Autóhitelesek figyelem!

Az autóhitelesek fele-harmada számolhat a törlesztőrészletek megugrásával decembertől, amikortól annuitásossá alakítják át a forintosítás után a kölcsönét. Eleinte maximum 25 százalékkal emelkedhet a részlet, cserébe rövidebb lesz a futamidő.

Sokan lehetnek elégedetlenek az autó- és személyi hitelek forintosítása után annak ellenére is, hogy 31 milliárd forintot kapnak vissza a pénzügyi intézményektől és az államtól. A kormány által benyújtott törvényjavaslat alapján ugyanis nőhetnek is akár a törlesztőrészletek. Főleg azok az autóhitelesek számíthatnak erre, akik fix törlesztőrészletű konstrukciókban adósodtak el.

Ezeknél a havi terhek nem követték a devizaárfolyamok változását, az adósok viszont vállalták, hogy vagy a futamidejük lesz hosszabb, vagy pedig az utolsó havi részletben elszámolnak a hitelezővel.
Deviza-autóhitellel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az első fél év végén 95,5 ezer háztartás rendelkezett, a tartozásuk összesen 119 milliárd forint volt. Az autólízinges háztartások szerződéseinek számáról nem érhető el nyilvános adatsor, ám az állomány hasonló nagyságrendű volt, mint a gépjárműhiteleknél, 127,7 milliárd forintot tett ki július végén, ez alapján a szerződések száma is a hitelekéhez hasonló lehet.

A jegybank szerint az autóhitelesek nagyjából harmada, a Magyar Bankszövetség szerint akár a fele is olyan szerződést választhatott, amelynél a törlesztőrészletek nem követték az árfolyamváltozásokat, ez pedig azt jelenti, hogy több tízezer autós szembesülhet decemberben a törlesztőrészlete megemelkedésével.

A tízszázalékos elengedés ellenére azok, akik eredetileg hosszú időre – akár tíz évre – adósodtak el, és tavasszal az elszámolás során olyan levelet kaptak, amely szerint az utolsó hónapokban nagyot ugrik a törlesztőrészletük, jó eséllyel kalkulálhatnak decemberben a részletek megemelkedésével. A benyújtott törvényjavaslat szerint ugyanis a pénzügyi cégeknek – a végtelen futamidőket elkerülendő – annuitásos hitellé kell átalakítaniuk a régi devizahiteleket, és ha a korábbi részlettel kalkulálva az eredeti futamidő 12 évnél hosszabbra nyúlna, akár 25 százalékkal is megemelhetik majd a törlesztőrészleteket. Ezek a részletek persze később tovább emelkedhetnek, ha nő a referencia-kamatláb például az alapkamat vagy a bankközi kamatok emelkedése miatt.

Ha egy adós nem fogadja el az új feltételeket, maradhat is a devizahitelnél, akkor viszont a kedvezményes árfolyam miatti váltásból fakadó kedvezmény is ugrik. A jogszabálytervezet szerint december 15-ig küldik majd ki a pénzügyi cégek a forintosításról szóló levelet, ennek kézhezvételét követően 30 napon belül nyilatkozhat az ügyfél arról, hogy nem fogadja el a szerződés módosítását. Emellett kapnak a kliensek egy másik lehetőséget is: költségmentesen felmondhatják a szerződésüket, és kiszállhatnak az autóhitelből. Ebben az esetben szintén nem a kedvezményes, hanem a piaci árfolyamon kell majd végtörleszteni a tartozást.

A már felmondott hitelszerződéseket az idén augusztus 19-i jegybanki árfolyamon forintosítják majd. Az már csak hab a tortán, hogy ezzel még rosszabbul is járhatnak, mint a piaci árfolyammal, hiszen a svájci frank egy hónappal ezelőtt is drágább volt, mint most. A lejárt tartozásokra ugyanez az árfolyam vonatkozik majd, ez alapján a svájci frankban eladósodott ügyfelek jobban járnának, ha megpróbálnának minél többet visszafizetni a hátralékból még a forintosítás előtt, hogy maximálisan ki tudják használni a kedvezményeket. A devizás személyi hitelek között egyébként lényegesen több a hátralékos, mint az autóhiteleknél, ötből két kölcsön legalább 90 napja késedelmes.
Forrás: vg.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal