előre is köszönöm.Arnold !

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Arnold,

   Használatba vételt követően tudtommal nem igényelhet.

 40. B Ádám

  Üdvözlöm.
  Lenne egy pár kérdésem az áfa visszaigényléssel kapcsolatban:
  Tavaly kezdtünk és be i fejeztünk egy építkezést, megkaptuk a használatbavételi engedélyt, viszont vannak benne kitételek amit még egy éven belül be kell fejezni :terasz burkolás, külső szinezés.
  Az lenne a kérdés, hogy ebben az esetben jogosultak vagyunk a visszaigénylésre?
  Másik kérdés:Ha nincs 70%-ról számla akkor csak a meglévő számlák 22%-át kaphatjuk vissza?

  Előre is köszönöm a válaszát.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Ádám,

   Ezekre a munkálatokra nem tudja a kedvezményt igénybe venni.

 41. Ágnes

  Üdvözlöm!

  Nekem olyan kérdésem lenne, hogy saját építkezés esetén, ha öröklésből van 1/6. házrész az építtető nevén, az befolyásolhat bármit az 5 millió forintos áfa-visszaigényléssel kapcsolatban?

  Köszönettel:

  Ágnes

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Ágnes,

   Szerintem nem gond.

 42. István

  Tisztelt Tatár Attila!

  Az áfa visszaigénylés témájában kérdeznék: az elmúlt évben vásároltunk egy 300 nm alatti családi házat természetes személyként egy építési vállalkozótól. A vásárlás pillanatáig telekként volt nyilvántartva a terület de már állt a ház teljesen készen. Így a vásárláskor a szerződésben rögzítettek szerint az eladó intézte a megfelelő engedélyeket. A használatbavételi engedélyt 2015 novemberében kaptuk meg a házra. Számlánk van a teljes vásárlásról külön bontva a telekre és a lakóépületre, az ÁFA értéke feltüntetve.
  Én emiatt a mondat miatt kérdem, hogy van-e keresnivalónk a témában:

  “Az áfa szabályok értelmében újnak minősül az ingatlan, ha
  annak használatbavétele még nem történt meg, vagy a használatbavétele megtörtént, de a
  használatbavétel és az értékesítés között még nem telt
  el két év.”

  Az értékesítés 2015 július míg a használatbavételi engedély 2015 november. Jogosultak lehetünk a visszaigénylésre ha igen milyen hivatalnál kezdeményezhetjük az eljárást?

 43. M Milán

  Tisztelt Tatár Attila!

  Önkormányzati építési telek vásárlás előtt állok (előszerződés megvan). Kérdésem lenne, hogy visszaigényelhető-e utána az áfa? Ha igen, telek esetében milyen számlát mutatok be? Adásvételi szerződést?

  Várom válaszát!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Milán,

   Tudtommal a telek áfa is lehet kedvezményes.

 44. G Gábor

  Tisztelt dr. Tatár Attila!
  Nagyon informatívnak és hasznosnak látom ezt az oldalt, köszönök minden információt! Egy kérdést szeretnék Önnek feltenni az 5M Ft-os ÁFA visszatérítéssel kapcsolatban. Mi családi házat szeretnénk építeni a telkünkre, ehhez a 10+10 M Ft-os CSOK-ot is szeretnénk igénybe venni. Érdeklődtem a mai napon az ERSTE banktól a követelményekkel kapcsolatban és az ÁFA visszatérítésre is kitértem, amire azt a meglepő tájékoztatást kaptam, hogy az 5M Ft ÁFA visszatérítésre csak a házépítéssel kapcsolatos számlák 50% át vagyok jogosult beadni. Pontosabban fogalmazva CSOK esetén a költségek 70% -át kell számlákkal igazolnom és
  az így igazolt számlák 50% -ára kérhetek teljes ÁFA visszatérítést, a többire nem. Ezt az állítást még nem találtam sehol leírva, tudna erről bővebb tájékoztatást adni? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Gábor

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Gábor,

   Köszönöm a dicséretet, sok munka van benne…

   Én sem tudok erről, nem olvastam ilyen korlátozásról. Intézze a dolgot egy másik banknál.

 45. Nóra

  Tisztelt Bank Web!
  Igénybe szeretnénk venni új ház építésére a 10+ 10 millió forintot. Három gyerekünk van, szolgálati lakásban lakunk ahol bérleti díjat fizetünk, saját ingatlanunk nincs. A bank szerint az ÁFA visszaigénylést nem tudjuk igénybe venni mert szolgálati lakásban lakunk. Nekem ez egy kicsit érthetetlen hogy miért is? ! Köszönöm

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Nóra,

   Az áfa kedvezménynél nagy a zűrzavar és folyamatos a módosítás. Tudtommal is kizáró ok az, hogy szolgálati lakásban laknak.

   • Nóra

    Köszönöm a válaszát. Remélem még ezen is módosítanak, mert nem értem hogy miért más hogy a Honvédségnek fizetek bérleti díjat vagy XY nak ha albérletben laknék.

 46. T Gergely

  Tisztelt Tatár Attila úr!

  Az elmúlt évben építettünk egy nyaralónak minősülő házat üdülőövezetben. A használatba vételi engedélyt ennek megfelelően nyaralóra kapjuk meg a a jövő héten. Ezek után egy energetikai tanusítvány csatolásával lakóépületté szándékozom minősíttetni a házat.
  Kérdésem, hogy vonatkozik-e ránk is az áfa-különbözet visszatérítés, és ha igen, ennek mi a folyamata?

  Válaszát megköszönve, tisztelettel: T Gergely

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Gergely,

   Sajnos a sorrend rossz. Lakásként kellett volna megépíteni…. Ha lakássá minősíti, akkor talán ha eladná – de itt az új lakás építésének kell megfelelni, vagyis a használatbavételit ha megkapja, akkor már ez nem fog menni.

 47. Laci

  Tisztelt Tatár Úr!

  Érdeklődni szeretnék, hogy pontosan mi számít bele a hasznos alapterületbe. Valahol azt olvastam, hogy az OTÉK rendelet szerint nem tartozik bele a hasznos alapterületbe a pince(szint) és a garázs. Ez valóban így van?

  Válaszát előre is köszönöm!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Laci,

   Hasznos alapterület: a nettó alapterületnek azon része, amelyen a belmagasság legalább 1,90 m [253/1997. (XII. 20.) Korm. rend. 1. melléklet 46. pont].
   A hasznos alapterületbe a következő, huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségek számítanak bele: lakóhelyiségek, főzőhelyiségek, egészségügyi helyiségek (fürdőszoba, mosdó, zuhanyozó, WC), közlekedő helyiségek (előszoba, előtér, belépő, szélfogó, közlekedő, folyosó) és tároló helyiségek (kamra, gardrób, lomkamra, stb.). A lakás hasznos alapterületének meghatározásánál a gépkocsitároló helyiség, az erkély, a loggia és a terasz alapterülete nem számítandó be.

 48. A Péter

  Tisztelt Dr. Tatár Attila!
  Folyamatban lévő családi ház építéshez igényelnék CSOK 10+10 millió forintos – meglévő három gyermekkel – konstrukciót, és ebben az esetben meglévő lakóingatlan nem kizáró feltétel. A 256/2011. (XII. 6.) Korm. rendelet szövegét értelmezve az áfa-visszatérítési támogatásra vonatkozóan viszont már kizáró ok.
  Hivatkozott rendelet szerint “(8) Az igénylő ugyanazon hitelintézetnél egyidejűleg nyújthatja be az adó-visszatérítési támogatás és a családok otthonteremtési kedvezménye iránti kérelmét …”
  Ezt több pénzintézet úgy értelmezi, hogy aki CSOK-ot igényel, annak azzal egy időben szükséges az áfa-visszatérítési támogatási kérelmet is benyújtania, arra külön / utólag már nem lesz módja. Kérem ebben szakmai állásfoglalását, mert nem teljesen egyértelmű, hogy itt a “nyújthatja be” kifejezés lehetőséget vagy kizárólagosságot jelent.
  Köszönettel:
  A Péter

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Péter,

   Szerintem sem fog menni a két kérelem eltérő időpontban. Nagy a káosz, még hónapok kellenek, hogy a kép letisztuljon, szegény bankok is ezért értetlenkednek.,….

 49. S Géza

  Üdvözlöm !
  Önálló ház építésével kapcsolatban kérdeznék. Elméletileg telekre is igénybe lehet venni az ÁFA-visszatérítést. A házépítés során teljes kulcsrakész építmény kivitelezésére szeretnénk megbízást adni, CSOK-segítséggel. Kérdésem: A telek vásárlása után (áfá-s számlát adó cégtől) visszaigényelhető-e az ÁFA és a kivitelezés kulcsrakész választása nem akadályozza-e ezt.
  Üdvözlettel
  S Géza

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Géza,

   Ez nem lesz akadály, de figyeljen oda, hogy milyen tartamú szerződést köt a kivitelezővel!

 50. CFruzsina

  Tisztelt Tatár Úr!

  Afelől érdeklődnék, hogy egy olyan házat kívánunk megvenni, amit magánszemély épített, 80%-ban van kész, még nincs használatbavételi engedélye, az elmúlt 3 évben építette folyamatosan, eredetileg magának. Ha ő eladja nekünk magánszemélyként és mi mint magánszemély vesszük meg, mivel új házról van szó, van-e lehetőségünk az áfa visszaigénylésre?
  Segítségét köszönöm, üdvözlettel: Fruzsina

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Fruzsina,

   Úgy tudom, hogy ez nem működik, de kérdezze meg az ügyintézésre “kiszemelt” banktól.

 51. GRenáta

  Üdvözlöm!
  A bank szerint jogosultak vagyunk a 10+10 milliós CSOK-ra még úgy is, hogy van már egy ingatlan a nevünkön. Ha egy új telekre építünk egy új házat ebből a pénzből, akkor az ÁFA visszaigénylést igénybe tudjuk venni erre az új házra úgy is, hogy már rendelkezünk egy másik ingatlannal?
  Köszönettel:

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Renáta,

   Valóban nem gond, hogy van másik ingatlanuk – a 10+10 CSOK-nál!
   Az ÁFA visszaigénylés is lehetséges.

   • J. Csilla

    Üdvözlöm! A mai napon azt mondták a bankban, hogy mivel van a nevünkön ingatlan, nem vagyunk jogosultak az Áfa visszaigénylésére. Hol tudok ennek utánanézni? Köszönöm a válaszát, Üdvözlettel: Csilla

    • dr.Tatár Attila

     Kedves Csilla,

     Borzasztó a helyzet, számtalan különböző módosítás, össze- vissza helyeken. Nehéz összevadászni:
     http://www.parlament.hu/irom40/08196/08196.pdf
     file:///C:/Users/user/Downloads/Tajekoztato___Afa_kulcsok_es_adomentes_tevekenysegek_2015._januar_1_jetol.pdf
     256/2011. (XII. 6.) Korm. rendelet

     • V Andrea

      Üdvözlöm!
      Akkor most igényelhető vagy sem az ÁFA ha van lakástulajdonom?
      Köszönettel: V Andrea

 52. András

  Tisztelt Attila,

  érdeklődnék, hogy amennyiben egy meglévő házat bővítünk a meglévő lakóegység bővítésével, illetve egy új lakóegység létrehozásával, ez esetben jogosultak vagyunk-e a visszatérítésre?
  Ahogy olvastam, bővítésre nem lehet igénybe venni a kedvezményt, ugyanakkor lakóegység létrehozására szerintem járna. Az új lakóegység 120nm földszint + 120nm pince. A hasznos alapterületbe nem tudom mi számít bele.
  Ha a lépcsőházat és a pincét kihagyva a helyiségek alapterületét összeadom, akkor 103,91 m2 jön ki. Ugyanakkor a pince belmagassága 2,5m.

  Előre is köszönöm válaszát!

  Üdv,
  András

  • dr.Tatár Attila

   Kedves András,

   Bővítésre valóban nem jár.

 53. T Judit

  Amennyiben a használatbavételi engedélyem 2015 évben megvolt, úgy ez a kedvezmény visszamenőleg nem érvényesíthető?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Judit,

   Sajnos nem. Kár, hogy már meg van az engedély.

 54. Sz Viktória

  Tisztelt Dr. Tatár Attila!
  Kérem legyen a segítségemre, kérdésem a következő: Leányomék tavaly vásároltak telket. Megbíztak egy vállalkozót a ház építésével, aki a tavaly még szükséges eljárások beszerzését elintézve 2015.dec-ben kezdte meg a ház építését ill. csak az alapozásig jutott, mert az időjárás pillanatnyilag nem engedi a további munkát. Tehát idén fog elkezdődni a falak felhúzása és év közepére talán elkészül a ház. 80 nm2 alapterületről van szó.
  Önerőból építkeznek CSOK-t nem vesznek igénybe 1 gyermekük van. Az ÁFA vissza igénylés lenne számukra a kérdés, ( 5 mill. Ft-ig) hogyan mikor, hol, tudnak ennek utána járni?!??? Hol érdeklődjenek, milyen számlák kellenek stb?
  Megtisztelő válaszát várva
  Üdvözlettel: Viktória

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Viktória,

   Az ÁFA ügyintézés is a bankfiókokban történik.

 55. J. Zoltán

  Tisztelt dr. Tatár Attila!

  Az után szeretnék érdeklődni, hogy a 256/2011. (XII. 6.) Korm. rendeletben hol szerepel az, hogy az Adó-visszatérítési támogatás nem vehető igénybe bővítésre? A kormányrendeletet és különösen a 8/A. § illetve az abban található hivatkozásokat végigolvasva sehol nem olvastam, hogy csak új építésű ingatlanra vonatkozik, sőt a legtöbb pont a bővítést is említi. Egyébként tavaly aláírt CSOK szerződésem van a bővítésre tehát minden egyéb feltételnek megfelelünk.
  Az OTP ügyintézők szerint nem jár bővítésre, és a Magyar Államkincstárhoz irányítottak. A MÁK csípőből lerázott, hogy a Bankoknál igényelhető, és ha nemleges a válasz, akkor majd megfellebbezhetem és majd akkor ők lesznek az illetékesek. A banki igénylőcsomagokat is olvastam, és a támogatás igénylésének alapja pontnál nem is szerepeltetik a bővítést, de a miértjére sajnos nem találok választ.

  Előre is köszönöm a válaszát.

  Üdvözlettel: J. Zoltán

 56. G Lászlóné

  Tisztelt Tatár Attila! Tájékoztatást szeretnék kérni, hogy én mint magánszemély megkaphatom-e az áfa különbözetet. Tavaly építettünk, nem fejeztük még be, nincs még rajta használatba vételi engedély. Ha igen, mi a menete, merre kellene elindulni, mert az APEH-ben nem tudtak felvilágosítani.
  Köszönöm szépen: Ibolya

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Ibolya,

   Egy bankfiókban kell érdeklődnie, az adóhivatalban nem tudja intézni.
   Szerintem elvileg menni fog, de az ördög a részletekben lakozik.

   • Sz Kitti

    Kedves Attila!

    Engem az erdekelne, hogy buktato lehet e az afa visszaigenyles kapcsan, hogyha az epitkezest egy fo vallalkozo generalkivitelezesben kesziti?

    Termeszetesen maganszemelyek vagyunk, a csaladi hazunk epulne, csak egy vallkozo intezne iden az epitkezesunket. Felek addig szerzodni, sok remenyunk van a visszaigenylesben, viszont az ido is surget.. a bankokban sem tudnak meg reszleteket, buktatokat.. :(
    Mikor lesz ez tisztazva? :(

    Udvozelttel: Sz Kitti

    • dr.Tatár Attila

     Kedves Kitti,

     Elvileg nem szabadna, hogy ezen múljon, de értem a félelmét. A vállalkozó hogy számlázna? Mit írtak a szerződésükbe?

 57. Abrak

  Üdvözlöm!

  Érdeklődnék, hogy az Áfa-visszatérítés kapcsán családi ház esetében a 300 négyzetméteres korlát milyen helyiségekre vonatkozik. Elsősorban az érdekelne, hogy az alapterület számítás során a garázs és a pince területét is figyelembe kell-e venni.

  Válaszukat előre is köszönöm!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Abrak,

   Attól függ, hogy be vannak-e építve a házba.

 58. Sax

  Tisztelt BankWEB!

  Mi kb. fél 8 hónapja kaptuk meg a használatbavételi engedélyünket önerős családi ház építésénél. A Híradóban azt hallottam, hogy visszamenőleg is érvényesíthető az ÁFA visszaigénylés. Mi ennek a feltétele? A használatbavételi utáni számlákat is elfogadják? A telek vételárára ill. a munkavégzésről szóló számláknál is érvényesíthető?

 59. K László

  Tisztelt Tatár Úr!

  Az eddig talált anyagokban a CSOK és az áfa visszatérítés összemosódik. Én elsősorban az áfa visszatérítés témában kérném segítségét.

  Egy meglévő 70nm-es házhoz szeretnék hozzáépíteni tavasszal egy 25nm-es konyhát, egy 3 nm-es előszobát, valamint egy 15 nm-es nem fedett teraszt. A konyha összekötné a lakóházat egy 30nm-es melléképülettel, mely így szintén lakótérként funkcionálna. Egyúttal a meglévő lakóépület is teljes felújítást kapna.
  Kérdéseim:
  Igénybe tudom e venni az áfa visszatérítést?
  Amennyiben igen, akkor a ház mely részére? (Csak a teljesen újonnan megépülő részekre, vagy az egész házra?)
  Pontosan miket lehet elszámolni? (tégla, szigetelés, ablakok, fűtés, csapok……)

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel:

 60. Balogh

  BUÉK!

  Olvastam, hogy felújításra nem jár az adó visszatérítés, de sehol nem találom leírva, hogy tavasszal induló hatályos építési engedély alapján történő bővítésre lehet-e igényelni majd az ÁFA visszatérítést.

  Amúgy az ingatlan jelenleg nyaralónak van minősítve, de az építkezés (25 négyzetméter hasznos alapterület hozzáépítés) befejezésével lakóház jön létre. Az építési engedély is így van megnevezve.

  Köszönöm válaszukat!

 61. giorgione

  Boldog Új Évet mindenkinek!

  Van információ arról, h folyamatban lévő építkezés esetében mikor számlát fogadnak még el????Csak 2016.jan 1. után kiállított vagy előbbi számlákat is???

  Amúgy végre egy jelentős mozgolódást elérő támogatás, a hatása a részletekben rejlő buktatókon múlik!
  Nagyon kiváncsi vagyok hány ember veheti igénybe! Remélhetőleg sokan és sok gyerek fog születni:D

  Giorgione

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Giorgione,

   Szerintem mielőbb be kell menni a bankba és velük tisztázni. A korábbi számlákat az önerő igazolására tudja felhasználni. Nem az év kezdete, hanem a banki szerződés lesz a felhasználható támogatás szempontjából mérvadó.
   Örülök én is a támogatásnak, de a 10+10 konstrukciót szerintem kevesen lesznek képesek felvenni.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal